Μετά από αρκετούς μήνες σχετικής ηρεμίας, η Ερυθρά Θάλασσα μετατράπηκε ξανά σε θέατρο αιματηρών επιθέσεων, καθώς οι Χούθι εξαπέλυσαν δύο σφοδρές επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, με αποτέλεσμα την καταβύθιση των Magic Seas (IMO: 9736169) και Eternity C (IMO: 9588249) και τον θάνατο ναυτικών.
Η μέθοδος της επίθεσης δεν ήταν πρωτοφανής, ωστόσο η χρήση προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων κατά πλοίων (ASBM), όπως οι «Al Bahr Al Ahmar» και «Faleq-1», επιβεβαιώνει τις αναφορές των τελευταίων μηνών για συνεχιζόμενο επανεξοπλισμό των Χούθι. Ανάλυση από βίντεο της επίθεσης στο Eternity C δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκαν και πύραυλοι cruise της οικογένειας C-801, πιθανότατα ιρανικής προέλευσης («Noor») ή παραλλαγή παραγωγής Χούθι, όπως ο «Al Mandab».
Παρά τις επανειλημμένες αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και του Ισραήλ κατά βάσεων των Χούθι και τις κατασχέσεις όπλων σε παραδοσιακά πλοιάρια (dhows), φαίνεται ότι τα δίκτυα τροφοδοσίας δεν έχουν διακοπεί. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι Χούθι κατάφεραν να εισαγάγουν εξαρτήματα και πυρομαχικά, είτε έτοιμα είτε για τοπική συναρμολόγηση.
«Αόρατα» ταξίδια και εικονικές σημαίες
Μία έρευνα του Lloyd’s List ρίχνει φως στο πώς οργανώνεται και εκτελείται η λαθραία διακίνηση όπλων μέσω θαλάσσης. Πλοία εντοπίζονται μέσω του αυτόματου συστήματος αναγνώρισης (AIS) να καταπλέουν σε λιμάνια των Χούθι χωρίς να έχουν περάσει από τον ενδιάμεσο σταθμό επιθεώρησης του ΟΗΕ στο Τζιμπουτί, που λειτουργεί στο πλαίσιο του μηχανισμού επαλήθευσης UNVIM.
Αν και οι περισσότερες κλήσεις πλοίων προς τα λιμάνια των Χούθι πραγματοποιούνται μέσω Τζιμπουτί και ελέγχονται (θεωρητικά) από το UNVIM, υπάρχουν ενδείξεις ότι μερικά πλοία συναντούν παραδοσιακά πλοιάρια σε διεθνή ύδατα μετά τον έλεγχο και φορτώνουν εξοπλισμό, παρακάμπτοντας ουσιαστικά το εμπάργκο.
Οι αναλυτές συμφωνούν πως ο συνδυασμός τεχνογνωσίας από το Ιράν, τη Χεζμπολάχ και άλλες ομάδες της περιοχής έχει δημιουργήσει ένα ευέλικτο και αποδοτικό δίκτυο λαθρεμπορίου, που δύσκολα διακόπτεται. «Όλοι στην αλυσίδα κερδίζουν. Αυτό το καθιστά ένα πανίσχυρο και ευέλικτο σύστημα που ελάχιστα κράτη μπορούν να αντιμετωπίσουν», σχολίασε ανώνυμα ερευνητής.
Το UNVIM, με περιορισμένο προσωπικό και χωρίς μηχανισμούς επιβολής, δεν διαθέτει τα μέσα να διαχειριστεί το πρόβλημα. Επιπλέον, το 2022 απομακρύνθηκαν τα σαουδαραβικά ναυτικά μέσα από τις πύλες εισόδου των λιμανιών των Χούθι, καθιστώντας την υποχρέωση συμμόρφωσης με τις επιθεωρήσεις περισσότερο προαιρετική παρά επιβαλλόμενη.
Η επανέναρξη των επιθέσεων από τους Χούθι δείχνει ότι η εφοδιαστική τους αλυσίδα όπλων παραμένει ενεργή και λειτουργική. Χωρίς ενίσχυση των υφιστάμενων δομών επιτήρησης και με τις παρούσες γεωπολιτικές και στρατιωτικές ισορροπίες, οι πλοιοκτήτες και τα πληρώματα εμπορικών πλοίων θα συνεχίσουν να επιχειρούν υπό διαρκή απειλή.
Η Ερυθρά Θάλασσα, ένας από τους πιο κρίσιμους θαλάσσιους διαδρόμους του πλανήτη, παραμένει όμηρος μιας σύγκρουσης που δεν δείχνει σημάδια εκτόνωσης.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Νάγκελ (ΕΚΤ): Απαιτείται «σταθερό χέρι» για να αντιμετωπίσουμε τους δασμούς Τραμπ