Πού θα χτυπήσει το τσουνάμι της ανεργίας;

Ποιοι τομείς θα χτυπηθούν περισσότερο από την ανεργία και πώς αναμένεται να αντιμετωπιστεί;

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Αυτό που αποτυπώνεται και στις εκθέσεις της Στατιστικής Υπηρεσίας είναι ότι η πανδημία του κορωνοϊού έχει επιφέρει αισθητή αύξηση της ανεργίας, η οποία αναμένεται να προσεγγίσει το 10% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Μάριος Πελεκάνος, Πρόεδρος της Οργάνωσης Νέων Επιστημόνων του ΔΗΣΥ, σημείωσε ότι η αύξηση της ανεργίας είναι απότοκο των οικονομικών συνεπειών της υγειονομικής κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊου, που έχει οδηγήσει αρκετές επιχειρήσεις στο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, με αποτέλεσμα να βάζουν λουκέτο ή να προβαίνουν σε απολύσεις προσωπικού.

Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε υπάρχουν τομείς που επηρεάζονται περισσότερο, με τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία αλλά και την εστίαση, να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κρούσης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας και τις θέσεις εργασίας του συγκεκριμένου τομέα να υφίστανται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σημείωσε ότι λόγω της κατάρρευσης του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος, αναμένεται να παρατηρηθεί ισχυρή πίεση στην απασχόληση στους τομείς των υπηρεσιών και του κατασκευαστικού τομέα που σχετίζονταν με το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων.

Ο Χάρης Πολυκάρπου, επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ, σημείωσε ότι όντως η πανδημία έχει επιδεινώσει την ανεργία, ωστόσο ο τρόπος που έχει δομηθεί το αναπτυξιακό μοντέλο της κυπριακής οικονομίας επηρεάζει στον ίδιο βαθμό την διαμόρφωση των θέσεων εργασίας στην οικονομία.

Ο κ. Πολυκάρπου τόνισε επίσης το γεγονός ότι το πραγματικό πρόβλημα της ανεργίας θα διαφανεί όταν τα σχέδια στήριξης της απασχόλησης του Υπουργείου Εργασίας θα φτάσουν στο τέλος τους.

Ισχυρές πιέσεις και ενδεχομένως ένα κενό στο κομμάτι της απασχόλησης αναμένεται να φανεί και στους τομείς που σχετίζονται με το εμπόριο και την μεταποίηση, λόγω των νέων προκλήσεων που έχει προκαλέσει η έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στον τρόπο που λειτουργούν οι εν λόγω τομείς.

Ο κ. Πολυκάρπου, συμφωνώντας με τον κ. Πελεκάνο, τόνισε ότι η κατάργηση του Προγράμματος Πολιτογραφήσεων θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στις θέσεις εργασίας που ήταν άρρηκτα συνυφασμένες με την λειτουργία του Προγράμματος.

Ανάγκη χαρτογράφησης και αναπτυξιακού σχεδιασμού

Τονίστηκε η ανάγκη της χαρτογράφησης του προβλήματος στην απασχόληση, με τον κ. Πολυκάρπου να σχολιάζει ότι η κυβέρνηση δεν δείχνει να έχει κατανοήσει την δυσμενή εικόνα που έχει σχηματιστεί στην κοινωνία λόγω της ανεργίας.

Ο κ. Πελεκάνος σε συνέχεια της συζήτησης ανάφερε ότι θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές οι ωμές πραγματικότητες που έχει φέρει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως επίσης να γίνει αντιληπτό το πώς τα πλεονάσματα των τελευταίων ετών των κρατικών ταμείων έχουν απορροφήσει κατά ένα μεγάλο μέρος τους κραδασμούς της φετινής οικονομικής κρίσης.

Σχολιάζοντας ο κ. Πολυκάρπου, τόνισε την ανάγκη να γίνει σχεδιασμός του αναπτυξιακού μοντέλου της κυπριακής οικονομίας, επειδή η ανεργία δεν αναμένεται να εξαλειφτεί αμέσως με το πέρας της πανδημίας και την εξεύρεση εμβολίου, αλλά θα χρειαστεί η κρατική παρέμβαση και σχεδιασμός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ