Γιατί οι δασμοί στα κινεζικά EVs μπορεί να μην έχουν το αναμενόμενο αποτέλεσμα

Ο κινεζικός τομέας αυτοκινήτων κάνει τις παγκόσμιες αυτοκινητοβιομηχανίες και τους πολιτικούς να γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία δεν υπήρχε σχεδόν καθόλου. Σήμερα η χώρα έχει την ικανότητα να κατασκευάζει περίπου 40 εκατομμύρια οχήματα ετησίως -αρκετά για να προμηθεύσει τον μισό κόσμο.

Από αυτά μόνο τα 25 εκατομμύρια αυτοκίνητα πουλήθηκαν στη χώρα το 2023, σύμφωνα με την Dunne Insights, μια εταιρεία που παρακολουθεί την αγορά αυτοκινήτου στην Κίνα και σε άλλες ασιατικές χώρες. Για να ξεφορτωθεί το πλεόνασμα, η Κίνα στρέφεται όλο και περισσότερο στις εξαγωγές. Έστειλε αυτοκίνητα σε περισσότερες από 100 χώρες πέρυσι, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Dunne Insights, Michael Dunne.

Ο Dunne και άλλοι ειδικοί λένε ότι είναι θέμα χρόνου να φτάσουν κινεζικές μάρκες αυτοκινήτων στις Η.Π.Α. Μερικές μάρκες, όπως η Volvo και η θυγατρική της Polestar, ανήκουν ήδη σε μια κινεζική εταιρεία, την Geely, παρόλο που αυτές έχουν την έδρα τους στη Σουηδία.

«Το αποκαλώ τον μεγάλο Γκοτζίλα», δήλωσε ο Dunne. «Ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί αυτοκινητοβιομηχανία τέτοιου μεγέθους και κλίμακας».

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των Αμερικανών αγοραστών, ιδίως των νεότερων, δεν θα είχε πρόβλημα να αγοράσει ένα κινεζικό αυτοκίνητο, παρά τις κοινές ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Δεν μοιράζονται όμως όλοι αυτόν τον ενθουσιασμό. Ο πρόεδρος Joe Biden εισήγαγε τον περασμένο μήνα αυστηρούς δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διπλασιάζοντας ουσιαστικά την τιμή καταλόγου, η οποία διαφορετικά θα μπορούσε να είναι στα 11.500 δολάρια. Η κυβέρνηση λέει ότι οι κινεζικές επιχειρήσεις έχουν επωφεληθεί από την αθέμιτη κρατική στήριξη και οι κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων απειλούν τις μεγάλες επενδύσεις της κυβέρνησης Biden στα ηλεκτρικά οχήματα.

Ορισμένοι πολιτικοί έχουν προχωρήσει ακόμη περισσότερο. Ο γερουσιαστής Sherrod Brown δήλωσε στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X: «Οι δασμοί δεν αρκούν. Πρέπει να απαγορεύσουμε την είσοδο των κινεζικών EV στις ΗΠΑ. Τελεία και παύλα».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla, Elon Musk επέκρινε τους δασμούς, αλλά δήλωσε νωρίτερα το 2024 ότι χωρίς εμπορικούς φραγμούς οι περισσότερες δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα καταστραφούν από τον κινεζικό ανταγωνισμό.

Αλλά μερικοί ειδικοί τους κλάδου είναι επιφυλακτικοί στο αν και κατά πόσο οι δασμοί θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις κινεζικές εισαγωγές για πολύ καιρό. Ορισμένοι λένε ότι μπορεί ακόμη και να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Ο Bill Russo, πρώην στέλεχος της Chrysler που διευθύνει μια συμβουλευτική εταιρεία με έδρα τη Σαγκάη που ονομάζεται Automobility, δήλωσε ότι η πρόσφατη ιστορία δείχνει ότι τα αποτελέσματα της επιβολής δασμών δεν είναι πάντα τα αναμενόμενα, καθώς μπορεί να έχουν «παρενέργειες».

Για παράδειγμα, ο εμπορικός πόλεμος που ξεκίνησε υπό τον πρόεδρο Donald Trump μπορεί να είχε στόχο το Πεκίνο, αλλά έβλαψε τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες αυξάνοντας το κόστος των ανταλλακτικών, δήλωσε ο Russo. Στο τέλος μπορεί επίσης να επιτάχυνε την παγκοσμιοποίηση των κινεζικών επιχειρήσεων, αναγκάζοντάς τες να επενδύσουν σε άλλες χώρες που θα τις βοηθούσαν να αποφύγουν τους δασμούς.

Πηγή: moneyreview.gr με πληροφορίες CNBC

Διαβάστε επίσης: Daily Mail: «Απόδραση σε φούρνο» οι διακοπές στη Μεσόγειο – Η αναφορά στην Κύπρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ