Περισσότερο από το αναμενόμενο επιταχύνθηκε ο πληθωρισμός στη Σουηδία τον Ιούνιο, διαψεύδοντας τις προσδοκίες ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια τον Αύγουστο για να στηρίξει την οικονομία που αντιμετωπίζει δυσκολίες.
Ο CPIF, ένας δείκτης πληθωρισμού με σταθερό επιτόκιο, επιταχύνθηκε στο 2,9% τον Ιούνιο από 2,3% τον Μάιο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Η μέση πρόβλεψη σε μια έρευνα της Bloomberg μεταξύ αναλυτών ήταν 2,5%, ενώ η πρόβλεψη της Riksbank ήταν 2,4%.
Τα στοιχεία θα αποτελέσουν βασική πηγή πληροφοριών για τον κυβερνήτη Ερικ Θαντέεν και τους τέσσερις συναδέλφους του που καθορίζουν τα επιτόκια, καθώς εξετάζουν τις επιλογές πολιτικής τους ενόψει της επόμενης συνεδρίασής τους στις 19 Αυγούστου. Οι αξιωματούχοι μείωσαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στις 18 Ιουνίου, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι ενδέχεται να μειώσουν ξανά το κόστος δανεισμού φέτος, προκειμένου να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δήλωσε επίσης ότι παραμένει σε εγρήγορση έναντι ενδείξεων ότι οι τιμές ενδέχεται να συνεχίσουν να αυξάνονται ταχύτερα από τον στόχο του 2% για τον CPIF. Το επιτόκιο παρέμεινε στο 2,3% τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο, μετά από πτώση από το 2,9% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.
Οι traders ποντάρουν σε μείωση 7 μονάδων βάσης στη συνεδρίαση του Αυγούστου — από 8 μονάδες βάσης την Παρασκευή — και χαλάρωση 17 μονάδων βάσης έως τον Σεπτέμβριο. Η κορόνα ενισχύθηκε ελαφρώς μετά την έκθεση, διαπραγματευόμενη στα 11,25 έναντι του ευρώ στις 08:25 π.μ. στη Στοκχόλμη, έναντι 11,27 πριν από την ανακοίνωση των στοιχείων. Παραμένει η καλύτερη σε απόδοση μεταξύ των κύριων νομισμάτων του G-10 φέτος.
«Μεγάλη έκπληξη»
Σε σημείωμα προς τους πελάτες του, ο αναλυτής της Svenska Handelsbanken Johan Lof χαρακτήρισε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό «μεγάλη θετική έκπληξη», η οποία «σπέρνει αβεβαιότητα» ενόψει της συνεδρίασης της Riksbank τον Αύγουστο.
Όπως πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Σουηδία έχει δει τα οικονομικά της στοιχεία να εξασθενίζουν φέτος, καθώς οι απρόβλεπτες εμπορικές πολιτικές των ΗΠΑ και η επιδείνωση της κατάστασης ασφάλειας στη Μέση Ανατολή έχουν τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα. Τα μελλοντικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης και του δείκτη διαχειριστών προμηθειών για τον μεταποιητικό τομέα, έχουν επίσης σημειώσει πτώση.
Ο αναλυτής της SEB Johan Javeus υπογράμμισε επίσης ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Ιουνίου μείωσαν την πιθανότητα μείωσης του κόστους δανεισμού στο εγγύς μέλλον. «Όσοι ελπίζουν σε μείωση τον Αύγουστο θα πρέπει πιθανώς να αναθεωρήσουν», έγραψε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο δείκτης CPIF εξαιρουμένης της ενέργειας αυξήθηκε στο 3,3% τον Ιούνιο από 2,5% τον Μάιο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση στο 2,9%.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Tesla: Πτώση άνω του 7% στις προ-χρηματιστηριακές συναλλαγές