Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat για το 2024, το 8,5% του πληθυσμού της ΕΕ δεν μπορούσε να αγοράσει ένα πλήρες γεύμα που περιέχει κρέας, ψάρι ή ισοδύναμο χορτοφαγικό γεύμα κάθε δεύτερη μέρα. Πρόκειται για μείωση σε σχέση με το 2023, όταν το ποσοστό ήταν 9,5%.
Η διαφορά είναι μεγαλύτερη ανάλογα με τον κίνδυνο φτώχειας: τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας φτάνουν το 19,4%, ενώ τα άτομα εκτός κινδύνου φτώχειας περιορίζονται στο 6,4%.
Κύπρος χαμηλά - η εικόνα των άλλων χωρών
Η Κύπρος καταγράφει το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, με μόλις 3,5%, τόσο για άτομα σε κίνδυνο φτώχειας όσο και για αυτά που δεν διατρέχουν κίνδυνο. Αντίθετα, το υψηλότερο ποσοστό σημειώθηκε στη Σλοβακία (39,8%), ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία (37,7%) και την Ουγγαρία (37,3%). Η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση καθώς πάνω από το 30% ή περισσότεροι από 3 στους 10 Έλληνες στα όρια της φτώχειας δυσκολεύονται να βάλουν τα βασικά στο τραπέζι. Μετά την Κύπρο, τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία (και οι δύο 5,1%).
Κοινωνική ένταξη
Σύμφωνα με την Eurostat, η δυνατότητα να αντέξει κανείς οικονομικά ένα γεύμα με κρέας, ψάρι ή χορτοφαγικό ισοδύναμο κάθε δεύτερη μέρα είναι μεταξύ των στοιχείων που παρατηρούνται σε επίπεδο νοικοκυριού για τον υπολογισμό του ποσοστού σοβαρής υλικής και κοινωνικής στέρησης .
Πρόκειται, όπως σημειώνει, για ένα από τα στοιχεία του δείκτη ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, ενώ παράλληλα ο δείκτης χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση του πρωταρχικού στόχου για τη φτώχεια και την κοινωνική ένταξη του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης για τα κοινωνικά δικαιώματα.
Διαβάστε επίσης: