Το Ιράκ απαγορεύει επαφή με Ισραηλινούς επιχειρηματίες

Με θάνατο ή ισόβια κάθειρξη τιμωρείται στο Ιράκ οποιαδήποτε επαφή με το Ισραήλ

Το ιρακινό κοινοβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση ψήφισε νόμο, που καθιστά ποινικό αδίκημα οιαδήποτε ενέργεια εξομάλυνσης των σχέσεων του Ιράκ με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων και επαφών μεταξύ επιχειρηματιών. Το αδίκημα καλλιέργειας οιασδήποτε επαφής με το Ισραήλ τιμωρείται με θανατική ποινή ή ισόβια κάθειρξη.

Ο νόμος υπερψηφίσθηκε από 275 βουλευτές επί συνόλου 329 εδρών του ιρακινού κοινοβουλίου. Κατά τις περσινές βουλευτικές εκλογές, πρώτο κόμμα ανήλθε η παράταξη των φιλοϊρανών Σιιτών μουσουλμάνων, με πνευματικό ηγέτη τον ιεροκήρυκα Μουκτάντα Αλ-Σαντρ.

Η είδηση της ψήφισης του νόμου προκάλεσε φιλοκυβερνητικές εκδηλώσεις στο κέντρο της Βαγδάτης λίγες ώρες μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Η απόφαση της κυβέρνησης του Ιράκ να ποινικοποιήσει κάθε επαφή με το Ισραήλ σχολιάσθηκε επικριτικά από τον εκπρόσωπο τύπου του Στέητ Ντηπάρτμεντ, Νεντ Πράις, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε ότι ο νέος αυτός νόμος προάγει τον αντισημιτισμό και ότι «κινείται σε εντελώς αντίθετη κατεύθυνση από την πρόοδο που σημειώνουν οι γειτονικές χώρες του Ιράκ, χτίζοντας γέφυρες, εξομαλύνοντας τις σχέσεις τους με το Ισραήλ και δίνοντας νέες ευκαιρίες για τους λαούς της περιοχής».

Την τελευταία πενταετία πληθαίνουν οι πληροφορίες περί ισραηλινής επιχειρηματικής διείσδυσης στην Κουρδική αυτόνομη περιοχή του Βορείου Ιράκ. Στις αρχές του έτους, το Ιράν εκτόξευσε βαλλιστικούς πυραύλους προς την ευρύτερη περιοχή της κουρδικής πόλης Ερμπίλ του Βορείου Ιράκ. Η ιρανική κυβέρνηση είχε δηλώσει ότι στόχος της πυραυλικής επίθεσης ήταν εγκαταστάσεις, στις οποίες φερόταν να στεγάζεται τοπικό κλιμάκιο των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κύπριος ναυτικός θύμα πειρατείας στον Περσικό Κόλπο

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ