Τα 320 εκατομμύρια ευρώ αγγίζει το αποθεματικό του νέου συνταξιοδοτικού συστήματος που ισχύει σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα από τον Γενάρη του 2023, ποσό που αναμένεται να διπλασιαστεί κατά την επόμενη διετία.
Τα πιο πάνω προκύπτουν βάσει των όσων καταγράφει η ΣΕΚ στην «Εργατική Φωνή» με αφορμή την πρόσφατη συνεδρία της Επιτροπής Παρακολούθησης που αφορά το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο. Η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών Αντρέα Ζαχαριάδη, τον Γενικό Λογιστή, τη Διευθύντρια του ΤΔΔΠ και τις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργανώσεων ΟΗΟ-ΣΕΚ, ΠΑΣΥΔΥ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ.
Όπως αναφέρει η ΣΕΚ στη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής Παρακολούθησης «εξετάστηκε η οικονομική κατάσταση του Ταμείου που ήδη ανήλθε γύρω στα €320 εκατομμύρια με πρόβλεψη διπλασιασμού κατά την επόμενη διετία, η εξέλιξη της επενδυτικής διαχείρισης του ταμείου, η οποία βρίσκεται στη διαμόρφωση και κατάθεση του πλαισίου επενδυτικής πολιτικής, μέσα και από την επιλογή των επενδυτικών συμβούλων διαδικασία που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη».
Παράλληλα, προσθέτει το δημοσίευμα της «Εργατικής Φωνής», συζητήθηκαν και δομικά ζητήματα που αφορούν βελτιώσεις, αλλαγές και διευκρινίσεις σε σχέση με διάφορες παροχές και ωφελήματα του Ταμείου, με κυριότερο το θέμα της αναλογιστικής μείωσης των ωφελημάτων σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης. «Μέσα από τη γόνιμη και ουσιαστική συζήτηση, τέθηκαν προβληματισμοί και εισηγήσεις κατά τρόπο που να μελετηθούν επιλογές και διαζευκτικές λύσεις σε αρκετά από τα ζητήματα που έχουν τεθεί από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, με στόχο τη βελτίωση και την ενίσχυση του συνταξιοδοτικού πλαισίου προς όφελος των εργαζομένων».
Τη συζήτηση του θέματος της αναλογιστικής μείωσης των ωφελημάτων σε περιπτώσεις πρόωρης αφυπηρέτησης ξεχωρίζουν και οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΣΗΔΗΚΕΚ- ΠΕΟ σε δικές τους ανακοινώσεις για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης που έγινε την περασμένη Τετάρτη 16 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ στη συνεδρίαση, πέραν «από την οικονομική ευρωστία και επενδυτική διαχείριση του Ταμείου συζητήθηκαν και δομικά ζητήματα με προεξάρχον ζήτημα αυτό της αναλογιστικής μείωσης των ωφελημάτων».
Από πλευράς της η ΠΑΣΥΔΥ σημειώνει πως στη συνεδρίαση «έγινε γενική ενημέρωση των Οργανώσεων για την πορεία του Σχεδίου, το ύψος των κατατεθειμένων εισφορών και τις παροχές του», όπως επίσης «και για την επενδυτική πολιτική που ακολουθείται, καθώς και θέματα που ενέγραψαν οι Οργανώσεις ΠΑΣΥΔΥ, ΟΗΟ-ΣΕΚ και ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ για επιμέρους ζητήματα με κυριότερο την κατάργηση/ελάφρυνση των αναλογιστικών μειώσεων σε περιπτώσεις πρόωρων αφυπηρετήσεων». Για το τελευταίο η ΠΑΣΥΔΥ αναφέρει ότι το συγκεκριμένο αίτημα ενεγραψε πρόσφατα η συντεχνία στη ΜΕΠ» και έτυχε προκαταρκτικών συζητήσεων με θετική αντίκρυση». «Το Υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει με επιμέρους μελέτη για το κόστος/συνέπειες και συγκεκριμενοποίηση εισηγήσεων εντός του 2025 για υλοποίησή τους το 2026», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΑΣΥΔΥ.
Υπενθυμίζουμε ότι το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα χρηματοδοτείται με εκατέρωθεν εισφορές από τον εργοδότη και τον εργοδοτούμενο ύψους 5% επί των μηνιαίων συντάξιμων απολαβών των εργαζομένων. Με την αφυπηρέτηση των μελών του νέου συνταξιοδοτικού, οι οποίοι είναι κατά κύριο μόνιμοι υπάλληλοι που διορίστηκαν σε δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα μετά την 1η Οκτωβρίου 2011 αλλά και έκτακτοι αορίστου χρόνου, το σχέδιο προσφέρει μηνιαία σύνταξη και εφάπαξ ποσό.