Σε αναπτυξιακή τροχιά η παγκόσμια οικονομία φέτος - Πώς επηρεάζει τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 500 οικονομολόγους, από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ινδία θα συμβάλουν περισσότερο στην παγκόσμια ανάκαμψη.

Δυναμική πορεία καθ’ όλη τη διάρκεια του 2024, αλλά και του 2025, προβλέπουν οι ειδικοί για την παγκόσμια οικονομία, παρότι «φουντώνουν» οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

Η αναθεώρηση των προβλέψεων, δεδομένου ότι πριν μερικούς μήνες οι οικονομολόγοι περίμεναν περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης, φέρνει νέες προκλήσεις για τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο. Επί σχεδόν δύο χρόνια ανέβαζαν το κόστος δανεισμού προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις πρωτοφανείς πληθωριστικές πιέσεις, αλλά τώρα ορισμένες φέρεται να σκέφτονται σοβαρά να καθυστερήσουν τις μειώσεις των επιτοκίων, ακριβώς επειδή η υψηλότερη ανάπτυξη σημαίνει και παράταση του πληθωρισμού.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters σε 500 οικονομολόγους, από τις μεγάλες οικονομικές δυνάμεις η ανάπτυξη σε ΗΠΑ και Ινδία θα συμβάλουν περισσότερο στην παγκόσμια ανάκαμψη. Αμετάβλητες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα διατηρήθηκαν οι προσδοκίες για την πορεία της Ευρωζώνης και της Κίνας.

Οι ειδικοί βάζουν τον πήχυ για την παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% φέτος, υψηλότερα από το 2,6% της έρευνας του Ιανουαρίου, και στο 3% το 2025. Μάλιστα, τουλάχιστον το 90% των οικονομολόγων αναβάθμισε τις προβλέψεις και δήλωσε ότι υπάρχουν αρκετές πιθανότητες η ανάπτυξη να είναι ακόμη ισχυρότερη.

«Συνεχίζουμε να εντυπωσιαζόμαστε από την ανθεκτικότητα της παγκόσμιας οικονομίας. Τώρα, μέρος αυτού είναι ότι μπήκαμε στο έτος με χαμηλότερες προσδοκίες, νομίζαμε ότι θα σημειωνόταν επιβράδυνση φέτος», δήλωσε ο Nathan Sheets, παγκόσμιος επικεφαλής οικονομολόγος στη Citi. «Μέχρι στιγμής αναθεωρούμε προς τα επάνω την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας σε αρκετά μέρη, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων οικονομιών όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη σε κάποιο βαθμό», τόνισε ο ίδιος.

Βέβαια, η ισχυρή ανάπτυξη αναμένεται να διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό και κατά συνέπεια τα επιτόκια δανεισμού για μεγαλύτερο διάστημα. Εξού και οι οικονομολόγοι προβλέπουν πως τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των κεντρικών τραπεζών που εξετάστηκαν θα έχουν να αντιμετωπίσουν πληθωρισμό άνω του στόχου φέτος.

«Φρένο» στα επιτόκια

Η πλειονότητα των οικονομολόγων εξακολουθούν να αναμένουν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες είτε αυτό το τρίμηνο είτε το επόμενο. Ωστόσο, πλέον πολλοί «βλέπουν» πως οι κινήσεις θα είναι λιγότερες μέχρι το τέλος του έτους, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι επίμονες.

Η ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο και μία ακόμη φορά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται πως η πρόβλεψη της αγοράς πριν μερικούς μήνες ήταν τελείως διαφορετική, περιμένοντας την πρώτη χαλάρωση τον Μάρτιο και συνολικά έξι μειώσεις. 

Για την ΕΚΤ οι προβλέψεις είναι αμετάβλητες, με μία μείωση 25 μονάδων βάσης τον Ιούνιο και δύο ακόμη κινήσεις το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ώστε να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη του μπλοκ, η οποία αναμένεται να φτάσει μόλις στο 0,5% το 2024. 

Αυτό το χάσμα αποτυπώνεται ήδη στο δολάριο, το οποίο ενισχύεται κατά τουλάχιστον 4% φέτος έναντι του «καλαθιού» των βασικών νομισμάτων. 

«Μια ερώτηση που ακούμε πολύ είναι “μπορεί η Ευρώπη να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια πριν τη Fed”», δήλωσε ο James Rossiter, υψηλόβαθμο στέλεχος στην TD Securities. «Και θα έλεγα…όταν ανατρέχουμε στην ιστορία, αν η ΕΚΤ ξεκινήσει Ιούνιο και η Fed τον Σεπτέμβριο, θα φαίνεται ότι όλα είναι μέρος του ίδιου κύκλου στο τέλος», σημείωσε.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης: Συνοικισμοί: Η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα και τα ανεκπλήρωτα συμβόλαια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ