EIU: Οι πέντε κίνδυνοι για τον κόσμο – Μπορεί να εκτροχιάσουν την ανάπτυξη

Αναλυτές του Economist ξεχωρίζουν πέντε σενάρια, τα οποία εάν πραγματοποιηθούν θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση άνω του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Τις πιθανές γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που απειλούν να «ταρακουνήσουν» την παγκόσμια επιχειρηματική σκηνή αποτυπώνει το Economist Intelligence Unit (EIU). Οι αναλυτές του ερευνητικού βραχίονα του Economist ξεχωρίζουν πέντε σενάρια, τα οποία εάν πραγματοποιηθούν θα οδηγήσουν σε συρρίκνωση άνω του 2% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε σύγκριση με το βασικό σενάριο.

Αναλυτικά, τα πέντε σενάρια που μπορεί να έχουν έντονο αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία:

1) Επιστροφή Trump με τριγμούς στο παγκόσμιο εμπόριο και τις σχέσεις με τους εταίρους

Σύμφωνα με τους αναλυτές του EIU, πρόκειται για ένα πολύ πιθανό σενάριο με τεράστια επίδραση παγκοσμίως. Εάν ο Donald Trump ανακτήσει την προεδρία των ΗΠΑ τον Νοέμβριο, αναμένεται στροφή στις σχέσεις της χώρας, το εμπόριο, την ενέργεια, τη μεταναστευτική πολιτική, την κλιματική αλλαγή και τη στήριξη προς εταίρους.

Είναι πιθανό να επιβληθούν οριζόντιοι δασμοί ύψους 10% στις εισαγωγές, που ακόμη και με εξαιρέσεις θα δημιουργήσουν εντάσεις και θα ανεβάσουν το κόστος των μεταφορών. Επίσης, προβλέπεται επιδείνωση των εμπορικών σχέσεων των ΗΠΑ με τις γειτονικές και βέβαια με την Κίνα, εναντίον της οποίας είναι πολύ πιθανό να ανακοινωθούν νέα μέτρα για το εμπόριο και τις επενδύσεις. 

Σε ό,τι αφορά το ΝΑΤΟ αναμένονται εντάσεις με τα υπόλοιπα μέλη. Επίσης, σύμφωνα με το EIU, ο Trump είναι πιθανό με τη στάση του να προκαλέσει ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. Τέλος, εάν πράγματι αποχωρήσει από τη συμφωνία συνεργασίας Ινδίας-Ειρηνικού, μπορεί να μειωθεί η επιρροή των ΗΠΑ στην περιοχή και να «σπάσουν» οι σχέσεις με τους εταίρους εκεί.

2) Ο αγώνας για τις επιδοτήσεις στην πράσινη τεχνολογία εξελίσσεται σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο

Οι αναλυτές του EIU θεωρούν αυτό το σενάριο αρκετά πιθανό και με μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία εάν πραγματοποιηθεί. Εδώ και μήνες, οι δυτικές οικονομίες διοχετεύουν δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για πράσινες τεχνολογίες, με στόχο αφενός τη μείωση των εκπομπών ρύπων, αφετέρου τον καλύτερο ανταγωνισμό με την Κίνα, η οποία είναι ηγέτιδα δύναμη στην παραγωγή πράσινης τεχνολογίας.

Στις ΗΠΑ, οι επιδοτήσεις αυτές περιλαμβάνουν περιορισμούς σε ό,τι αφορά την προέλευση των υλικών, γεγονός που κλιμάκωσε τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. Με την κίνηση αυτή αναμένεται μάλιστα να ανέβει το κόστος των πράσινων τεχνολογιών. Εάν υπάρξει σοβαρή επιδείνωση, τότε μπορεί να επιβληθούν νέοι δασμοί από τη Δύση και να υπάρξει κάποια «απάντηση» από την Κίνα, με αποτέλεσμα να ανέβει περαιτέρω το κόστος της απανθρακοποίησης για τις αναδυόμενες αγορές.

3) Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εμποδίζουν τις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες

Σύμφωνα με το EIU πρόκειται για ένα σενάριο με αρκετές πιθανότητες και μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια οικονομία. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής ασκούν ήδη επιρροή σε πολλές περιοχές στον κόσμο. Αν όμως αρχίσουν να γίνονται πιο συγχρονισμένα, μπορεί να επιβαρύνουν σημαντικά την παραγωγή τροφίμων, ανεβάζοντας το κόστος τους και κατά συνέπεια πιέζοντας περισσότερο τα νοικοκυριά. Επίσης, η έλλειψη τροφίμων θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των μεταναστευτικών κυμάτων ή ακόμη και σοβαρή πολιτική αστάθεια.

4) Άμεση σύγκρουση Κίνας-Ταϊβάν χωρίζει τον κόσμο σε «στρατόπεδα»

Πρόκειται για ένα όχι και τόσο πιθανό σενάριο, όμως με πολύ μεγάλο αντίκτυπο διεθνώς. Εάν πράγματι ανέβουν οι τόνοι μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν, θα επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία της δεύτερης και την παγκόσμια βιομηχανία, η οποία εξαρτάται από τον εξαιρετικά ανεπτυγμένο τομέα ημιαγωγών της χώρας και τη θέση της για τη ναυτιλία. Στην περίπτωση αυτή είναι πιθανό να εμπλακούν οι ΗΠΑ προς υπεράσπιση της Ταϊβάν, καθώς και οι εταίροι τους στην περιοχή, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία. Επίσης, η Ε.Ε. και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ είναι πιθανό να αυξήσουν τους δασμούς στην Κίνα.

5) Ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς εξελίσσεται σε περιφερειακό πόλεμο

Σύμφωνα με το EIU, αποτελεί ένα αρκετά πιθανό σενάριο με μεγάλο αντίκτυπο στον κόσμο. Εάν γίνει οργανωμένη επίθεση στη Δυτική Όχθη ή εάν η παρατεταμένη κατάληψη της Γάζας οδηγήσει σε εξέγερση των Παλαιστινίων, είναι πιθανό να εμπλακούν άμεσα ή έμμεσα άλλες δυνάμεις. Στην περίπτωση αντιποίνων από το Ισραήλ θα διευρυνθεί ο οικονομικός και γεωπολιτικός αντίκτυπος του πολέμου, με προεκτάσεις στη ναυτιλία και τις τρομοκρατικές ενέργειες διεθνώς. Στο σενάριο αυτό θα αυξηθούν οι τιμές του πετρελαίου, θα παραταθούν οι πιέσεις στο κόστος διαβίωσης και θα κλιμακωθούν οι διεθνείς εντάσεις.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: Πυραυλική επίθεση του Ισραήλ σε στρατιωτική εγκατάσταση στο Ιράν (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ