Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία έχουν αυξηθεί καθώς ο ασυνήθιστα ζεστός καιρός αυξάνει τη ζήτηση για κλιματισμό — μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί.
Οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα, την Πέμπτη αυξήθηκαν κατά 41% στα 91,2 ευρώ (περίπου 106 δολάρια) ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Epex Spot.
Ένα κύμα καύσωνα σάρωσε μεγάλο μέρος της Ευρώπης από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Ιουλίου, αυξάνοντας τη ζήτηση και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την ήπειρο. Ενώ η τρέχουσα ζέστη είναι πιο τοπική, επηρεάζοντας κυρίως την Ισπανία και τη Γαλλία, τμήματα της σκανδιναβικής χερσονήσου έχουν επίσης αντιμετωπίσει αρκετές συνεχόμενες ημέρες ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών.
Οι θερμοκρασίες στη Γαλλία προβλέπεται να ανέβουν ακόμα περισσότερο μέχρι την Παρασκευή, αυξάνοντας τη ζήτηση ενέργειας στη χώρα.
Η ζέστη αναμένεται να διπλασιάσει σχεδόν τον τυπικό ετήσιο αριθμό ημερών ψύξης, με βάση έναν μέσο όρο 30 ετών.
Από πολύ νωρίς φέτος οι καύσωνες
Τα κύματα καύσωνα στην Ευρώπη έφτασαν απροσδόκητα νωρίς φέτος, με δύο μεγάλες αυξήσεις στις θερμοκρασίες να επηρεάζουν ήδη εκατομμύρια ανθρώπους και μια τρίτη να πλήττει μέρη της ηπείρου.
Από τα τέλη Ιουνίου έως τα μέσα Ιουλίου, οι θερμοκρασίες έφτασαν τους 46 βαθμούς Κελσίου (114 βαθμοί Φαρενάιτ), με ορισμένες περιοχές στη Δυτική Ευρώπη να βιώνουν ρεκόρ ζέστης.
Στη Γαλλία, τα μέτρα έκτακτης ανάγκης έχουν κλείσει σχολεία, ακόμη και τον Πύργο του Άιφελ. Στην Ιταλία, οι απαγορεύσεις της εργασίας σε εξωτερικούς χώρους έχουν επηρεάσει πολλούς εργαζόμενους. Το υπουργείο Περιβάλλοντος της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει 1.180 θανάτους τους τελευταίους δύο μήνες, μια απότομη αύξηση σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Σύμφωνα με μια μελέτη, περίπου 2.300 θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη καταγράφηκαν σε 12 ευρωπαϊκές πόλεις από τις 23 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου. Περίπου 1.500 από αυτούς τους θανάτους συνδέονταν με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τους ερευνητές του Imperial College London και της London School of Hygiene and Tropical Medicine.
«Η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την θερμοκρασία σημαντικά υψηλότερη από ό,τι θα ήταν, γεγονός που με τη σειρά του την καθιστά πολύ πιο επικίνδυνη», δήλωσε ο Δρ Μπεν Κλαρκ, ερευνητής στο Imperial College London .
Πού έχουν εμφανιστεί καύσωνες;
Το πρώτο κύμα καύσωνα που βίωσε η Ευρώπη κορυφώθηκε μεταξύ 17 και 22 Ιουνίου και επηρέασε τη Δυτική και Νότια Ευρώπη.
Κατά τη διάρκεια του δεύτερου καύσωνα, που κορυφώθηκε μεταξύ 30 Ιουνίου και 2 Ιουλίου, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 40°C σε αρκετές χώρες, με ορισμένες πόλεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία να φτάνουν τους 46°C.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: «Φωτιές» άναψε ο προϋπολογισμός της ΕΕ - Κερδισμένοι και χαμένοι