Κοκτέιλ κινδύνων για το 70% των εργαζόμενων συνεπεία κλιματικής αλλαγής

Σοκάρουν τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας - ΕΤΕΚ και ΣΠΟΛΜΗΚ ενώνουν τη φωνή τους με τη ΔΟΕ διαμηνύοντας: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα σε ένα κλίμα που αλλάζει» - Θλιβερά δεδομένα και σε ό,τι αφορά τα εργατικά ατυχήματα

Το 70% των εργαζόμενων διεθνώς, ενδέχεται να εκτεθεί σε σοβαρούς για την υγεία του κινδύνους, που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ).

Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία, εις μνήμη των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα. Το μήνυμα της φετινής μέρας εστιάζει στο επίκαιρο θέμα των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην επαγγελματική ασφάλεια και υγεία: «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος. Εξασφαλίζουμε υγιή και ασφαλή εργασία τώρα σε ένα κλίμα που αλλάζει».

Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει, μεταξύ άλλων, τους κινδύνους από τη θερμική καταπόνηση, την υπεριώδη ακτινοβολία, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τα μεγάλα βιομηχανικά ατυχήματα, τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τις μεταδοτικές ασθένειες και την έκθεση σε χημικές ουσίες. Όπως μάλιστα αναφέρει η έκθεση της ΔΟΕ, o αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής στους εργαζόμενους δημιουργεί ένα «κοκτέιλ κινδύνων», που οδηγεί σε μια σειρά επικίνδυνων καταστάσεων υγείας. Η έκθεση σημειώνει επιπρόσθετα ότι πολλές παθήσεις που ταλαιπωρούν τους εργαζόμενους έχουν συνδεθεί με την κλιματική αλλαγή (καρκίνος, καρδιαγγειακές, αναπνευστικές, ψυχικές νόσοι, νεφρική ανεπάρκεια κ.α.) ενώ καταλήγει στα πιο κάτω απογοητευτικά συμπεράσματα:

  • 1,6 δισεκατομμύρια εργαζόμενοι πιθανώς να εκτίθενται στην υπεριώδη ακτινοβολία, με περισσότερους από 18.960 θανάτους ετησίως να οφείλονται στον καρκίνο του δέρματος.
  • 1,6 δισεκατομμύρια πιθανώς να εκτίθενται στην ατμοσφαιρική ρύπανση κατά την εργασία τους, με 860.000 θανάτους κάθε χρόνο να αφορούν εργαζόμενους σε εξωτερικούς χώρους.
  • Πέραν των 870 εκατομμυρίων εργαζόμενων στη γεωργία πιθανώς να εκτίθενται σε φυτοφάρμακα, με περισσότερους από 300.000 θανάτους ετησίως να αποδίδονται σε δηλητηρίαση από τα φάρμακα αυτά.
  • 15,000 θάνατοι κάθε χρόνο οφείλονται σε παρασιτικές, μεταδιδόμενες ασθένειες.

Εκατομμύρια εργατικά ατυχήματα στην ΕΕ

Συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία της ΔΟΕ και σε σχέση με τα εργατικά ατυχήματα και τις επαγγελματικές ασθένειες: Υπολογίζεται ότι ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα ενώ 2 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε όλο τον κόσμο. Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, σχεδόν 2,88 εκατομμύρια μη θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα καταγράφηκαν στην ΕΕ το 2021 και είχαν ως αποτέλεσμα την απουσία εργαζομένων από την εργασία για τέσσερις ή περισσότερες ημέρες. Συνολικά 3.347 εργατικά ατυχήματα ήταν θανατηφόρα (0,1% του συνολικού αριθμού ατυχημάτων), 11 λιγότερα συγκριτικά με το 2020.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, καταγράφονται 16 θάνατοι συνεπεία εργατικού ατυχήματος το 2020, 5 το 2021 και 9 το 2022. Ο δε συνολικός αριθμός εργατικών ατυχημάτων για το 2020 ανήλθε σε 1527, για το 2021 σε 1433 και για το 2022 σε 1335. Από περαιτέρω στατιστική ανάλυση των δεδομένων στην Κύπρο προκύπτει ότι στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, ένα σχετικά πολύ μεγάλο ποσοστό των ατυχημάτων, της τάξης του 30%, οφειλόταν σε πτώση είτε στο ίδιο επίπεδο είτε από ύψος. Το 2021 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 30,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στον τομέα των κατασκευών ήταν επίσης ιδιαίτερα ψηλά, 31,4% σε σύγκριση με 38,0% κατά το έτος 2021. Να σημειωθεί ότι τρία εκ των εννέα θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων που σημειώθηκαν το 2022 οφείλονταν σε πτώση από ύψος.

Προαγωγή κουλτούρας ασφάλειας και υγείας

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου (ΕΤΕΚ) και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου (ΣΠΟΛΜΗΚ), προάγοντας τη δημιουργία κουλτούρας πρόληψης ατυχημάτων στους χώρους εργασίας, προχώρησαν σε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την Ασφάλεια και Υγεία στους χώρους εργασίας με εκπροσώπους τους από τηλεοράσεως και ραδιοφώνου να στέλνουν ηχηρό το μήνυμα της εκστρατείας vision zero: «μηδέν εργατικά ατυχήματα».

Ο Πρόεδρος του ΕΤΕΚ Κωνσταντίνος Κωνσταντή, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφάλειας και Υγείας, καλεί τα μέλη του να θέτουν ψηλά στις προτεραιότητες τους τα θέματα ασφάλειας και υγείας στον χώρο εργασίας, να εφαρμόζουν τις αρχές πρόληψης σε κάθε ενέργεια και απόφασή τους και να τηρούν πιστά τους σχετικούς Νόμους και Κανονισμούς, προς όφελος των εργαζόμενων, των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Διαβάστε επίσης: Παύση Ελεγκτή: Ομοιότητες και διαφορές με την υπόθεση Ρίκκου Ερωτοκρίτου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ