Ιωάννα Φιάκκου: Η γυάλινη οροφή δέχεται ρωγμές

«Για την παροχή ίσων ευκαιριών χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, τόσο από πλευράς της πολιτείας όσο και από μέρους των εργοδοτών για πλήρη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και την εφαρμογή κριτηρίων ESG σε θέματα Ισότητας», αναφέρει η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων Ιωάννα Φιάκκου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΦΙΑΚΚΟΥ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η ιεραρχική άνοδος των γυναικών εξακολουθεί να παρουσιάζει δυσχερή εμπόδια, με αποτέλεσμα η συμβολή των γυναικών στην εργασία να μη μεταφράζεται σε επιρροή στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Το μισθολογικό χάσμα ειδικότερα στον ιδιωτικό τομέα και η έλλειψη μέτρων συμφιλίωσης της εργασίας και της οικογενειακής ζωής συνεχίζουν να υφίστανται. H χρήση της γυναίκας ως εργαλείο marketing ή εκφράσεις τύπου «άρωμα γυναίκας», συνεχίζουν να υφίστανται με αποτέλεσμα την υποτίμηση, καθιστώντας την εμμέσως αλλά και υποσυνείδητα ως μη ικανή. Για την παροχή ίσων ευκαιριών χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, τόσο από πλευράς της πολιτείας όσο και από μέρους των εργοδοτών για πλήρη εφαρμογή των Ευρωπαϊκών Οδηγιών και την εφαρμογή κριτηρίων ESG σε θέματα Ισότητας. Σήμερα, παρόλο που οι γυναίκες βρίσκονται στην ευνοϊκότερη θέση που είχαν ποτέ αναφορικά με την επαγγελματική και μισθολογική τους ανέλιξη και παρόλη την αργή αλλά σταθερή πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ακόμη σημαντικός δρόμος να διανύσουμε. Σε μια σύγχρονη, αναπτυγμένη, ευρωπαϊκή κοινωνία θα έπρεπε να είναι εκ των ων ουκ άνευ η παροχή ίσων ευκαιριών σε γυναίκες και άνδρες σε ηγετικές θέσεις και όχι μόνο, δεδομένου του αντίστοιχα υψηλού επιπέδου κατάρτισης και ικανοτήτων. Η γυάλινη οροφή έχει δεχθεί σημαντικές ρωγμές. Η εμπειρία από τον τομέα των τυχερών παιχνιδιών αποδεικνύει τα άλματα προόδου που έχουν καταγραφεί. Σε έναν κατεξοχήν ανδροκρατούμενο τομέα, βλέπουμε γυναίκες να βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις πολυεθνικών εταιρειών όπως διευθύνοντες σύμβουλους προέδρους εποπτικών αρχών, ως αποτέλεσμα αυτού η γυάλινη οροφή να δέχεται σοβαρούς κραδασμούς οδεύοντας προς την κατάρρευσή της.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα μπορούσα να αφιερώσω αυτή τη μέρα σε χιλιάδες γυναίκες γνωστές και μη, για την αυταπάρνησή τους να πετύχουν το ακατόρθωτο. Αυτή τη χρονιά όμως θα επιλέξω να αφιερώσω αυτή τη μέρα στις χιλιάδες γυναίκες του κινήματος «Οι Γυναίκες Επιστρέφουν». Στις χιλιάδες γυναίκες που αψήφισαν κάθε κίνδυνο, ήρθαν αντιμέτωπες με τον κατοχικό στρατό, ήρθαν αντιμέτωπες με τα στερεότυπα τής τότε εποχής και με αυταπάρνηση στόχευσαν να διεκδικήσουν το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα να κυκλοφορούν ελεύθερα στην πατρίδα μας και παράλληλα να διεθνοποιήσουν το δράμα της Κύπρου. Το ελάχιστο που οφείλουμε σε αυτές τις γυναίκες είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ και τον αμέριστο θαυμασμό μας.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ τον κύριο Χριστοδουλίδη για την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα του προέδρου της Δημοκρατίας και να ευχηθώ καλή αρχή στον βαρυσήμαντο ρόλο που καλείται να επιτελέσει. Μελετώντας το πρόγραμμα διακυβέρνησης του κύριου Χριστοδουλίδη στον πυλώνα Άνθρωπος – Ισότητα Γυναικών και Ανδρών, διαπιστώνεται δομημένη προσέγγιση για τα θέματα Ισότητας, καταπολέμησης των διακρίσεων και προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Το μόνο που μένει είναι να δούμε το πρόγραμμά του να παίρνει σάρκα και οστά, βαδίζοντας στα χνάρια της προηγούμενης κυβέρνησης, για να εξελίξει περαιτέρω τα μέτρα και τις πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι στρεβλώσεις έναντι των γυναικών και να μην απαιτείται η συνέχιση της εφαρμογής του προσωρινού μέτρου των ποσοστώσεων. Απαιτείται όσο ποτέ η πλήρης μετεξέλιξη της χώρας μας σε ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Η Ιωάννα Φιάκκου είναι η πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, έθεσε ως προτεραιότητα την προαγωγή των βέλτιστων πρακτικών του τομέα, τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Υπό την καθοδήγηση της υιοθετήθηκαν αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και εποπτείας και εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες παροχής διαδικτυακού στοιχήματος. Εξίσου σημαντική είναι η έμφαση που έδωσε στην κοινωνική επίδραση του τομέα, καθώς υπό την προεδρία της εισήχθησαν μέτρα για την ασφαλή συμμετοχή στη στοιχηματική δραστηριότητα, ενώ με δική της πρωτοβουλία συστήθηκε για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό η φιλοσοφία του υπεύθυνου/ασφαλούς παιχνιδιού. Τον Ιούνιο του 2021, βραβεύτηκε με το τιμητικό βραβείο Editor’ Choice Award στα 13α INBusiness Awards, ως αναγνώριση του έργου της ως προέδρου της ΕΑΣ. Είναι απόφοιτη τουΤμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ