Το κέντρο θα γίνει ένα «μεγάλο ξενοδοχείο» – Τα όρια του Άμστερνταμ στον υπερτουρισμό

Οι αρχές επιστρατεύουν κάθε δυνατό μέσο για να περιορίσουν τον αριθμό και να ελέγξουν την ποιότητα των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη

Κάθε πιθανό τρόπο να περιορίσουν τον αριθμό, αλλά και να ελέγξουν την ποιότητα των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη, φαίνεται να αξιοποιούν οι αρχές του Άμστερνταμ.

Τον Απρίλιο του 2023 άρχισε να προωθείται μια διαφήμιση, η οποία έλεγε σε Βρετανούς άνδρες μεταξύ 18 και 35 ετών να «μείνουν μακριά», ενώ τον Ιούλιο πέρυσι ψηφίστηκε η απαγόρευση των κρουαζιερόπλοιων από το κέντρο της πόλης. Ήδη επί αρκετό καιρό, οι τοπικές αρχές προσπαθούσαν να περιορίσουν τα πλήθη στη διάσημη γειτονιά των «Κόκκινων Φαναριών», όπου ομάδες τουριστών προκαλούν συχνά αναστάτωση στους ντόπιους. Επίσης, «έσφιξαν» οι κανόνες για χρήση κάνναβης και απαγορεύτηκε το άνοιγμα νέων τουριστικών καταστημάτων. Κι όμως, ο κόσμος συνεχίζει να επισκέπτεται την ολλανδική πρωτεύουσα.

«Το Άμστερνταμ λέει “όχι” στα νέα ξενοδοχεία», αναφέρεται τώρα, που τα υπόλοιπα μέτρα δεν έχουν κάποιο αισθητό αποτέλεσμα, σε νέα ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου. «Θέλουμε να κάνουμε την πόλη βιώσιμη για τους πολίτες και τους επισκέπτες», τονίζει.

Στόχος του νέου μέτρου είναι ο αριθμός των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχεία να πέσει κάτω από τα 20 εκατ. τον χρόνο. Συγκριτικά, το 2019 είχαν καταγραφεί 25,2 εκατ. διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχεία, ενώ πέρυσι έσπασε και αυτό το ρεκόρ, χωρίς μάλιστα να περιλαμβάνονται οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης ή σε κρουαζιερόπλοια. Επίσης, το μέτρο εναντίον των νέων ξενοδοχείων δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τους επισκέπτες που έρχονται για μία ημέρα.

Το ρυθμιστικό πλαίσιο της πόλης για την κατασκευή ξενοδοχείων ήταν ανέκαθεν αυστηρό και μόλις τρεις από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν από το 2017 πληρούσαν τα κριτήρια, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Βέβαια, τα νέα ξενοδοχεία, τα οποία είχαν εγκριθεί ή ήταν σε διαδικασία ανάπτυξης θα μπορούν να συνεχίσουν κανονικά τις εργασίες κατασκευής.

«Ο αντίκτυπος δεν θα είναι πολύ μεγάλος», δήλωσε στους New York Times ο Ko Koens, καθηγητής νέου αστικού τουρισμού στο Inholland University στο Ρότερνταμ. Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι σε βάθος χρόνου, το πλαφόν στα ξενοδοχεία θα ανεβάσει τις τιμές.

Σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, προειδοποίησε, ο περιορισμός θα μειώσει την ελκυστικότητα της πόλης ως τουριστικού προορισμού. Ωστόσο, δήλωσε, «μέχρι στιγμής, οι επισκέπτες δεν φαίνεται να επηρεάζονται». Σημειώνεται πως το Άμστερνταμ έχει σχεδόν 42.000 κλίνες ξενοδοχείων. 

Τον Απρίλιο, το δημοτικό συμβούλιο ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει να μειώνει και τον αριθμό των κρουαζιερόπλοιων που επιτρέπεται να προσδένουν κατά μήκος του ποταμού Άμστελ. Το 2023 έφταναν τα 2.125 και μέχρι το 2028 η πόλη θέλει να ανέρχονται κατά το μέγιστο τα 1.150.

Το Άμστερνταμ βέβαια δεν είναι η μοναδική ευρωπαϊκή πόλη που προσπαθεί να περιορίσει την ανεξέλεγκτη αύξηση των των τουριστών. Από τις 25 Απριλίου και μέχρι τα μέσα Ιουλίου, η Βενετία έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα που χρεώνει είσοδο 5 ευρώ στους τουρίστες που επισκέπτονται για μία ημέρα είτε Σαββατοκύριακα είτε σε συγκεκριμένες γιορτές.

Το Άμστερνταμ, που αυτή τη στιγμή είναι εξαιρετικά δημοφιλές χάρη στις τουλίπες που ανθίζουν, δεν έχει ανακοινώσει αντίστοιχο μέτρο μέχρι στιγμής, αλλά είναι πολύ πιθανό να επιβάλει επιπλέον περιορισμούς για να μειώσει τους επισκέπτες. «Εάν δεν επιβληθεί κάποιο όριο, το κέντρο του Άμστερνταμ θα γίνει ένα μεγάλο ξενοδοχείο», δήλωσε ο κ. Koens. «Ούτε αυτό το θέλουμε».

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες από New York Times

Διαβάστε επίσης: Στο ναδίρ η κίνηση σε ταβέρνες και κέντρα διασκέδασης το Πάσχα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ