Αγανάκτησαν με την ακρίβεια

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι σε σχέση με την ακρίβεια και την επιβίωση χιλιάδων νοικοκυριών»

Ο κόμπος έφτασε στο χτένι σε σχέση με την ακρίβεια και την επιβίωση χιλιάδων νοικοκυριών, αναφέρει η ΠΕΟ, η οποία εκφράζει την ανάγκη «να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα άμεσα και χωρίς άλλη καθυστέρηση, χωρίς άλλες δικαιολογίες».

Σε ανακοίνωση, η ΠΕΟ αναφέρει ότι «οι τιμές των καυσίμων έσπασαν το φράγμα των 2 ευρώ δημιουργώντας νέο ρεκόρ ακρίβειας και η κούρσα των αυξήσεων φαίνεται ότι δεν έχει τερματισμό» και προσθέτει πως «η ακρίβεια και ο πληθωρισμός καλπάζουν εδώ και πολλή καιρό και οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα, οι ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, υποφέρουν».  

«Μπροστά στην μεγάλη επιδείνωση του βιωτικού επιπέδου, η κυβέρνηση παραμένει αδρανής ή εφαρμόζει κάποια ημίμετρα που δεν έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα», προσθέτει.

Αναφέρει επίσης ότι «η επιβίωση για χιλιάδες νοικοκυριά έχει γίνει πολύ δύσκολη έως ακατόρθωτη».

Επίσης, η ΠΕΟ αναφέρει ότι η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι η Κυβέρνηση δεν σκοπεύει να διαφοροποιήσει τον τρόπο παραχώρησης της ΑΤΑ και ότι θα συνεχίσει να παρέχεται στο 50%  πέραν από επέμβαση στα εργασιακά θέσμια, δείχνει ότι Κυβέρνηση δεν έχει ως προτεραιότητα να προστατεύσει τους εργαζόμενους, αντίθετα στηρίζει τους εργοδότες.

«Η πλήρης απόδοση της ΑΤΑ και η διεύρυνση της για να καλύψει όλους τους εργαζόμενους είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει για να προστατευτεί το εισόδημα των εργαζομένων», προσθέτει.

Η Ομοσπονδία αναφέρει επίσης ότι καταθέτει προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας εδώ και ένα χρόνο αλλά δεν εισακούγεται.

Οι προτάσεις της, όπως αναφέρει η ΠΕΟ, είναι η αύξηση των επιδομάτων πρόνοιας για να αντισταθμιστεί το αυξημένο κόστος διαβίωσης και η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά καταναλωτικά προϊόντα.

Επίσης, η ΠΕΟ ζητεί την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά με την ενεργοποίηση των μηχανισμών του Υπουργείου Εμπορίου με σκοπό την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, να αξιοποιηθεί η δυνατότητα επιβολής πλαφόν στις τιμές βασικών καταναλωτικών προϊόντων και στα καύσιμα και να καταργηθεί η διπλή φορολογία στα καύσιμα.

Τέλος, η ΠΕΟ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να κινητοποιεί τους εργαζόμενους διεκδικώντας την προστασία των εργαζομένων, των ευάλωτων ομάδων, των χαμηλοσυνταξιούχων, ενάντια στην αισχροκέρδεια και την ασυδοσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη δίνη του πληθωρισμού η οικονομία (vid)

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ