Πώς θα μοιάζει η παγκόσμια οικονομία το 2075;

Ο «χρησμός» της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs για τα επόμενα 50 χρόνια

Δύο δεκαετίες από τότε που περιέγραψαν περίφημα τις μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις τους για τις λεγόμενες οικονομίες BRIC, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs Group Inc με επικεφαλής τώρα τον Jan Hatzius επεκτείνουν τις προβλέψεις τους για να συμπεριλάβουν 104 χώρες κατά τον επόμενο μισό αιώνα. Και επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το πώς θα είναι η παγκόσμια οικονομία το 2075.

Τα αποτελέσματα:

•    Η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι κατά μέσο όρο λίγο κάτω από 3% ετησίως την επόμενη δεκαετία, από 3,6% τη δεκαετία πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, και θα ακολουθήσει σταδιακά πτωτική πορεία στη συνέχεια, αντανακλώντας την επιβράδυνση της αύξησης του εργατικού δυναμικού.

•    Οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν να συγκλίνουν με τις βιομηχανικές χώρες, καθώς η Κίνα, οι ΗΠΑ, η Ινδία, η Ινδονησία και η Γερμανία βρίσκονται στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων οικονομιών σε δολάρια. Η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Αίγυπτος θα μπορούσαν επίσης να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων.

•    Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να επαναλάβουν τη σχετικά ισχυρή επίδοσή τους της τελευταίας δεκαετίας και η εξαιρετική ευρωστία του δολαρίου επίσης θα χαλαρώσει τα επόμενα 10 χρόνια.

•    Ενώ η εισοδηματική ανισότητα μεταξύ των χωρών έχει μειωθεί, θα συνεχίσει να αυξάνεται εντός αυτών.

•    Οι οικονομολόγοι Kevin Daly και Tadas Gedminas θεωρούν ότι προστατευτισμός και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κινδύνους που είναι «ιδιαίτερα σημαντικοί» τόσο για την ανάπτυξη όσο και για τη σύγκλιση των εισοδημάτων

«Οι προβλέψεις μας υποδηλώνουν ότι έχουμε ξεπεράσει το υψηλό επίπεδο της παγκόσμιας δυνητικής ανάπτυξης», αναφέρουν οι αναλυτές . «Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της προβλεπόμενης επιβράδυνσης οφείλεται στα δημογραφικά στοιχεία. Η παγκόσμια αύξηση του πληθυσμού μειώθηκε στο μισό τα τελευταία 50 χρόνια».

Αναφέρουν επίσης, ότι η βραδύτερη αύξηση του πληθυσμού είναι «ένα καλό πρόβλημα» επειδή συνεπάγεται λιγότερη πίεση στο περιβάλλον. Ωστόσο, θα παρουσιάσει «μια σειρά από οικονομικές προκλήσεις», όπως το πώς θα πληρώσουν τα έθνη για το αυξανόμενο κόστος υγείας του γηράσκοντος πληθυσμού τους.

ΠΗΓΗ: ΟΤ

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επίδομα έως €1.500 ανά παιδί σε μητέρες με τρίδυμα και άνω

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ