Στα €940 ευρώ καθορίστηκε ο κατώτατος μισθός από 1.1.2023

Ποιες οι εξαιρέσεις

Στα €940 ευρώ καθορίστηκε την Τετάρτη με διάταγμα του Υπουργικού Συμβουλίου ο εθνικός κατώτατος μισθός. Όπως ανακοίνωσε μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο υπουργός Εργασίας Κυριάκος Κούσιος, πρόκειται για ιστορική μέρα τόσο για το ίδιο το Υπουργείο Εργασίας όσο και για το κοινωνικό κράτος που οραματίστηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Η θεσμοθέτηση κατώτατου μισθού έγινε πραγματικότητα όπως είπε ο κ. Κούσιος μετά από σειρά διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους οι οποίοι επέδειξαν σοβαρότητα και υπευθυνότητα καθ’ όλη τη διάρκεια των συνομιλιών. Ήταν αναμενόμενο σημείωσε ο κ. Κούσιος ότι δεν θα υπήρχε ομόφωνη κατάληξη ωστόσο η προσπάθεια εστιάστηκε στο να συγκεραστούν κατά το δυνατό περισσότερο οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για να μπορέσει η κυβέρνηση να παρουσιάσει μια τελική απόφαση. Στόχος, σημείωσε ο κ. Κούσιος είναι ο κάθε συμπολίτης μας να μπορεί να αμείβεται με ένα εθνικό κατώτατο  μισθό στην αρχή της επαγγελματικής του πορείας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρθηκε, ο εθνικός κατώτατος μισθός καθορίστηκε στα 885 με την έναρξη της εργοδότησης και ανεβαίνει στα 940 μετά από περίοδο 6 μηνών. Η εφαρμογή του ξεκινά από 1.1.2023 ώστε να μπορέσουν και οι εργοδότες να προετοιμαστούν κατάλληλα.

Σύμφωνα με τον κ. Κούσιο, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις. Κατ’ αρχήν όσον αφορά στα επαγγέλματα, εξαιρούνται η γεωργοκτηνοτροφία, οι οικιακοί βοηθοί και η ναυτιλία. Επίσης εξαιρούνται όσοι τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρησης μέσα από σύμβαση ή άλλο διάταγμα. Αν προκύπτουν καλύτερα οφέλη από διάταγμα, με κανένα τρόπο τα  οφέλη αυτά δεν επηρεάζονται.
Επίσης υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις όταν πρόκειται για κατάρτιση ή εκπαίδευση για απόκτηση πτυχίου, ενώ μετά από συμφωνία εργοδότη και εργοδοτούμενου μπορεί να υπάρξει αποκοπή 15% για σίτηση και 10% για στέγαση.

Σε μια πρώτη αντίδραση ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε στο Σίγμα και στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ότι πρόκειται για μια θετική εξέλιξη ειδικά για την πλευρά του συνδικαλιστικού κινήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή θα δούμε πώς αυτή η εξέλιξη θα επηρεάσει την οικονομία, ενώ εξέφρασε την ελπίδα λόγω και των συγκυριών να μην υπάρξουν κλυδωνισμοί. Ο κ. Τσιακκής σημείωσε ότι θα αναμένουμε να δούμε πώς θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα τις μεγάλες που εργοδοτούν μεγάλο αριθμό εργαζομένων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κούσιος: Πάει Υπουργικό η πρόταση για τον κατώτατο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ