Μέσω Κύπρου o Αμπράμοβιτς επένδυσε $63 εκατομμύρια σε startups

Όπως φαίνεται στα αρχεία που διέρρευσαν από την MeritServus ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς χρησιμοποιούσε κυπριακές shell εταιρείες για να επενδύσει 63 εκατομμύρια δολάρια σε νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ευρώπη.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς επένδυσε αθόρυβα 63 εκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκά Start-ups μέσω επενδυτικού ταμείου (venture capital) Target Global το οποίο έχει έδρα το Λονδίνο, αναφέρει το Forbes βάσει των εγγράφων που έχουν διαρρεύσει στο πλαίσιο των Cyprus Confidentials.

Η Target Global έχει συγκεντρώσει πάνω από 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια κεφάλαια και έχει επενδύσει σε τουλάχιστον 15 εταιρείες «μονόκερους» (unicorns), συμπεριλαμβανομένου της Revolut και της της Cazoo, ενώ είχε τον Αμπράμοβιτς σαν «συνεπενδυτή και συνέταιρο» από το 2015 μέχρι το 2021 όπως δείχνουν τα έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από εταιρείες με έδρα την Κύπρο.

Τα έγγραφα της κυπριακής MeritServus αποκαλύπτουν τη σχέση του Αμπράμοβιτς με την Target Global, την οποία συνίδρυσε ο γιος ενός άλλου γνωστού ολιγάρχη, ο Aleksandr Frolov.

Τα αρχεία δείχνουν ότι ο Αμπράμοβιτς επένδυσε πάνω από 63 εκατομμύρια δολάρια είτε ως limited partner είτε μέσω συγκεκριμένων εταιρειών που η Target Global χρησιμοποιούσε  για επενδύσεις μεταξύ 2015 και 2021.

Το 2018, ο Αμπράμοβιτς επένδυσε 25 εκατομμύρια δολάρια ως limited partner σε ένα από τα επενδυτικά προγράμματα της Target's, το Target Global Mobility 2.0, σύμφωνα με έγγραφο που αφορά συνδρομή για το εν λόγω πρόγραμμα.

Μέσω κυπριακών shell companies

Η επιταγή - συνδρομή αντιπροσώπευε περίπου το ένα πέμπτο του συνόλου του ενεργητικού του ταμείου 132 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την επενδυτική βάση δεδομένων Preqin.

Τα μετρητά του Αμπράμοβιτς χρησιμοποιήθηκαν για επενδύσεις στην ευρωπαϊκή εταιρεία σκούτερ Circ το 2019 (η οποία αποκτήθηκε το 2020 από την αμερικανική startup Bird, που εντωμεταξύ πρόσφατα κήρυξε πτώχευση) και την γερμανική Startup μεταχειρισμένων αυτοκινήτων Auto1 το 2015.

Τα έγγραφα επίσης δείχνουν ότι μια άλλη shell company του Abramovich εγγεγραμμένη στην Κύπρο, η Ervington, ήταν μέτοχος της Auto1.

Η Auto1 επιβεβαίωσε ότι οι επενδύσεις της Target και της Ervington ισχύουν σημειώνοντας ότι πραγματοποιήθηκαν τα έτη πριν τις πρώτες κυρώσεις, αναφέρει το δημοσίευμα του Forbes.

Η Auto1 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με αξία 2,2 δισεκατομμύριων δολαρίων κατά τον Φεβρουάριο του 2021 — και χαρακτηρίζεται ως μια από τις πιο υψηλού προφίλ startup της Γερμανίας τα τελευταία χρόνια.

Οι επενδύσεις της Target και ο Ervington δεν αποκαλύφθηκαν στους επενδυτές στα οικονομικά αποτελέσματα του Ιανουαρίου 2021, ενώ η Auto1 ανέφερε ότι η γερμανική νομοθεσία δεν απαιτεί να αναφέρονται οι μετόχοι με ποσοστό μικρότερο από 3%.

Ωστόσο, η shell company του ολιγάρχη κατονομάστηκε ως μέτοχος στην Auto1 τον Ιανουάριο του 2021 σε επενδυτικό έγγραφο που περιλαμβανόταν στα αρχεία που διέρρευσαν.

Ο Αμπράμοβιτς πούλησε μέρος του μεριδίου της Auto1 σε εταιρεία ειδικού σκοπού μέσω ιδιωτικής πώλησης τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με τα πρακτικά της εταιρείας του Ervington.

Δεκάδες εκατομμύρια σε Start-ups

Σύμφωνα με τα έγγραφα που διέρρευσαν, ο Abramovich και οι εταιρείες του δάνεισαν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στην Target με εταιρείες ειδικού σκοπού να αγοράζουν έμμεσα μερίδια σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, μεταξύ 2020 και 2021, ο Abramovich παρείχε στην Target Global με μια σειρά δανείων συνολικού ύψους 23,5 εκατομμυρίων δολαρίων προς επένδυση στην εφαρμογή γυναικείου ενδιαφέροντος Flo, που εδρεύει στο Λονδίνο.

Τον Μάιο του 2017, δάνεισε το Target’s Helium 10 εκατομμύρια δολάρια για αγορά μεριδίου στο Delivery Hero με έδρα το Βερολίνο, την γνωστή εταιρεία ντελίβερι με αξία 7,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης.

Η Delivery Hero είπε ότι δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις έναντι των μετόχων τότε, δηλαδή το 2017.

Οι Flo και Bird δεν απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Forbes.

Ο πάροχος υπηρεσιών του ολιγάρχη συνέταξε επίσης ένα ανυπόγραφο συμβόλαιο για τη διαχείριση της προσωπικής του επένδυσης στη Βρετανική εταιρεία ημιαγωγών Compound Photonics.

Η Target Global επρόκειτο να κερδίσει 4% από τα έσοδα πώλησης αυτών των απευθείας επενδύσεων, σύμφωνα με την συμβουλευτική συμφωνία μεταξύ Αμπράμοβιτς και μητρικής εταιρείας της Target, Hyde Park Special Opportunities.

Ο Valler, συνέταιρος της Target, συνέχισε να υπηρετεί ως διευθυντής του Compound Photonics, η οποία έκτοτε κατέρρευσε.

Η Target Global είπε ότι οι επενδύσεις του Αμπράμοβιτς αντιπροσώπευαν το 2% του ενεργητικού των υπό διαχείριση επενδύσεων, αναφέροντας ότι «Οι επενδύσεις αυτές έγιναν όλες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σε μια εποχή που ο κ. Αμπράμοβιτς ήταν εξέχων επενδυτής σε εταιρείες τεχνολογίας, ιδιωτικών κεφαλαίων, ακίνητης περιουσίας και αθλητισμού σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Target Group.

Σε δήλωσή της η ίδια εκπρόσωπος, Seda Ambartsumian ανέφερε ότι «Η Target έχει πάνω από 200 διαφορετικές νομικές οντότητες και ελέγχονται σε πολλαπλές δικαιοδοσίες σε όλο τον κόσμο. Το νομικό μας προσωπικό και η ομάδα συμμόρφωσης έχει εφαρμόσει εκτεταμένα συστήματα και ελέγχους κυρώσεων και διασφαλίζει τη συμμόρφωση με την ισχύουσα νομοθεσία σε όλες τις δικαιοδοσίες στις οποίες λειτουργούμε».

Ο Αμπράμοβιτς δεν απάντησε με κάποιο σχόλιο.

Η Target Global δεν είναι η μόνη

Η εταιρεία του Λονδίνου δεν είναι το μόνο ταμείο VC με δεσμούς με τον Αμπράμοβιτς. Ο ολιγάρχης είναι επίσης γνωστός για τις επενδύσεις στη ρωσική εταιρεία Impulse VC και το Ταμείο Altair Capital με έδρα το Σαν Φρανσίσκο.

Η Impulse VC δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Η Altair Capital είπε ότι ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν επενδυτής ή μέτοχος μετά τον Μάρτιο του 2022.

Πολλοί Αμερικανοί επενδυτές έχουν αποφύγει κεφάλαια από Ρώσους ολιγάρχες, ιδιαίτερα μετά από την συμπερίληψη τους στην λίστα των αμερικανικών κυρώσεων του 2018, η οποία αποσκοπούσε να τιμωρήσει τη Ρωσία για τις παρεμβάσεις της στις εκλογές του 2016.

Ο Αμπράμοβιτς, όμως, συχνά διοχέτευε τις επενδύσεις του σε startups, hedge και ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μέσω shell companies που λειτουργούσαν από τους κύπριους συνεργάτες του.

Ωστόσο, τα στελέχη της Target Global γνώριζαν της ταυτότητα του δισεκατομμυριούχου συνεταίρου τους, και αυτό φαίνεται από την επιστολή του 2018 που διέρρευσε από τον πάροχο υπεράκτιων υπηρεσιών Meritservus, η οποία επιβεβαιώνει την ταυτότητά του στο ταμείο για να συμμορφωθούν με τους κανόνες AML.

Σύμφωνα με πηγές του Forbes, το προσωπικό της εταιρείας δεν γνώριζε ότι ο Αμπράμοβιτς ήταν συνέταιρος σε τουλάχιστον μία Target Global και ότι η Target Global είχε διαμεσολαβήσει για επενδύσεις σε νεοφυείς επιχειρήσεις.

Ο Αμπράμοβιτς εντάχθηκε στις λίστες κυρώσεων της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Μάρτιο του 2022, κατηγορούμενος για υποστήριξή του Πούτιν στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ο πόλεμος ώθησε δυτικές εταιρείες και επενδυτές να διακόψουν τους δεσμούς τους με τη Ρωσία και την πλούσια ελίτ που έκτισε την περιουσία της κατά τη διάρκεια της ιδιωτικοποίησης των φυσικών πόρων της Ρωσίας.

Ο Αμπράμοβιτς προσπάθησε να ανατρέψει τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο δικαστήριο, ισχυριζόμενος ότι δεν είχε στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ή το Κρεμλίνο. Η νομική προσφυγή του απορρίφθηκε από το Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2023.

Οι επενδύσεις 63 εκατομμυρίων δολαρίων του Αμπράμοβιτς με το Target Global ήταν ένα μικρό κλάσμα της εκτιμώμενης περιουσίας ύψους 21 δις κατά το 2021, αναφέρει ανάμεσα σε άλλα το δημοσίευμα του Forbes.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ