Φθάνει Κύπρο ο Εμίρης του Κατάρ - Επενδύσεις και «Αμάλθεια» στο μενού

Ανάμεσα σε άλλα, τις συνομιλίες των δύο ηγετών θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους - Προτεραιότητα για το Κατάρ η Γάζα, για την Κύπρο η ενέργεια, ανέφερε ο Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων, Δρ Κλεάνθης Κυριακίδης

Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Εμίρης του Κατάρ Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, τον Εμίρη θα υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, ενώ θα ακολουθήσει άτυπη κατ΄ιδίαν συνάντησή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

Αύριο, Τρίτη, 28 Μαΐου, θα γίνει επίσημη τελετή υποδοχής του Εμίρη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου οι δύο ηγέτες θα έχουν κατ΄ιδίαν συνάντηση και στη συνέχεια θα παρακαθίσουν σε διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.  Ακολούθως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Εμίρη του Κατάρ.

Με το βλέμμα σε Γάζα και ενεργειακά 

Ανάμεσα σε άλλα, τις συνομιλίες των δύο ηγετών θα απασχολήσουν οι διμερείς σχέσεις και τρόποι για περαιτέρω ενίσχυσης τους, οι περιφερειακές εξελίξεις, περιλαμβανομένης της πρωτοβουλίας «Αμάλθεια», το Κυπριακό, καθώς και θέματα που άπτονται των σχέσεων ΕΕ-Κατάρ. Ιδιαίτερη θέση στην ημερήσια διάταξη θα έχουν πάντως οι προοπτική επενδύσεων από πλευράς Κατάρ σε μία σειρά τομέων της οικονομίας, μεταξύ αυτών η ενέργεια, ο τουρισμός, οι υποδομές και η τεχνολογία, αφού διάφορα επενδυτικά ταμεία της χώρας είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για διάφορα υπό εξέλιξη έργα.  

Την ώρα που για το Κατάρ η προτεραιότητα στην ατζέντα είναι η Γάζα, ενώ για την Κύπρο η ενέργεια βρίσκεται υψηλά στην ημερήσια διάταξη, ανέφερε ο Δρ Κλεάνθης Κυριακίδης, Επίκουρος Καθηγητής Διπλωματίας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο των Εμιράτων. Όπως είπε, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, δεδομένης της εμπλοκής της Qatar Energy, της κρατικής εταιρείας ενέργειας του Εμιράτου, στην κυπριακή ΑΟΖ, το ενδιαφέρον θα στραφεί έντονα προς αυτή την κατεύθυνση. Υπενθυμίζεται πως η Qatar Energy εξασφάλισε άδειες έρευνας υδρογονανθράκων στα τεμάχια 5 και 10 σε συνεργασία με την ExxonMobil. Προφανώς η συνεργασία στην ενέργεια πρέπει να προωθηθεί, επεσήμανε ο Καθηγητής, προσθέτοντας πως υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους θα μπορούσε να διερευνηθεί έδαφος συνεργασίας, ωστόσο, κατά βάση, οι προτεραιότητες της κάθε πλευράς προσανατολίζονται σε Γάζα και ενέργεια. 

Ενοχλημένη η Τουρκία

Αναφερόμενος στην αντίδραση της Τουρκίας, ο Δρ Κυριακίδης επεσήμανε πως ενοχλήθηκε ιδιαίτερα για την επίσκεψη, εξηγώντας πως αποτελεί τον μεγαλύτερο σύμμαχο του Κατάρ, υπό την έννοια ότι την στήριξε όταν αντιμετώπιζε τη μεγάλη κρίση με τις υπόλοιπες αραβικές χώρες. Όπως περιέγραψε, η Τουρκία διατηρεί βάση στρατιωτική στο Κατάρ, ενώ στο Εμιράτο υπάρχουν περισσότεροι Τούρκοι στρατιώτες απ ότι Καταρινοί. Ο Δρ. Κυριακίδης πρόσθεσε ότι η Τουρκία «καθησυχάστηκε» καθώς το Κατάρ διαμήνυσε στην Άγκυρα πως σκοπός της συζήτησης είναι η Γάζα, καθότι η Αμάλθεια είναι, όπως ανέφερε,πολύ σημαντική ως πρωτοβουλία. Ο Επίκουρος Καθηγητής ξεκαθάρισε παράλληλα, πως οι καταστάσεις και οι ισορροπίες σχετικά με την ιεράρχηση των προτεραιοτήτων του Κατάρ, εστιάζοντας στις πολύ στενές σχέσεις που διατηρεί με την Τουρκία. Αν η Τουρκία βάλει βέτο σε κάποια θέματα πιθανόν το Κατάρ να μην πιέσει για μία διευρυμένη ατζέντα, προειδοποίησε, τονίζοντας πως θα πρέπει να θυμόμαστε τις συνολικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Αξίζει να σημειωθεί πως Εμίρης Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 28 Μαΐου.

Διαβάστε επίσης: Τα ταξιδιωτικά πακέτα κάνουν comeback και υπάρχει λόγος

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ