Η Κίνα απειλεί με δασμούς 25% στα αυτοκίνητα της ΕΕ και των ΗΠΑ

Η ΕΕ πρέπει να ενημερώσει τους Κινέζους εξαγωγείς εάν προτίθεται να επιβάλει δασμούς έως τις αρχές Ιουνίου

Η Κίνα άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμη να επιβάλει δασμούς έως και 25% στα εισαγόμενα αυτοκίνητα με μεγάλους κινητήρες, καθώς κλιμακώνονται οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας δήλωσε ότι ενημερώθηκε για πιθανή αύξηση των δασμών από την ΕΕ από «καλά πληροφορημένες πηγές», σύμφωνα με δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X. Πρόσθεση δε ότι τυχόν αυξημένοι δασμοί θα επηρεάσουν τις ευρωπαϊκές και αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες και θα έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις σχέσεις με την ΕΕ.

Το Πεκίνο εντείνει τη ρητορική περί αντιποίνων, καθώς πλησιάζει η προθεσμία για να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα αποτελέσματα της έρευνάς της σχετικά με τις επιδοτήσεις ηλεκτρικών οχημάτων της Κίνας.

Η Ένωση πρέπει να ενημερώσει τους Κινέζους εξαγωγείς εάν σκοπεύει να επιβάλει πρόσθετους δασμούς μέχρι τις αρχές Ιουνίου οι οποίοι μάλιστα είναι πιθανόν να τεθούν σε ισχύ ένα μήνα αργότερα, σύμφωνα με το Eurasia Group.

Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας έχουν αυξηθεί από τότε που ανακοινώθηκε η έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα. Η επίσκεψη του προέδρου Σι Τζιπίνγκ στην Ευρώπη αυτό το μήνα δεν φαίνεται ότι θα αποφέρει κάποιου είδους συμβιβασμό.

Ο Κινέζος Πρόεδρος επεδίωκε να αποτρέψει την ΕΕ από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν επιβάλει ένα σαρωτικό σύνολο χρεώσεων στις εισαγωγές από την Κίνα.

«Οι εμπορικές έρευνες αντιποίνων και οι προειδοποιήσεις της Κίνας δεν αποθαρρύνουν την ΕΕ», ανέφεραν αναλυτές του Eurasia Group. «Οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να στείλουν ένα ισχυρό μήνυμα στο Πεκίνο με την έρευνα για τα ηλεκτρικά οχήματα ότι η ΕΕ θα αντισταθμίσει τις κινεζικές επιδοτήσεις και την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα».

Το κινεζικό επιμελητήριο αναφέρθηκε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Global Times του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, στην οποία ο Liu Bin, επικεφαλής εμπειρογνώμονας στο Κέντρο Τεχνολογίας και Έρευνας Αυτοκινήτων της Κίνας, ζήτησε προσωρινή αύξηση του δασμολογικού συντελεστή στα αυτοκίνητα με κινητήρες μεγαλύτερους από 2,5 lt.

Η Κίνα εισήγαγε 250.000 αυτοκίνητα σε αυτή την κατηγορία πέρυσι και οι κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου επιτρέπουν δασμούς έως και 25%, ανέφερε ο Liu. Η τρέχουσα χρέωση στις εισαγωγές επιβατικών αυτοκινήτων από την Ευρώπη είναι 15%, σύμφωνα με τη σελίδα αναζήτησης τιμολογίων του Υπουργείου Εμπορίου.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι η Toyota, η Mercedes-Benz και η BMW, δήλωσε ο Daniel Kollar, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρείας Intralink για την αυτοκινητοβιομηχανία και την κινητικότητα.

Τα ιαπωνικά αυτοκίνητα, όπως η Lexus της Toyota, θα επηρεαστούν μόνο εάν η Κίνα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές από όλα τα έθνη, αντί να στοχεύει στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ ή την ΕΕ.

Εκτός από τα επαπειλούμενα αντίποινα στο εμπόριο αυτοκινήτων, η Κίνα υπαινίχθηκε πρόσφατα ότι θα μπορούσε να επιβάλει δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και ξεκίνησε έρευνα για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές μπράντυ.

Η Κίνα παράγει περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα από οπουδήποτε αλλού, ενώ ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της αλυσίδας εφοδιασμού μπαταριών. Με τον πόλεμο τιμών και την επιβράδυνση της οικονομίας στο εσωτερικό της, οι Κινέζοι κατασκευαστές αυτοκινήτων επιδιώκουν να επεκταθούν στο εξωτερικό. Εξήγαγαν 1,55 εκατομμύρια ηλεκτρικά οχήματα πέρυσι, περίπου το 40% από αυτά στην Ευρώπη.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν νωρίτερα αυτό το μήνα ανακοίνωσε δασμούς 100% στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ η ΕΕ διερευνά τις επιδοτήσεις του Πεκίνου σε μια σειρά βιομηχανιών, γεγονός που ώθησε τις κινεζικές εταιρείες να αποσυρθούν από διαγωνισμούς σιδηροδρόμων και ενέργειας.

«Ορισμένες χώρες και περιοχές έχουν λάβει περιοριστικά μέτρα στον τομέα των οχημάτων νέας ενέργειας, τα οποία έρχονται σε αντίθεση με την έννοια της πράσινης ανάπτυξης», δήλωσε ο Liu στη συνέντευξή του στους Global Times. «Τέτοια μέτρα θα βλάψουν μόνο τα συμφέροντα των δικών τους καταναλωτών».

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Θα γίνει το κονιάκ «θυσία» στον εμπορικό πόλεμο ΕΕ-Κίνας;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ