Σήμερα στην Ολομέλεια οι εκποιήσεις - Θρίλερ με τροπολογίες κομμάτων

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων καλούνται σήμερα να ψηφίσουν το πακέτο νομοσχεδίων που θα ρυθμίζει οριστικά το πλαίσιο των εκποιήσεων

Σε γρίφο για γερούς λύτες μετατρέπεται η σημερινή ψήφιση από την Βουλή των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης για τις εκποιήσεις, με την κλεψύδρα να αδειάζει απειλητικά και αυτή τη φορά για τα καλά, αφού δεν πρόκειται να δοθεί άλλη αναστολή από πλευράς εταιρειών, μετά και από την εκπνοή της τελευταίας στις 31 Δεκεμβρίου. 

Σκοπός του πακέτου που οδηγείται σήμερα προς ψήφιση είναι να προστατευτούν οι δανειολήπτες, μέσα από τη ρύθμιση: 

α) της γρήγορης εκδίκασης των υποθέσεων για κύριες κατοικίες μέχρι €350.000 και

β) την επέκταση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τα κόμματα να καταθέτουν τελευταία στιγμή  τροπολογίες κατά την Ολομέλεια σήμερα του Σώματος, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να προειδοποιεί ακόμη και με αναπομπή του νόμου σε περίπτωση  που οι αλλαγές στα νομοσχέδια βάζουν σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας. 

Τα νομοσχέδια, οι προτάσεις νόμου και οι τροπολογίες 

Στην ημερήσια διάταξη της σημερινής Ολομέλειας θα τεθούν προς ψήφιση τα εξής: 

- Τροποποίηση του περί Δικαστηρίων Νόμου: ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα, με την έκδοση οδηγιών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, σε πρόεδρο επαρχιακού δικαστηρίου να ορίζει, με την έγκριση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αριθμό δικαστών για σκοπούς εκδίκασης υποθέσεων που αφορούν διαφορές που προκύπτουν μεταξύ του δανειολήπτη, του εγγυητή και του παρόχου εξασφάλισης με τον πιστωτή αναφορικά με πιστωτική διευκόλυνση η οποία εξασφαλίζεται με κύρια κατοικία, η εκτιμημένη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350.000.

Υπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τροποποιημένο νομοσχέδιο όσον αφορά τα δικαστήρια, εισάγοντας διάταξη ώστε για υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του δικαστηρίου, ο διάδικος να μπορεί να υποβάλει αίτημα στο Πρωτοκολλητείο για να εκδικαστεί η υπόθεσή του στο Ανώτατο Δικαστήριο, νοουμένου ότι δεν έχει ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία.

Σύμφωνα με τά όσα έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, τροπολογίες για το κομμάτι που αφορά τις διαδικασίες των δικαστηρίων αναμένεται να καταθέσουν ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ και Οικολόγοι. 

Συγκεκριμένα, το ΑΚΕΛ, θα επιδιώξει να επαναφέρει την πρότασή του περί δυνατότητας “παγώματος” των εκποιήσεων μέσω έκδοσης δικαστικού διατάγματος, ενώ η ΕΔΕΚ προτίθεται να καταθέσει τροπολογίες σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα. 

Ειδικότερα, θέλει να “κλειδώσει” πως η εκδίκαση μίας υπόθεσης θα ολοκληρώνεται εντός 90 ημερών, ενώ θα δίνεται παράλληλα δικαίωμα για καταχώρηση έφεσης εντός άλλων 90 ημέρων. Πάντως, το ζήτημα αυτό Νομική Υπηρεσία και Υπουργείο Οικονομικών “βλέπουν” να προσκρούει στο Σύνταγμα και στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Παράλληλα, η ΕΔΕΚ με τροπολογίες της αποσκοπεί τόσο σε διεύρυνση των δικαιούχων, όσο και στην αύξηση της αξίας της κύριας κατοικίας, που σήμερα, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, φθάνει τις  €350.000. Υπάρχει ακόμη σκέψη για πρόνοια που θα ρυθμίζει ότι οι δικαστές που θα εξετάζουν υποθέσεις εκποιήσεων και χρηματοοικονομικών διαφορών να ασχολούνται αποκλειστικά με αυτού του είδους τις υποθέσεις. 

- Tροποποίηση του περί της Σύστασης και Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως Νόμου: ώστε, μεταξύ άλλων, να διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής της υφιστάμενης αρμοδιότητας του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου για διορισμό διαμεσολαβητή για σκοπούς αναδιάρθρωσης πιστωτικής διευκόλυνσης και να εκσυγχρονιστεί το υφιστάμενο πλαίσιο διακυβέρνησης του Φορέα στη βάση καλών πρακτικών.

ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ και Οικολόγοι αναμένεται να καταθέσουν τροπολογία, με την οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στον Επίτροπο δανειολήπτες με αρχικό ποσό δανείου €350.000. και με αξία κύριας κατοικίας μέχρι €500.000, αντί μέχρι 350.000 που προβλέπει σήμερα το νομοσχέδιο. 

Επιπρόσθετα, προωθούνται και δύο προτάσεις νόμου των κομμάτων της συγκυβέρνησης, με τις οποίες επιδιώκεται να διασφαλιστούν τα δικαιώματα του ενυπόθηκου οφειλέτη κύριας κατοικίας με την τροποποίηση σχετικών όρων και ορισμών και την εισαγωγή νέων ρυθμίσεων, σύμφωνα με τις οποίες ο επιλέξιμος οφειλέτης θα δύναται να καταχωρίσει παράπονο κατά αδειοδοτημένων ιδρυμάτων επί του απαιτούμενου ποσού στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο. 

Παράλληλα, στοχεύουν σε διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου σε σχέση με την εξωδικαστική επίλυση διαφορών μεταξύ του ενυπόθηκου δανειστή και του ενυπόθηκου οφειλέτη, αναφορικά με το ύψος του ποσού που δηλώνει ο ενυπόθηκος δανειστής στην ειδοποίηση «ΙΑ» κατά την εκποίηση κύριας κατοικίας αξίας μέχρι €350.000.

Προειδοποιήσεις Προέδρου της Δημοκρατίας

Έτοιμος να προχωρήσει ακόμη και σε αναπομπή των νόμων, αν γίνουν αλλαγές που αντιτίθενται στη φιλοσοφία της Κυβέρνησης, παρουσιάστηκε πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

Συγκεκριμένα, σε χθεσινές του δηλώσεις, εξέφρασε ανησυχία για οποιεσδήποτε τροποποιήσεις στους νόμους για τις εκποιήσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε μη επιθυμητά αποτελέσματα. 

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως παρακολουθεί τη συζήτηση που γίνεται και τις δηλώσεις από πλευράς κομμάτων, τονίζοντας πως ελπίζει να προκύψει ένα αποτέλεσμα που θα τον οδηγήσει να υπογράψει τον σχετικό νόμο που θα ψηφιστεί. 

“Σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορώ να υπογράψω κάτι το οποίο θα βάλει σε κίνδυνο την οικονομία της χώρας”, υπογράμμισε, προσθέτοντας πως όταν βάζουμε σε κίνδυνο την οικονομία, την αξιοπιστία της χώρας θα δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα που θα έχουν αλυσιδωτές αρνητικές επιπτώσεις, είτε στη στοχευμένη κοινωνική πολιτική που θέλει να προωθήσει η Κυβέρνηση είτε στα θέματα παιδείας, υγείας και άλλα.

Διαβάστε επίσης: Στα βαθιά των εκποιήσεων σήμερα η Βουλή - Τι αλλάζει σε Φορέα και δικαστήρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ