Στη Νομική Υπηρεσία νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για πολλαπλές συντάξεις

Καθαρά νομικο το ζήτημα του τερματισμού των συντάξεων πολιτειακών αξιωματούχων, ανέφερε ο ΓΔ του ΥΠΟΙΚ, σχολιάζοντας την εισήγηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας προς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους

Μετά τον θόρυβο που δημιούργησε η κίνηση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να ζητήσει από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους να τερματίσει αμέσως την καταβολή μισθών και πολλαπλών συντάξεων προς αξιωματούχους, το Υπουργείο Οικονομικών, δια στόματος του Γενικού Διευθυντή του, αποκάλυψε πως ήδη το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο και θα υποβληθεί για έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία.

Το θέμα των πολλαπλών συντάξεων είχε απασχολήσει και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, σε συνεδρία της τον Οκτώβριο του 2023, όταν είχαν τεθεί επί τάπητος οι Προτάσεις Νόμου των βουλευτών Αβέρωφ Νεοφύτου, Νικόλα Παπαδόπουλου και Σταύρου Παπαδούρη, με τον Υπουργό Οικονομικών να διαμηνύει πως επρόκειτο να ρυθμιστεί με σχετικό νομοσχέδιο. Εντούτοις, το ζήτημα επανήλθε χθες στο προσκήνιο, αφότου η Ελεγκτική Υπηρεσία εντόπισε 25 περιπτώσεις, στις οποίες μισθοί και συντάξεις καταβάλλονται κατά παράνομο, όπως επισημαίνει, τρόπο. 

Συγκεκριμένα, με βάση τον «Περί συντάξεων ορισμένων αξιωματούχων της Δημοκρατίας» Νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από το 1980 και που καλύπτει όσους είχαν στο παρελθόν διατελέσει Πρόεδροι της Δημοκρατίας ή της Βουλής, Υπουργοί, Υφυπουργοί  και Βουλευτές, προνοείται πως η σύνταξη τους θα πρέπει να αναστέλλεται εάν αυτοί αναλάβουν οποιοδήποτε έτερο λειτούργημα ή αξίωμα εντός της Δημοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελεγκτική Υπηρεσία κάλεσε το Γενικό Λογιστήριο να τερματίσει άμεσα την καταβολή συντάξεων σε αξιωματούχους που ενέπιπταν σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, ο Γενικός Λογιστής της Δημοκρατίας, Ανδρέας Αντωνιάδης, ζήτησε, με επιστολή του, γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα, Γιώργο Σαββίδη για τα όσα έθεσε επί τάπητος ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης. 

Στο Υπουργικό για έγκριση τις επόμενες εβδομάδες το νομοσχέδιο

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή, επιβεβαίωσε τη δέσμευση του Υπουργού Οικονομικών ενώπιον της Βουλής, αναφέροντας πως έκτοτε έχει γίνει μία μεγάλη προσπάθεια για να ληφθούν οι διάφορες προτάσεις που ήταν στο τραπέζι, είτε αυτές ήταν προτάσεις νόμων, είτε άλλες εισηγήσεις. 

Όπως αποκάλυψε, το Υπουργείο Οικονομικών έχει καταλήξει επί της ουσίας και συμφωνήσει το πλαίσιο πολιτικής που θα διέπει πλέον τις συντάξεις των πολιτειακών αξιωματούχων και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη διαδικασία ολοκλήρωσης του νομοθετικού πλαισίου. Υπογράμμισε δε, πως πρόκειται για ένα αρκετά πολύπλοκο θέμα, καθώς υπάρχουν αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί του θέματος αυτού, ως εκ τούτου, αυτή τη φορά θα πρέπει να διασφαλίζεται η συνταγματικότητα της τελικής πρότασης. 

Ο κ. Παντελή σημείωσε πως σε αυτό το στάδιο το Υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται σε διαδικασία υποβολής του νομοσχεδίου στη Νομική Υπηρεσία για τον νενομισμένο νομοτεχνικό έλεγχο που θα διασφαλίσει και τις συνταγματικές πτυχές του όλου εγχειρήματος. Όπως είπε, το νομοσχέδιο αναμένεται να προωθηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο, τις επόμενες εβδομάδες. 

Δεν ενσωματώθηκαν όλες οι εισηγήσεις

Στο ερώτημα για το κατά πόσον έχουν ληφθεί οι απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων κατά τη διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών επεσήμανε πως έχουν μελετήσει τις προϋπάρχουσες προτάσεις νόμου, καθώς και τις προτάσεις που απέστειλε η Ελεγκτική Υπηρεσία, ενώ έλαβαν εισηγήσεις πολιτειακών αξιωματούχων, προσθέτοντας πως, πέραν αυτών, η μελέτη στηρίχθηκε στις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, δεδομένου πως στόχος ήταν να αποφευχθεί οποιοδήποτε συνταγματικό κώλυμα. Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως δεν έχει διεξαχθεί διαβούλευση με άλλα σώματα. 

Το νέο πλαίσιο, σημείωσε ο κ. Παντελή, αφορά όλες τις πτυχές είτε αφορά ηλικία συνταξιοδότησης, είτε οποιουσδήποτε άλλους υπολογισμούς, ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν μπορούσαν να ενσωματωθούν όλες οι προτάσεις που είχαν υποβληθεί, εξηγώντας πως αρκετές από αυτές δεν είναι συμβατές με το Σύνταγμα, επομένως, κρίθηκε, έπειτα από αξιολόγηση πως δεν μπορούσαν να προωθηθούν. 

Υπενθυμίζεται πως το Ανώτατο Δικαστήριο σε προηγούμενη απόφασή του κατέληγε πως η σύνταξη αποτελεί περιουσιακό στοιχείο εξ ου και προηγούμενες προσπάθειες είχαν πέσει στο κενό. 

Καθαρά νομικό το ζήτημα του τερματισμού 

Σε ό,τι αφορά την εισήγηση του Γενικού Ελεγκτή προς τον Γενικό Λογιστή, ο κ. Παντελή ανέφερε πως το ζήτημα έχει κριθεί σε επίπεδο ανωτάτου δικαστηρίου, υπάρχουν γνωματεύσεις από τον Γενικό Εισαγγελέα του 2014 και του 2017 που καθορίζουν το πλαίσιο αντίδρασης και εφαρμογής των νομοθεσιών. 

“Το θέμα είναι καθαρά νομικό”, τόνισε ο κ. Παντελή, όταν κλήθηκε να σχολιάσει το κατά πόσο ο Γενικός Λογιστής θα μπορούσε να προβεί σε μία τέτοια κίνηση. “Εκείνος που έχει την αρμοδιότητα να κρίνει και να συστήσει είναι ο Γενικός Εισαγγελέας, άλλα καλύτερα να αναμένουμε τη γνωμάτευση του για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό να γίνει”, κατέληξε. 

Διαβάστε επίσης: Ελεγκτική Υπηρεσία: «Στόπ» στις πολλαπλές συντάξεις ζητά από Γεν. Λογιστήριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ