Πώς επηρεάζει τις μετοχές ανά κλάδο η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη

Tριγμοί στα χρηματιστήρια - Βαριές οι απώλειες στις τράπεζες της Γαλλίας μετά την αιφνίδια προκήρυξη εκλογών - Καθοδικοί οι κίνδυνοι για το ευρώ - Κομβικό το αποτέλεσμα της κάλπης για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη - Το πλήγμα για τις μετοχές και η άνοδος των spreads

Δύο είναι τα γεγονότα που διαμορφώνουν τις τάσεις στα διεθνή χρηματιστήρια αυτή την εβδομάδα: το αποτέλεσμα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην ΕΕ και η απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) για τα επιτόκια που αναμένεται την προσεχή Τετάρτη. Το τελευταίο αποτελεί ένα κομβικό γεγονός για τις παγκόσμιες αγορές, μετά τη μείωση των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα.

 Οι ευρωαγορές άνοιξαν με απώλειες αντιδρώντας στα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα οποία έδειξαν ότι τα ακροδεξιά κόμματα έχουν αυξήσει τη δημοτικότητά τους.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωνε πτώση 0,65% στις πρώτες συναλλαγές, καθώς κοκκίνισαν όλοι οι κλάδοι εκτός από τον κλάδο ταξιδίων. Αυτή την ώρα φαίνεται να προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την πτώση, υποχωρώντας κατά 0,55%.

Από τους επιμέρους δείκτες αυτός που ξεχώρισε για τους … λάθος λόγους ήταν ο γαλλικός CAC στο Παρίσι, με απώλειες κοντά στο 2%, αφού είναι πολύ νωρίς ακόμα για να «χωνέψει» η αγορά την είδηση των πρόωρων εκλογών στις οποίες εξωθείται ο Μακρόν μετά το ηχηρό μήνυμα που έλαβε από την ευρωκάλπη. Σημαντική πτώση 1,5% σημείωσαν οι κατασκευές, ενώ στη Γαλλία η είδηση για πρόωρες εκλογές μετά τη θεαματική άνοδο της Λεπέν στην πρώτη θέση προκάλεσε ωστικό κύμα με μεγάλο θύμα τις τράπεζες – ενδεικτικά BNP Paribas και Societe Generale έχαναν νωρίς το πρωί 6%.

Κομβικές οι ευρωεκλογές για τις επιχειρήσεις της ΕΕ – Πώς θα επηρεαστούν ανά κλάδο

Η ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά έφτασε σε υψηλό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών στην ΕΕ μπορεί να θεωρηθεί κομβικός παράγοντας που θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις στη ζώνη του ευρώ. Αυτό, με τη σειρά του, θα διαμορφώσει την εικόνα σε διάφορους τομείς, ιδίως τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων, τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, τις εταιρείες πράσινης ενέργειας, τις αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και τις μεγάλες τράπεζες.

Η άνοδος των ακροδεξιών κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις πράσινες μετοχές, όπως οι TotalEnergies, Iberdrola, Électricité de France SA (EDF), Engie, Fortum Corp, Ørsted, Vestas, Acciona SA και Enel Green Power S.p.A. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έχει υποχωρήσει κατά 11% φέτος, ενώ ο Euro Stoxx 600 έχει αυξηθεί κατά 9%.

Επιπλέον, αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως Renault, Porsche, Volkswagen, Audi, Mercedes, Citroën και BMW, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν αστάθεια εν μέσω τυχόν αλλαγών πολιτικής γύρω από τα όρια εκπομπών ρύπων με βάση το Green Deal. Γενικά, οι παραπάνω αυτοκινητοβιομηχανίες ενδέχεται να επωφεληθούν από την αυξανόμενη υποστήριξη της ριζοσπαστικής δεξιάς λόγω των δαπανηρών στόχων πράσινης μετάβασης.

Οι αμυντικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν αρνητικά, καθώς τα λαϊκιστικά κόμματα τείνουν να είναι αντιπολεμικά, φιλορωσικά και ευρωσκεπτικιστές. Το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί σε μετοχές όπως η Rheinmetall, η Saab AB και η Rolls-Royce Holdings Plc.

Ο τραπεζικός τομέας είναι ένας δύσκολος τομέας, καθώς η πλειονότητα των τραπεζών της ΕΕ ανακοίνωσε θετικά κέρδη το πρώτο τρίμηνο, με τον δείκτη Euro Stoxx Banks Index να σημειώνει άνοδο 21% φέτος. Η συζήτηση γύρω από μια κοινή πολιτική ασφάλισης καταθέσεων θα μπορούσε να φέρει αβεβαιότητες και πιέσεις στις μετοχές των μεγάλων τραπεζών.

Ακροδεξιό «χαστούκι» για το ευρώ

Το ευρώ ενδέχεται να αντιμετωπίσει καθοδικές πιέσεις λόγω αβεβαιότητας και πιθανής επιρροής δεξιών κομμάτων στην ενιαία αγορά.

To κοινό νόμισμα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα, αφού ο Γάλλος πρόεδρος προκήρυξε πρόωρες εκλογές στον απόηχο των ευρωεκλογών.

Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα σημείωσε πτώση έως και 0,5%, υποχωρώντας παράλληλα με τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών και τα γαλλικά ομόλογα. Τα ασιατικά νομίσματα υποχώρησαν μετά την έκθεση για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή που έδειξε ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενόμενου.

Στη Γερμανία, οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς υπέστησαν ρεκόρ πτώσης, ωστόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το 10ετές χρέος της χώρας σημείωσαν ελάχιστες μεταβολές, αφού ανέκαμψαν από την πτώση στις πρώτες συναλλαγές.

Η εικόνα στα ομόλογα

Τα spreads στις αποδόσεις μεταξύ των γερμανικών κρατικών ομολόγων (που αποτελούν δείκτη αναφοράς για τα ευρωπαϊκά ομόλογα) και των τίτλων της ζώνης του ευρώ διευρύνθηκαν μετά τα κέρδη των ευρωσκεπτικιστών εθνικιστών στις χθεσινές εκλογές.

Κι αυτό γιατί η πολιτική μετατόπιση που συντελέστηκε μπορεί να περιπλέξει τη χάραξη πολιτικής της ΕΕ και τις προσπάθειες εμβάθυνσης της ολοκλήρωσης κατά την επόμενη πενταετία.

Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των γαλλικών και των γερμανικών ομολόγων διευρύνθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στις 53,4 μ.β.

Το ελληνικό spread ανέρχεται στις 94,2 μονάδες βάσης.

Το spread μεταξύ των ιταλικών και των γερμανικών ομολόγων – ένας δείκτης του ασφαλίστρου κινδύνου που επιδιώκουν οι επενδυτές για την κατοχή ομολόγων των πιο υπερχρεωμένων χωρών – διευρύνθηκε κατά 7 bps στις 138 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται ότι η διαφορά απόδοσης των 10ετών ομολόγων Ιταλίας-Γερμανίας αποτελεί έναν βασικό δείκτη μέτρησης του κινδύνου στη ζώνη του ευρώ, ιδίως για τα πολιτικά ζητήματα. Το ίδιο συνέβη και το 2019, όταν κορυφωνόταν ο κίνδυνος για την ιταλική πολιτική. Κι αυτή τη φορά τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι πολύ διαφορετικά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας περιμένει για ακόμα μια φορά ένα «θερμό» καλοκαίρι με την προσοχή να πέφτει στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ζώνης του ευρώ.

Πηγή: newmoney.gr

Διαβάστε επίσης: Πλήγμα για το ευρώ η άνοδος της ακροδεξιάς στην ΕΕ και οι εκλογές – σοκ στη Γαλλία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ