Συμβιβάστηκε το Columbia - Πληρώνει $200 εκατ. στον Τραμπ και διατηρεί τα κρατικά κονδύλια

Η κυβέρνηση Τραμπ «επαναφέρει τη λογική», λέει ο πρόεδρος

Το Πανεπιστήμιο Columbia κατέληξε σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ, βάζοντας τέλος σε μια έντονη αντιπαράθεση που ανέτρεψε την ομαλότητα στην αμερικανική ανώτατη εκπαίδευση και άνοιξε νέο κύκλο αναδιαμόρφωσης των σχέσεων μεταξύ πανεπιστημίων και ομοσπονδιακού κράτους.

Στο πλαίσιο του συμβιβασμού, το Columbia θα καταβάλει 200 εκατ. δολάρια μέσα σε τρία χρόνια στο ομοσπονδιακό κράτος, προκειμένου να διευθετήσει κατηγορίες παραβίασης των νόμων περί διακρίσεων. Επιπλέον, θα πληρώσει 21 εκατ. δολάρια για να κλείσει υποθέσεις που είχε ανοίξει η Επιτροπή Ίσων Ευκαιριών Απασχόλησης (EEOC).

Επανέρχονται τα ερευνητικά κονδύλια

Σε αντάλλαγμα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα αποκαταστήσει σχεδόν το σύνολο των κρατικών επιχορηγήσεων που είχε διακόψει τον Μάρτιο. Το πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης θα διατηρήσει επίσης τη δυνατότητα πρόσβασης σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση στο μέλλον.

Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει «consent decree», δηλαδή δικαστική επιτήρηση, όπως επιθυμούσε αρχικά η κυβέρνηση Τραμπ. Αντίθετα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στον διορισμό ανεξάρτητου επιτηρητή – του Μπαρτ Μ. Σβαρτς, πρώην επικεφαλής του ποινικού τμήματος της Εισαγγελίας του Νοτίου Διαμερίσματος Νέας Υόρκης – ο οποίος θα αξιολογεί τη συμμόρφωση του πανεπιστημίου σε θέματα εισαγωγών και προσλήψεων προσωπικού.

«Διατηρούμε την ανεξαρτησία μας»

«Η συμφωνία αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός μετά από μια περίοδο εντατικού κρατικού ελέγχου και αβεβαιότητας», δήλωσε η υπηρεσιακή πρόεδρος του Columbia, Κλερ Σίπμαν. «Το σημαντικότερο είναι ότι διαφυλάσσει την ανεξαρτησία μας – προϋπόθεση για την αριστεία και την ερευνητική ελευθερία».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ ανήρτησε στο Truth Social ότι «το Columbia έκανε το σωστό» και επαίνεσε το πανεπιστήμιο επειδή δεσμεύθηκε να εγκαταλείψει τις «παράλογες πολιτικές DEI», να εισάγει φοιτητές «ΜΟΝΟ βάσει ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑΣ» και να διασφαλίσει τις ατομικές ελευθερίες στην πανεπιστημιούπολη.

Η αρχική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να διακόψει επιχορηγήσεις ύψους 400 εκατ. δολαρίων ήρθε τον Μάρτιο, μετά από κατηγορίες ότι το πανεπιστήμιο αγνόησε περιστατικά παρενόχλησης εβραίων φοιτητών, με φόντο τις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Η διοίκηση Τραμπ έβαλε έτσι στο στόχαστρο το Columbia ως μέρος της ευρύτερης εκστρατείας του προέδρου κατά των «προοδευτικών πανεπιστημίων που διαβρώνουν την αμερικανική κληρονομιά και τον δυτικό πολιτισμό», σύμφωνα με δικές του δηλώσεις.

Πτώσεις διοικήσεων και πολιτική ανατροπή

Η κρίση οδήγησε σε αλλεπάλληλες αλλαγές στην ηγεσία του πανεπιστημίου: η πρόεδρος Μινουσέ Σαφίκ παραιτήθηκε τον Αύγουστο του 2024, ενώ η διάδοχός της Κατρίνα Άρμστρονγκ αποχώρησε νωρίτερα φέτος, μετά από διαρροές ότι είχε υπαναχωρήσει από δεσμεύσεις προς την κυβέρνηση. Η Κλερ Σίπμαν, συμπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, ανέλαβε καθήκοντα υπηρεσιακής προέδρου.

Το Columbia οδηγήθηκε σε διαδικτυακή διδασκαλία έπειτα από φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στην πανεπιστημιούπολη, ενώ ραβίνος της σχολής είχε προειδοποιήσει εβραίους φοιτητές να μην επιστρέψουν μετά το Πάσχα για λόγους ασφάλειας.

Τι θα γίνει με το Harvard;

Η υπόθεση Columbia δεν κλείνει τον κύκλο των συγκρούσεων. Το Harvard παραμένει σε ανοιχτή αντιπαράθεση με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Τη Δευτέρα, ομοσπονδιακός δικαστής άκουσε τις θέσεις του ιδρύματος, το οποίο αρνείται ότι υπάρχουν νομικές βάσεις για την περικοπή 2,2 δισ. δολαρίων από την κρατική χρηματοδότηση. Η κυβέρνηση Τραμπ υποστηρίζει πως έχει το δικαίωμα να ακυρώνει συμβάσεις με πανεπιστήμια που δεν ευθυγραμμίζονται πλέον με τις ομοσπονδιακές προτεραιότητες.

Η παρέμβαση Τραμπ κλονίζει το πανεπιστημιακό μοντέλο χρηματοδότησης που κυριάρχησε επί μισό αιώνα, προκαλώντας τριγμούς στη χρηματοδότηση έρευνας και στις καριέρες χιλιάδων επιστημόνων που εξαρτώνται από κρατικά κονδύλια.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από WSJ

Διαβάστε επίσης: Ντόναλντ Τραμπ: Ανεβάζει στο 15% τον κατώτατο δασμό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ