Λαγκάρντ: Ο πληθωρισμός θα μειωθεί σταδιακά στη διάρκεια του έτους

Τι είπε για τις αποδόσεις στα κρατικά ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης – Η σύγκριση με την FED

Ο πληθωρισμός στη Ζώνη του Ευρώ θα μειωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι βασικοί παράγοντες που τον προκαλούν, όπως οι αυξανόμενες τιμές στην ενέργεια και τα σημεία συμφόρησης στην προσφορά, αναμένεται να υποχωρήσουν, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ στο γαλλικό ραδιόφωνο France Inter.

«Θα σταθεροποιηθεί και θα αποκλιμακωθεί σταδιακά κατά τη διάρκεια του 2022», είπε. Ερωτηθείσα για την πολιτική της για την αντιμετώπιση των πιέσεων στις τιμές, η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να ενεργήσει τόσο τολμηρά όσο η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ λόγω διαφορετικών οικονομικών συνθηκών.

«Ο κύκλος της οικονομικής ανάκαμψης στις ΗΠΑ είναι μπροστά από αυτόν στην Ευρώπη. Έχουμε λοιπόν κάθε λόγο να μην ενεργούμε τόσο γρήγορα και τόσο βίαια όσο μπορεί κανείς να φανταστεί ότι θα έκανε η Fed», είπε, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός ήταν επίσης υψηλότερος στις ΗΠΑ «Αλλά αρχίσαμε να αντιδρούμε και προφανώς είμαστε έτοιμοι, να αντιδράσουμε με μέτρα νομισματικής πολιτικής, εάν το απαιτούν τα στοιχεία, τα δεδομένα, τα γεγονότα», είπε.

Στη συνέντευξη, η Λαγκάρντ σχολίασε επίσης τις πρόσφατες τάσεις στις αποδόσεις των τίτλων της Ευρωζώνης καθώς το 10ετές ομόλογο της Γερμανίας, που θεωρείται το βασικό σημείο αναφοράς, ανέβηκε πάνω από το 0% για πρώτη φορά από το 2019. «Εάν οι αποδόσεις αυξηθούν ξανά, αυτό σημαίνει ότι τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας βελτιώνονται», είπε η Λαγκάρντ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ