Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου: Τασσόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης

«Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις κλειδιά, δεν προσκρούει σε αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, ούτε σε επίπεδο δομών και εταιρικών πολιτικών, αλλά ούτε και σε παρωχημένα στερεότυπα με βάση το φύλο» υπογραμμίζει η πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΘΕΟΔΟΣΙΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Ως μια γενική παρατήρηση στα ζητήματα Ισότητας και ίσων ευκαιριών στο εργασιακό περιβάλλον στην Κύπρο, έχουν γίνει σημαντικά βήματα. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώνεται από την ανέλιξη ικανότατων γυναικών σε υψηλές θέσεις ευθύνης σε πολιτειακά αξιώματα, Οργανισμούς και επιχειρήσεις του τόπου. Παρόλα αυτά, οι προκλήσεις παραμένουν. Η γυάλινη οροφή εξακολουθεί να υφίσταται σε αρκετούς χώρους εργασίας. Επίσης, ο συνδυασμός του απαιτητικού ρόλου της γυναίκας-μητέρας και της γυναίκας-επαγγελματία, συνεχίζει να είναι μια δύσκολη εξίσωση.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δραστηριότητας υπάρχουν γυναίκες που έχουν ξεχωρίσει για το έργο, τη δράση, την προσφορά τους. Τη μέρα αυτή την αφιερώνω σε όλους τους ανθρώπους που καταλαβαίνουν τη σημασία των ίσων δικαιωμάτων για όλους και αγωνίζονται γι’ αυτά.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Στην κατεύθυνση αυτών που έχουν ήδη γίνει, κάθε νέα κυβέρνηση είναι σημαντικό να εντείνει τις προσπάθειες για τη διασφάλιση των ίσων δικαιωμάτων και τη διαμόρφωση ενός δίκαιου, ισορροπημένου και υποστηρικτικού, εργασιακού περιβάλλοντος για όλους. Είναι στο χέρι μας να διασφαλίσουμε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις κλειδιά, δεν προσκρούει σε αγκυλώσεις και προκαταλήψεις, ούτε σε επίπεδο δομών και εταιρικών πολιτικών, αλλά ούτε και σε παρωχημένα στερεότυπα με βάση το φύλο. Χαίρομαι ιδιαίτερα, που η ΑΗΚ είναι Πιστοποιημένος Οργανισμός Εργοδότης Ισότητας από το 2017 και τασσόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή διάκρισης, προωθώντας την ίση μεταχείριση και τις ίσες ευκαιρίες.

Γυναίκα με μια λέξη…

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να βάζουμε καλούπια ή να περιγράφουμε με στερεότυπα τα φύλα και τους ανθρώπους γενικά.

WhoisWho

Η Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου είναι co-CEO του Ομίλου TOTOTHEO MARITIME. Από τον Αύγουστο του 2021 είναι πρόεδρος της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Διετέλεσε πρόεδρος της WISTA International από τον Οκτώβριο 2017 μέχρι τον Οκτώβριο 2022. Έχει συμπεριληφθεί στη λίστα με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην παγκόσμια ναυτιλία από τη διεθνή ναυτιλιακή έκδοση Lloyd’s List για 6 συνεχόμενα έτη από το 2017. Η κα Παναγιώτου Θεοδοσίου κατέχει πτυχία από το Εθνικό και Καποδιστριακό Αθηνών, το Copenhagen Business School και το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΑΡΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΚΥΠΡΟΥ co-CEO του Ομίλου TOTOTHEO MARITIME

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ