Εγκατέλειψε την Τουρκία με τα δισεκατομμύρια των επενδυτών

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου Bitcoin της Τουρκίας εξαφανίστηκε με τα χρήματα των χρηστών.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Μία από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κρυπτονομισμάτων στην Τουρκίας δήλωσε ότι δεν είχε την οικονομική δύναμη να συνεχίσει τις δραστηριότητές της, αφήνοντας εκατοντάδες χιλιάδες επενδυτές φοβούμενοι ότι οι αποταμιεύσεις τους έχουν εξατμιστεί καθώς οι αρχές προσπάθησαν να εντοπίσουν τον 27χρονο ιδρυτή της εταιρείας, ο οποίος εγκατέλειψε τη χώρα.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, υπήρξε σύγχυση σχετικά με τον αριθμό των χρηστών της πλατφόρμας Thodex που επηρεάστηκαν και πόσα χρήματα διακυβεύονταν. Σε μια δήλωση από μια άγνωστη τοποθεσία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Thodex Faruk Fatih Ozer υποσχέθηκε να αποπληρώσει τους επενδυτές και να επιστρέψει στην Τουρκία για να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση κινήθηκε για να μπλοκάρει τους λογαριασμούς της εταιρείας και η αστυνομία εισέβαλε στα κεντρικά της γραφεία στην Κωνσταντινούπολη.

Οι απώλειες θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την εφημερίδα Haberturk, και ένας δικηγόρος των χρηστών είπε ότι τα χρήματα που επενδύθηκαν από περίπου 390.000 ενεργούς χρήστες είχαν χαθεί, κάτι το οποίο αμφισβητήθηκε από τον Ozer. Περίπου 30.000 χρήστες έχουν επηρεαστεί, είπε σε δήλωση του στον ιστότοπο της εταιρείας την Πέμπτη.

Ενώ οι αρχές και οι πελάτες προσπάθησαν να επεξεργαστούν τις λεπτομέρειες του τι συνέβη, ένας ανώτερος αξιωματούχος στο γραφείο του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε ταχεία ρύθμιση της αγοράς κρυπτογράφησης. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η άνοδος των τιμών των ψηφιακών νομισμάτων συνοδεύεται από πεποιθήσεις και κανονιστικά μέτρα μετά από διάφορες απάτες που συνδέονται με πλατφόρμες συναλλαγών.

Έτρεξαν να επενδύσουν σε κρυπτονομίσματα

Το Thodex ήταν μέρος της έκρηξης της κρυπτογράφησης που προσέλκυσε χιλιάδες Τούρκων που επιδίωξαν να προστατεύσουν τις αποταμιεύσεις τους από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και ένα ασταθές νόμισμα. Ο πληθωρισμός έφτασε το 16,2% τον Μάρτιο, υπερδιπλάσιος από τον στόχο 5% της κεντρικής τράπεζας. Η τουρκική λίρα έχει αποδυναμωθεί κατά 10% έναντι του δολαρίου φέτος, πραγματοποιώντας την ένατη συνεχόμενη χρονιά με απώλειες.

Η κυβέρνηση ξόδεψε τεράστια αποθέματα συναλλάγματος ύψους 165 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε ο Ερντογάν την Τετάρτη, μέρος μιας μάταιης προσπάθειας στήριξης του εθνικού νομίσματος. Η ανησυχία για τα μειωμένα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας, τα οποία είναι αρνητικά όταν συνυπολογίζονται χρήματα που δανείστηκαν από την κυβέρνηση από ιδιωτικές τράπεζες μέσω συμβάσεων ανταλλαγής, προκάλεσαν ανησυχία τόσο για τις καταθέσεις λίρας όσο και για το δολάριο - και ώθησαν τους αποταμιευτές σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Την περασμένη Παρασκευή, ο όγκος συναλλαγών στις τουρκικές αγορές κρυπτονομισμάτων τριπλασιάστηκε σε πάνω από 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια από μια εβδομάδα νωρίτερα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από το coingecko.com, το οποίο παρακολουθεί δεδομένα σχετικά με την τιμή, τον όγκο και την αγοραία αξία στις αγορές κρυπτονομισμάτων. Αυτό συγκρίνεται με έναν μέσο ημερήσιο όγκο συναλλαγών στον δείκτη αναφοράς της τουρκικής χρηματιστηριακής αγοράς περίπου 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Κάποιος μπορεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα κρυπτονομισμάτων με μόλις 50.000 λίρες (περίπου 6.000 $) σε κεφάλαιο», δήλωσε ο Oguz Evren Kilic, δικηγόρος που εκπροσωπεί τους χρήστες της Thodex. "Υπάρχει ένα τεράστιο ρυθμιστικό κενό σε αυτόν τον τομέα."

Ο Οζέρ δεν απάντησε σε πολλές κλήσεις στο κινητό του τηλέφωνο. Το τηλεφωνικό κέντρο της εταιρείας δεν έλαβε επίσης κλήσεις. Ο Bedirhan Oguz Basibuyuk, δικηγόρος του Thodex, είπε στο Bloomberg ότι δεν ξέρει πού είναι ο Ozer αλλά ότι δεν είναι στην Τουρκία. Το πρακτορείο ειδήσεων Demiroren ανέφερε ότι έφυγε στην Αλβανία την Τρίτη, δημοσιεύοντας ότι η φωτογραφία του έχει γεμίσει το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ