ΥΠΟΙΚ: Οι δύο πυλώνες του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις

Τι περιλαμβάνει το νέο τροποποιημένο έγγραφο.

"Ελπίζουμε ότι θα ψηφιστεί γρήγορα το νομοσχέδιο από τη βουλή και δεν θα επικρατήσουν μικροκομματισμοί", δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

 Μιλώντας στις τομές στα Γεγονότα ο κ. Πετρίδης, τόνισε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις έχει δύο πυλώνες και βασίζεται στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο χαλάρωσης για δημόσιες ενισχύσεις. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την απευθείας χορηγία σε μικρές επιχειρήσεις οι οποίες εργοδοτούν κάτω από 10 άτομα η αυτοεργοδοτούμενους που έχουν υποστεί αναστολή των εργασιών τους και με βάση αυτή τη χορηγία οι εταιρείες μπορούν κάλλιστα να καλύψουν μέρος του ενοικίου τους η μέρος των λειτουργικών τους εξόδων, ενώ ο δεύτερος πυλώνας αφορά τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω δανεισμού από τις τράπεζες.

Όσο αφορά τις αιτήσεις, ο κ. Πετρίδης επισήμανε ότι θα γίνονται ηλεκτρονικά και θα είναι διαθέσιμες από το τέλος Μαΐου με τη προοπτική να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουνίου.

Σε ερώτηση εάν θα προστεθούν νέα μέτρα στο πακέτο διάσωσης της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης απέφυγε ουσιαστικά να τοποθετηθεί συγκεκριμένα, ωστόσο τόνισε πως αυτό που προέχει είναι "να είμαστε ευέλικτοι και να αξιοποιήσουμε η να προσαρμόζουμε τη δημοσιονομική μας πολιτική ανάλογα με τις συνθήκες που επικρατούν".

"Είναι αρκετά νωρίς να πούμε αν θα υπάρξει ένα εσωτερικό μνημόνιο η αν το κράτος θα παρέχει κίνητρα και φοροελαφρύνσεις, καθώς θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από την πορεία της οικονομίας μετά και την τρίτη φάση χαλάρωσης των μέτρων", τόνισε ο κ. Πετρίδης για να συμπληρώσει ότι "αυτό που είναι σημαντικό είναι να βαδίζουμε με αργά αλλά σταθερά βήματα με σωστή διαχείριση των πόρων".

Τέλος, όσο αφορά το άνοιγμα και τη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου ο Υπουργός τόνισε ότι "οι πρώτες εκτιμήσεις είναι θετικές ωστόσο δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το πώς κινούνται τα πράγματα. Πολλά θα ξεκαθαρίσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα, συμβαδίζοντας πάντα και με τη σύμφωνη γνώμη της επιδημιολογικής μονάδας".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ