«€60 εκατ. τα έσοδα της πρότασης ΑΚΕΛ για φορολόγηση κερδών των τραπεζών»

Τι προβλέπει η πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για φορολόγηση απροσδόκητων κερδών – Άγγιξε το 1,5 δις η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών – Μύδροι Πολυκάρπου κατά του ΥΠΟΙΚ και της κυβέρνησης Χριστοδουλίδη: «Δεν έχουν πρόβλημα να χαρίζουν σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη»

Για πρωτοφανή κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών το 2023, που πλησιάζει το 1,5 δισ. ευρώ μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο το πρωί της Τρίτης ο επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου. Σε αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε στην πρόταση νόμου που έχει ετοιμάσει το κόμμα για τη φορολόγηση αυτών ακριβώς των απροσδόκητων κερδών των τραπεζών για να μπορεί το κράτος να έχει αυξημένα έσοδα, τα οποία θα μπορεί στη συνέχεια να διαθέσει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

«Θέλουμε να κάνουμε μία πρόταση που θα μπορέσει να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία και να εγκριθεί» είπε αρχικά ο κ. Πολυκάρπου, ενώ ερωτηθείς για το σχετικό χρονοδιάγραμμα, σημείωσε: «Πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει μία συζήτηση στο επόμενο διάστημα και με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά τις εκλογές, έτσι ώστε πριν από το καλοκαίρι να έχουμε την έγκριση αυτής της πρότασης νόμου».

«Να κόψουμε από τα απροσδόκητα κέρδη για να στηρίξουμε τους ευάλωτους»

Ο επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι να τιμωρήσουν τις τράπεζες. «Στόχος μας είναι να προσπαθήσουμε να δώσουμε περισσότερα δημοσιονομικά εργαλεία στην κυβέρνηση, βρίσκοντας έσοδα από τα απροσδόκητα κέρδη που κάνουν οι τράπεζες, φορολογώντας ένα μέρος αυτών των απροσδόκητων κερδών». Ο ίδιος σημείωσε ότι με αυτά τα χρήματα πρέπει «να βοηθήσουμε και να στηρίξουμε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, δανειολήπτες που έτσι κι αλλιώς έχουν πληρώσει ένα πολύ αυξημένο επιτόκιο ένεκα των πολύ μεγάλων αυξήσεων στα επιτόκια από πλευράς της ΕΚΤ», ενώ πρόσθεσε ότι «η συζήτηση για την ακρίβεια παραμένει επίκαιρη, έτσι η κυβέρνηση έχει υποχρέωση να στηρίζει την κοινωνία».

Αναφερόμενος στα καύσιμα, σχολίασε ότι, όταν το κόστος των καυσίμων διεθνώς ήταν στα 70 δολάρια το βαρέλι, είχαμε μέτρα στήριξης στην Κύπρο. «Σήμερα οι τιμές έχουν πάει στα 85-90 δολάρια το βαρέλι και η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό το κόστος διεθνώς δεν δικαιολογεί καμιά στήριξη. Στο δικό μας μυαλό αυτό δεν έχει λογική. Αφήστε που αναμένεται ότι το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν οι γεωπολιτικές προκλήσεις, άρα θα παραμείνει και αυξημένο το κόστος ενέργειας και καυσίμων».

Πρωτοφανής η κερδοφορία των κυπριακών τραπεζών – Αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο

Κληθείς να σχολιάσει την επερχόμενη μείωση των επιτοκίων από τον Ιούνιο με απόφαση της ΕΚΤ, ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε ότι πράγματι, «η προσδοκία των διεθνών αναλυτών είναι ότι σταδιακά θα αρχίσει αποκλιμάκωση των επιτοκίων». Ο ίδιος έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο κόσμος έχει πληρώσει αυξημένα επιτόκια, γεγονός που οδήγησε τις τράπεζες σε πρωτοφανή κερδοφορία. «Οι τράπεζες για το 2023 έχουν κερδοφορία που πλησιάζει το 1,5 δισεκατομμύριο» είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι τα αυξημένα έσοδα των κυπριακών τραπεζών προέρχονται κυρίως από τόκους από τις καταθέσεις τους στην ΕΚΤ. «Ως επί το πλείστον, τα έσοδα που έχουν οι τράπεζες είναι από χρήματα που έχουν αφήσει στην ΕΚΤ ανενεργά, τοκίζονται, δημιουργούν κέρδη και αυτά τα κέρδη απροσδόκητα στοιβάζονται στην πλευρά των τραπεζών. Αυτά τα έσοδα έχουν αυξηθεί κατά 1 δισ. σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, άρα ένα μέρος από αυτά οφείλει η κυβέρνηση να το επιστρέψει πίσω στην κοινωνία».

Αυξημένα κατά 1,3 δισ. τα έσοδα του κράτους σε σχέση με το 2022

Αναφερόμενος στα μη αναμενόμενα κέρδη της κυβέρνησης, ο κ. Πολυκάρπου σημείωσε ότι, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία για το 2023, «το κράτος αύξησε τα έσοδά του κατά 1,3 δισ. σε σχέση με το 2022».  Ο ίδιος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η κοινωνία στην Κύπρο σε σχέση με όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχει στηριχτεί επαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κύπρο έχουμε το πιο υψηλό δημοσιονομικό πλεόνασμα την ώρα που άλλες χώρες της Ευρωζώνης έχουν πολύ χαμηλότερα και σε κάποιες χώρες είναι και οριακά τα πλεονάσματα ή τα ελλείματα γιατί έχουν στηρίξει την κοινωνία. Όχι διότι δεν έχουν κάνει σωστή οικονομική πολιτική. Διότι έχουν δώσει μέτρα στήριξης της κοινωνίας σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία».

Το κράτος δεν έχει, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του τομέα οικονομίας του ΑΚΕΛ, η απάντηση του ΥΠΟΙΚ στην ανάγκη για άμεσα μέτρα στήριξης «είναι ότι δεν έχουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια. Αυτό το πράγμα είναι εξωφρενικό». Λύση σε αυτό το πρόβλημα φαίνεται πως θέλει να φέρει το ΑΚΕΛ με αυτή τη νέα πρόταση νόμου. «Αν το πρόβλημα είναι δημοσιονομικό, αν είναι στενά τα οικονομικά περιθώρια, υπάρχουν αυξημένα απροσδόκητα έσοδα στις εταιρείες ενέργειας και στις τράπεζες».

«Δεν έχουν πρόβλημα να χαρίζουν σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη»

Ο κ. Πολυκάρπου εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης, λέγοντας ότι «όταν είναι να χαρίσουν δημόσια έσοδα σε εταιρείες και φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν ανάγκη, διότι είναι είτε υψηλά αμειβόμενα, είτε είναι εταιρείες που κάνουν υπερκέρδη, δεν έχουν κανένα πρόβλημα». Ο ίδιος στήριξε τα λεγόμενά του με το παράδειγμα του τέλους των 350 ευρώ σε εταιρείες που κάνουν υπερκέρδη. «Στέρησαν από το κράτος δημοσιονομικές δυνατότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν την κοινωνία», σχολίασε σχετικά.

Έσοδα μέχρι και 60 εκ. ευρώ το χρόνο, με τα πακέτα στήριξης να μην ξεπερνούν τα 40

«Θεωρούμε ότι αυτή η πρόταση μπορεί να δημιουργήσει έσοδα από 50 μέχρι 60 εκατ. ευρώ το χρόνο» είπε ο κ. Πολυκάρπου, επισημαίνοντας ότι τα πακέτα που ανακοινώνει η κυβέρνηση για αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι της τάξης των 30-40 εκατομμυρίων. «Άρα φανταστείτε τι δυνατότητες δίνει αυτή η πρόταση στην κυβέρνηση για να επανέλθει με μέτρα στήριξης».

Το παράδειγμα της Ισπανίας

Αναφερόμενος σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν προχωρήσει σε κάτι αντίστοιχο, μίλησε για το παράδειγμα της Ισπανίας, που επέβαλε τέλος για δύο χρόνια στον τραπεζικό τομέα και δεν είχε κανένα πρόβλημα να πάρει την έγκριση της ΕΚΤ. «Δεν δημιουργήθηκε κανένα ανταγωνιστικό πρόβλημα και δεν κατέρρευσε το τραπεζικό σύστημα στην Ισπανία» σχολίασε ο κ. Πολυκάρπου, ενώ επισήμανε ότι και οι Λετονία και Λιθουανία προχώρησαν με αντίστοιχου είδους έκτακτα τέλη που στόχο έχουν όχι απλά και μόνο να φορολογήσουν τις τράπεζες, αλλά να δημιουργήσουν δημοσιονομικά περιθώρια για να στηριχτεί η κοινωνία σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία των έκτακτων συνθηκών του πληθωρισμού και της ακρίβειας.

Διαβάστε επίσης: Βαφεάδης: Έτσι θα δράσουμε αν η Kition δεν πληρώσει σήμερα για τη Μαρίνα Λάρνακας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ