Πώς και πού θα χτυπήσει το Ισραήλ το Ιράν: Οι 4 πιθανοί στόχοι

Οι 4 επιλογές που έχει εξετάσει το Ισραήλ - Τα υπέρ και τα κατά της κάθε μίας

«Ας τους αφήσουμε να αγωνιούν»: Με τη φράση αυτή ισραηλινές πηγές θέλησαν να στείλουν το μήνυμα στο Ιράν πως θα πρέπει ανά πάσα στιγμή να ανησυχεί για την επίθεση – «απάντηση» στο δικό του πλήγμα με πυραύλους και drones φορτωμένα με τόνους εκρηκτικών.

Από την πρώτη στιγμή ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς φωνές στους κόλπους του Πολεμικού Συμβουλίου του Ισραήλ, τόνιζαν πως δεν είναι δυνατόν να αφεθεί αναπάντητη η ιρανική πρόκληση, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας στην Ιερουσαλήμ να δείξει αυτοσυγκράτηση και κόντρα στην παρότρυνση του Τζο Μπάιντεν «απλά δεχτείτε τη νίκη».

Το γεγονός ότι αναχαιτίστηκαν το 99% των ιρανικών πυραύλων και drones δεν μπορούσε να σβήσει την απόφαση της Τεχεράνης να χτυπήσει η ίδια και όχι μέσω πληρεξουσίων και μάλιστα σε ισραηλινό έδαφος και όχι ισραηλινούς στόχους στο εξωτερικό.

Τώρα λοιπόν τι;

Επιλογή 1: Πλήγμα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ισραηλινά μέσα, αλλά και αμερικανικά, όπως η WSJ, σημειώνουν πως μία από τους επιλογές που έχει εξετάσει το Ισραήλ είναι το χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Εξάλλου το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας είναι εκείνο που προσδιορίζει εδώ και χρόνια ως απειλή το Ισραήλ. Μάλιστα πριν από κάποια χρόνια οι δύο χώρες είχαν έρθει και πάλι στο χείλος του πολέμου με φόντο τον εμπλουτισμό ουρανίου, που το Ιράν υποστηρίζει ότι γίνεται για ειρηνικούς σκοπούς και όχι για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ σημειώνει πως οι επιθεωρητές του συνεχίζουν κανονικά τους ελέγχους. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι το Ισραήλ δεν έχει προς το παρόν στα χέρια του πυρηνικά όπλα. Αλλά υπολογίζεται ότι αν το αποφασίσει, είναι θέμα λίγων μηνών να το πετύχει.

Αν και η επιλογή αυτή φαινόταν να συγκεντρώνει σημαντική στήριξη στους κόλπους της ισραηλινής κυβέρνησης, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα, όπως εξηγεί στο Foreign Policy ο Μάικλ Μαλρόι, πρώην αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής.

Μία από τις μεγαλύτερες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν – που φέρει την ονομασία Natanz – είναι σκαμμένη σε μία πλευρά του βουνού Zagros και φτάνει τόσο βαθιά κάτω από το έδαφος, που θα μπορούσε να είναι αδιαπέραστη ακόμη και για την πιο ισχυρή βόμβα καταστροφής καταφυγίων. Θα μπορούσε ένα τέτοιο χτύπημα… να αποτύχει. Και δεν υπάρχει κάτι χειρότερο για το Ισραήλ από το να επιχειρήσει μία επίδειξη δύναμης, που τελικά θα δείξει τα όρια των δυνατοτήτων του.

Επιπλέον, εκτιμούν ειδικοί του FP, μία απευθείας επίθεση στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, θα σήμαινε το τέλος του ad hoc συνασπισμού αραβικών κρατών που στήριξαν το Ισραήλ στην άμυνά του απέναντί στο Ιράν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Είναι δε ξεκάθαρο πως δεν είχε τη στήριξη ούτε των ΗΠΑ.

Επιλογή 2: Στοχευμένο πλήγμα σε πρόσωπα ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός του Ιράν

Το Ισραήλ μπορεί να θελήσει να βάλει στο στόχαστρο πρόσωπα με καθοριστικό ρόλο και υψηλό συμβολισμό, όπως ο Αμίρ Αλί Χατζιζάντε, επικεφαλής των αεροπορικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης, που θεωρείται ο εγκέφαλος πίσω από την ιρανική επίθεση.

Θα ήταν μία επίθεση σε ιρανικό έδαφος, που δεν θα είχε μεν τη στήριξη ή την εμπλοκή των ΗΠΑ, αλλά ούτε θα έφερνε σε σύγκρουση το Ισραήλ με τη διεθνή κοινότητα.

Η έδρα των Φρουρών της Επανάστασης ή άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν θα μπορούσαν επίσης να δεχθούν πλήγμα.

Βεβαίως και πάλι υπάρχει ρίσκο επιχειρησιακής αποτυχίας. Μία τέτοια επίθεση θα έπρεπε να λάβει χώρα οπωσδήποτε τη νύχτα και αφού ο Χατζιζάντε ή άλλα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης έχουν εντοπιστεί με ακρίβεια. Είναι βέβαιο ότι από το Σάββατο βρίσκονται σε κρησφύγετα.

Επιλογή 3: Πλήγμα σε ιρανικούς στόχους εκτός Ιράν ή σε πληρεξουσίους

Για πολλούς αυτό θεωρείται μία επιλογή μη – κλιμάκωσης. Αλλά αυτό εξαρτάται από το ποιον ακριβώς θα χτυπήσει το Ισραήλ.

Ο πιο ισχυρός πληρεξούσιος της Τεχεράνης είναι η Χεζμπολάχ, η οποία έχει αποφύγει την πλήρους κλίμακας εμπλοκή στον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς έως τώρα. Εάν δεχθεί επίθεση, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να έτοιμο για νέο πόλεμο στα βόρεια σύνορά του, με μία τρομοκρατική οργάνωση που έχει ένα τεράστιο οπλοστάσιο σε σχέση με αυτό της Χαμάς.

Επιλογή 4: Κυβερνοπόλεμος

Θα μπορούσε η επίθεση να είναι στον κυβερνοχώρο; Ειδικοί απαντούν ναι. Και τούτο γιατί είναι ένα πεδίο στο οποίο το Ισραήλ μπορεί να ταπεινώσει με ευκολία το Ιράν.

Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν ποτέ με μία τέτοια απάντηση οι σκληροπυρηνικοί της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Πηγή: naftemporiki.gr

Διαβάστε επίσης: Ιστορικό σταυροδρόμι για τις ΗΠΑ: Ο Τραμπ σε ποινικό δικαστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ