Κλέλια Πηλακούτα: Οι γυναίκες μπορούν να ανελίσσονται σε θέσεις κλειδιά

«Πιστεύω πως η πολιτεία χρειάζεται να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τον θεσμό της οικογένειας, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσει πρωτοβουλίες που προωθούν την εργασιακή και μισθολογική ισότητα των δύο φύλων» σημειώνει η Head of Business Development του Οµίλου Πηλακούτα, Κλέλια Πηλακούτα.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΛΕΛΙΑΣ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Ζούμε σε μια εποχή όπου έχουν αρχίσει να ξεπερνούνται παραδοσιακά στερεότυπα διαχωρισμού ανδρών - γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον. Οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να ανελίσσονται σε θέσεις κλειδιά, αν και υπάρχουν ακόμα Οργανισμοί και επιχειρήσεις που σε θέσεις υψηλής διοικητικής και διευθυντικής ευθύνης είναι περιορισμένη η συμμετοχή των γυναικών. Στον Όμιλο Πηλακούτα, λόγω της φύσης των εργασιών μας, εξ αντικειμένου -ειδικά στους χώρους των garage- είναι μεγαλύτερο το ενδιαφέρον για εργοδότηση από τον αντρικό πληθυσμό. Παρόλα αυτά, έχουμε διαμορφώσει ένα εργασιακό περιβάλλον ίσων ευκαιριών ανέλιξης και ισότιμης μισθολογικής αντιμετώπισης για άντρες και γυναίκες, οι οποίες καλύπτουν πολλές θέσεις διοικητικής, οργανωτικής και λειτουργικής υποστήριξης. Προσωπικά αισθάνομαι πως η συζήτηση περί διαχωρισμού ανδρών και γυναικών σε ανεπτυγμένες επιχειρηματικά και οικονομικά χώρες, αρχίζει να μην υφίσταται πλέον καθώς γίνονται βήματα στη σωστή κατεύθυνση. Οι γυναίκες έχουν όλο και περισσότερες ευκαιρίες, πάντα λαμβάνοντας υπόψη και τον ιδιαίτερο ρόλο τους ως μητέρες. Το τελευταίο ασφαλώς συνιστά μεγάλη πρόκληση σε μια επαγγελματική καριέρα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες, διάσημες ή μη. Κάθε μια δίνει τη δική της μάχη, κάνει τον δικό της αγώνα, για να πετύχει την αναγκαία ισορροπία μεταξύ προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής. Και κάθε μια αντιμετωπίζει ξεχωριστές προκλήσεις στην καθημερινότητά της.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Οι ίσες ευκαιρίες και η δίκαιη συμπερίληψη ανδρών και γυναικών, είναι βασικές προϋποθέσεις για ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, που θέλουμε να είναι η Κύπρος. Πιστεύω πως η πολιτεία χρειάζεται να στηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα τον θεσμό της οικογένειας, ενώ είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσει πρωτοβουλίες που προωθούν την εργασιακή και μισθολογική ισότητα των δύο φύλων.

Γυναίκα με μια λέξη…

Ευαισθησία

WhoisWho

Η Κλέλια Πηλακούτα Χριστοφόρου γεννήθηκε στη Λευκωσία, από τον Χαράλαμπο και τη Μαρίνα Πηλακούτα και έχει άλλα δύο αδέλφια, τον Κόδρο και τη Στάλω. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο City στο Λονδίνο, όπου απέκτησε πτυχίο στη Διοίκηση. Ακολούθως συνέχισε τις σπουδές της στο London School of Economics όπου απέκτησε μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Με την ολοκλήρωση των σπουδών της εργάστηκε στην BMW στο Λονδίνο. Το 2015 εντάχθηκε στον Όμιλο Επιχειρήσεων ΧΑΡ. ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ. Σήμερα είναι η Head of Business Development του Οµίλου Πηλακούτα. Είναι παντρεμένη με τον Μιχάλη Χριστοφόρου και είναι μητέρα δύο αγοριών.

*HEAD OF BUSINESS DEVELOPMENT ΟΜΙΛΟΥ ΠΗΛΑΚΟΥΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ