Βολές κατά Δημήτρη Συλλούρη στην Ερευνητική Επιτροπή για τα "χρυσά διαβατήρια"

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών άφησε αιχμές κατά του τέως Προέδρου της Βουλής αλλά και ολόκληρης της βιομηχανίας των παρόχων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

 Άνοιξε χθες η αυλαία για τη δεύτερη φάση των καταθέσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα "χρυσά" διαβατήρια.

Βολές κατά του τέως προέδρου της Βουλής, εξαπέλυσε ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι έγινε δέκτης πιέσεων από παρόχους αλλά και κρατικούς αξιωματούχους.

Βαριά θιγμένος και προσβεβλημένος, δήλωσε ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα "χρυσά" διαβατήρια, η οποία άνοιξε χθες τον δεύτερο γύρο των ακροάσεων της, ο τέως γενικός διευθυντής του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Κύπρος Κυπριανού, ο οποίος διετέλεσε στο υπουργείο την επίμαχη τριετία 2017 - 2020, ξέσπασε ενώπιον των εμβρόντητων μελών της Ερευνητικής, κατά του τέως προέδρου της Βουλής και των παρόχων διαβατηρίων.

Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Κυπριανού "ο κ. Συλλούρης ήθελε να δείξει πρόσωπο στους επενδυτές και είναι απαράδεχτο ότι ανέφερε το όνομα μου για να πουλήσει έπαυλη».

Ο τέως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι ο ίδιος ουδεμία εμπλοκή είχε σε υποθέσεις διαφθοράς και τόνισε ότι στα 40 χρόνια που υπηρετεί το Δημόσιο θεωρεί απαράδεχτο κάποιος να βεβηλώνει το όνομά του.

Ο Κυπριανού, για τον οποίο γίνεται και αναφορά στα δημοσιεύματα του Al Jazeera, επιβεβαίωσε ότι δέχθηκε τηλεφωνικές παρεμβάσεις από τον τέως Πρόεδρο της Βουλής.

«Το βίντεο το είδα μία φορά και δεν άντεξα να το ξαναδώ. Αυτό που έγινε ήταν ανέντιμο και εξωφρενικό. Ήταν ντροπιαστικό για μένα να γίνεται αναφορά στο όνομά μου. Η εικόνα, που παρουσιάστηκε θίγει την πατρίδα μας και ακύρωσε όλες τις προσπάθειες που αφορούσαν την θωράκιση του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος".

Στημένη βιομηχανία γύρω από το ΚΕΠ

Ο Κύπρος Κυπριανού, έκανε λόγο για στημένη βιομηχανία "χρυσών" διαβατηρίων, που αρχικά εξυπηρέτησε την οικονομία, αλλά στο τέλος μετατράπηκε σε ένα κοντραμπάντο. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι "Στο τέλος, όπως εξελίχθηκε, κατάντησε να είναι έλα να αγοράσεις μια έπαυλη και πάρε και ένα διαβατήριο".

Έγινε αναφορά για τα τρωτά σημεία του Προγράμματος που έδωσαν εύφορο έδαφος στο να δημιουργηθεί μία βιομηχανία παροχέων υπηρεσιών με λογιστές, δικηγόρους και ντιβέλοπερς οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αμφιλεγόμενες μεθόδους και διαφήμιζαν επιθετικά τα κυπριακά διαβατήρια μέσω του Προγράμματος.

Ο τέως διευθυντής του υπουργείου, υπέδειξε ότι το πρόγραμμα έπρεπε να παραμείνει προσηλωμένο στην προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων αναφέροντας ότι "Αν το Πρόγραμμα είχε ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, όπως το καζίνο ή την Μαρίνα Αγίας Νάπας δεν θα είχε κανένας να πει κάτι για την Κύπρο".

Δεν υπήρχαν στο Πρόγραμμα ουσιαστικές δικλείδες για δεσμούς τον επενδυτών

Σημαντικό κενό του Προγράμματος ανέδειξε ο κ. Κυπριανού το γεγονός ότι δεν υπήρχαν ουσιαστικές δικλέιδες ασφαλείας ούτως ώστε οι επενδυτές να είχαν κάποιο δεσμό με την Κύπρο.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο τέως ΓΔ του Υπουργείου Εσωτερικών ακόμα και το ότι αργότερα εισήχθη η προϋπόθεση να κατέχει ο επενδυτής το ακίνητο για κάποια χρόνια δεν σήμαινε ότι θα κατοικούσε και θα δημιουργούσε δεσμούς με τον τόπο ο επενδυτής.

Σημείωσε επίσης ότι δεν υπήρχε απαίτηση για άδεια παραμονής των πολιτογραφηθέντων και ότι μόλις τους παραχωρούνταν το χαρτί για άδεια παραμονής μπορούσαν να πολιτογραφηθούν χωρίς να διαμένουν στην Κύπρο αλλά να έρχονταν για να υπογράψουν τα απαραίτητα έγγραφα.

Αν όντως υπήρχε απαίτηση για άδεια παραμονής τότε αυτό θα ήταν τροχοπέδη σε αυτήν την όλη κατάσταση που επικρατούσε με το Πρόγραμμα δακτυλοδείχνοντας τους παρόχους που κέρδιζαν από αυτό.

Συγκυρία η μετακίνησή του μετά τα δημοσιεύματα

Σχετικά με την μετακίνησή του από το Υπουργείο Εσωτερικών στο Υπουργείο Παιδείας μια βδομάδα μετά τα πρώτα δημοσιεύματα του Al Jazeera, κάτι για το οποίο αφήνεται αιχμές από το καταρινό πρακτορείο, ο Κύπρος Κυπριανού ανέφερε ότι η χρονική στιγμή ήταν ατυχής συγκυρία αφού είχαν γίνει μετακινήσεις και άλλων λειτουργών.

Συγκλονιστική αναμένεται η συνέχεια των ακροάσεων ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής για τα χρυσά διαβατήρια αφού όπως αποκαλύπτεται αναμένεται να καταθέσουν την Μεγάλη Τετάρτη οι τρεις πρωταγωνιστές του βίντεο του Al Jazeera Δημήτρης Συλλούρης, Χριστάκης Τζιοβάνης και Αντρέας Πιττάτζης.

Διαβάστε επίσης: Κατέθεσε ο τέως Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΣ για τα "χρυσά διαβατήρια"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ