ΕΕ: Πολιτική συμφωνία επί 3 μέτρων για την ενέργεια

Τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Σε πολιτική συμφωνία σχετικά με τα μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στο έκτακτο Συμβούλιο των Βρυξελλών.

«Οι υπουργοί κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με μέτρα για τον μετριασμό των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας: υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, ανώτατο όριο στα έσοδα παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας και συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων», ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία. 

Τα μέτρα στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και τον αναπροσανατολισμό των υπερκερδών των ενεργειακών εταιρειών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ωστόσο, χρειάζεται περισσότερη δράση για να περιοριστεί η ενεργειακή κρίση που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό και κινδυνεύει να πάθει ύφεση.

Ένα μέρος που λείπει από το παζλ των μέτρων είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της ίδιας της τιμής του φυσικού αερίου. Μεγάλη μερίδα κρατών καλεί την ΕΕ να περιορίσει άμεσα την τιμή του φυσικού αερίου - αλλά η επιβολή μιας τιμής σε αυτό που είναι ουσιαστικά ένα παγκόσμιο εμπορεύσιμο αγαθό είναι εξαιρετικά δύσκολη και εξακολουθούν να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσει η ΕΕ.

Τα μέτρα στήριξης έχουν γίνει πιεστικά για τα δημοσιονομικά, ειδικά μεταξύ των λιγότερο εύπορων κρατών μελών που είναι δεν μπορούν να προστατεύσουν τις επιχειρήσεις από τους αντίθετους ανέμους της αύξησης των τιμών. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ολοένα μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών της περιφέρειας.

Σε μια πρωτοβουλία στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, 15 χώρες κάλεσαν τώρα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δράσει περιορίζοντας άμεσα την τιμή του φυσικού αερίου. Η Κομισιόν και η Γερμανία, η Ολλανδία και η Δανία αντιτίθενται ωστόσο στην πρόταση.

Σε non-paper της Κομισόν, που παρουσιάστηκε στις αντιπροσωπείες των κρατών μελών της ΕΕ την Τετάρτη, η Επιτροπή υποστήριξε ότι ένα ανώτατο όριο τιμής που καλύπτει τόσο τις προμήθειες υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) όσο και τις προμήθειες μέσω αγωγών θα ήταν δύσκολο να εφαρμοστεί και θα μπορούσε να θέσει κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια.

 

ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκτακτο συμβούλιο Υπ. ενέργειας ΕΕ στη σκιά του πλαφόν για το αέριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ