Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών αυξήθηκαν οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών τους κρέατος και των φυτικών ελαίων, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO, ο οποίος χρησιμοποιείται ως παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τις τιμές των τροφίμων, διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 130,1 μονάδες τον Ιούλιο του 2025, σημειώνοντας αύξηση 1,6% από τον Ιούνιο.
Έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2023 αν και απέχει 18,8% από το υψηλότερο επίπεδο που έφτασε τον Μάρτιο του 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τον Ιούλιο, οι αυξήσεις στις τιμές του κρέατος και του φυτικού ελαίου υπερίσχυσαν των μειώσεων που παρατηρήθηκαν στα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά και τη ζάχαρη, ανέφερε ο FAO.
Πώς κινήθηκαν οι επιμέρους δείκτες του FAO
Αναλυτικά οι δείκτες που παρακολουθεί ο FAO κινήθηκαν τον Ιούλιο ακολούθως:
Ο Δείκτης Τιμών Δημητριακών του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 106,5 μονάδες, μειωμένος κατά 0,8% από τον Ιούνιο. Η μείωση των τιμών του σιταριού και του σόργου υπερίσχυσε των αυξήσεων στον καλαμπόκι και το κριθάρι. Οι φρέσκες εποχιακές συγκομιδές σιταριού στο βόρειο ημισφαίριο άσκησαν καθοδική πίεση, αν και οι δυσμενείς συνθήκες του εαρινού σιταριού σε μέρη της βόρειας Αμερικής παρείχαν κάποια στήριξη στις τιμές. Ο Δείκτης Τιμών Ρυζιού του FAO μειώθηκε κατά 1,8%, λόγω της άφθονης προσφοράς εξαγωγών και της ασθενούς ζήτησης εισαγωγών.
Ο Δείκτης Τιμών Φυτικών Ελαίων του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 166,8 μονάδες τον Ιούλιο, σημειώνοντας απότομη άνοδο 7,1% από τον προηγούμενο μήνα, φτάνοντας σε υψηλό τριετίας. Η αύξηση προήλθε από τις υψηλότερες τιμές για φοινικέλαιο, σόγια και ηλιέλαιο. Οι τιμές του φοινικελαίου αυξήθηκαν λόγω της ισχυρής παγκόσμιας ζήτησης και της βελτιωμένης ανταγωνιστικότητας, ενώ το σογιέλαιο υποστηρίχθηκε από τις προσδοκίες για σταθερή ζήτηση στον τομέα των βιοκαυσίμων στην Αμερική. Οι τιμές του ηλιέλαιου αυξήθηκαν επίσης λόγω της σύσφιγξης των προμηθειών εξαγωγών στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας. Αντίθετα, οι τιμές του ελαιοκράμβης μειώθηκαν με την άφιξη νέων προμηθειών καλλιεργειών στην Ευρώπη.
Ο Δείκτης Τιμών Κρέατος του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 127,3 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 1,2% από τον Ιούνιο, φτάνοντας σε νέο ιστορικό υψηλό. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλότερες τιμές για το βοδινό και πρόβειο κρέας, που υποστηρίχτηκαν από την ισχυρή ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Οι τιμές του κρέατος πουλερικών αυξήθηκαν επίσης ελαφρώς εν μέσω της επανέναρξης των εισαγωγών από βασικούς εταίρους μετά την ανάκτηση του καθεστώτος απαλλαγής της Βραζιλίας από τη γρίπη των πτηνών. Αντίθετα, οι τιμές του χοιρινού κρέατος μειώθηκαν λόγω των άφθονων αποθεμάτων και της μειωμένης παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δείκτης Τιμών Γαλακτοκομικών του FAO μειώθηκε κατά 0,1% από τον Ιούνιο στις 155,3 μονάδες, σηματοδοτώντας την πρώτη πτώση από τον Απρίλιο του 2024. Οι τιμές για το βούτυρο και το γάλα σε σκόνη μειώθηκαν, αντανακλώντας την άφθονη προσφορά εξαγωγών και την υποτονική ζήτηση εισαγωγών, ιδίως από την Ασία. Ωστόσο, οι διεθνείς τιμές των τυριών συνέχισαν να αυξάνονται, λόγω της ισχυρής ζήτησης στις αγορές της Ασίας και της Εγγύς Ανατολής και της περιορισμένης διαθεσιμότητας εξαγωγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης του FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 103,3 μονάδες, μειωμένος κατά 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, συνεχίζοντας την πτωτική του τάση για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι προσδοκίες για ανάκαμψη της παγκόσμιας παραγωγής το 2025/26, ιδίως στη Βραζιλία, την Ινδία και την Ταϊλάνδη, επηρέασαν τις τιμές, αν και τα σημάδια ανάκαμψης των παγκόσμιων εισαγωγών ζάχαρης μετριάζουν την πτώση.
Πηγή: ot.gr
Διαβάστε επίσης: UBS: Ανατροπή για την αγορά χρυσού, το κρυφό «χτύπημα» των ΗΠΑ στις ράβδους