Ηροδότου: Αν υπάρξει ύφεση, θα είναι ήπια και βραχύβια

Συμμετοχή του Διοικητή της ΚΤΚ στο Bloomberg Global Regulatory Forum 2022

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, Κωνσταντίνος Ηροδότου, συμμετείχε στο Bloomberg Global Regulatory Forum 2022 που διεξήχθη στο Λονδίνο στις 6 Δεκεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, ο Διοικητής ήταν ομιλητής στο πάνελ συζήτησης με θέμα “Macro lookout: fighting inflation, avoiding a hard landing and the recovery agenda”, μαζί με τους κυρίους Alfred Kammer, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Johan Van Overtveldt, Ευρωβουλευτή, Πρόεδρο της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην Υπουργό Οικονομικών του Βελγίου και Philip Hildebrand, Αντιπρόεδρο της BlackRock.

Εκεί αναφέρθηκε στην προσήλωση και τις ενέργειες της ΕΚΤ για επαναφορά και σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2% μεσοπρόθεσμα και διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Ο Διοικητής της ΚΤΚ εξέφρασε επίσης την άποψη ότι με τα σημερινά δεδομένα αν υπάρξει οποιαδήποτε ύφεση, αυτή θα είναι ήπια και βραχύβια στη βάση τριών παραγόντων. Πρώτον και παρά την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου που παρασύρει την οικονομική δραστηριότητα της ζώνης του ευρώ, η αγορά εργασίας στη ζώνη του ευρώ παραμένει σχετικά ανθεκτική. Δεύτερον, στο πλαίσιο της στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων έναντι του υψηλού κόστους ενέργειας, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη, ώστε να μην τροφοδοτούνται πληθωριστικές πιέσεις και να ελαχιστοποιείται η ανάγκη εφαρμογής επιθετικής νομισματικής πολιτικής. Τρίτον, παρά τη μικρή άνοδο των μακροπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, αυτές εξακολουθούν να παραμένουν σχετικά καλά εδραιωμένες, διατηρώντας έτσι την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής για την επίτευξη του στόχου της μεσοπρόθεσμα.

Στο φόρουμ συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών και εποπτικών οργανισμών, καθώς και ανώτερα στελέχη της αγοράς. Οι συμμετέχοντες ανέλυσαν τις τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και προκλήσεις, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας ενός ισχυρού και ανθεκτικού ρυθμιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στο χρηματοπιστωτικό σύστημα να ανθίσει.

Ο κ. Ηροδότου προχώρησε σε ανάλογες επισημάνσεις και στη συνέντευξη που παραχώρησε την ίδια ημέρα στην τηλεόραση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα φθηνότερα πακέτα κερδίζουν τους καταναλωτές κινητής τηλεφωνίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ