Ανδρονίκη Καμέρη: Θεμελιώδης αξία η ισότητα των φύλων

Τη θέση ότι η προώθηση της Ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλει να είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση εκφράζει με αφορμή την 8η Μαρτίου η Senior Bid Manager της NetU Consultants Ltd Ανδρονίκη Καμέρη.

Συνέντευξη της Ανδρονίκης Καμέρη*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η αλήθεια είναι ότι τις τελευταίες δεκαετίες έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την ισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο και η πρόοδος που έχει σημειωθεί είναι αδιαμφισβήτητη. O όρος γυάλινη οροφή χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1984 και σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά, οι εργαζόμενες γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν εμπόδια στην πορεία της ανέλιξής τους και είναι πολλές φορές αντιμέτωπες με προκαταλήψεις και κοινωνικά στερεότυπα. Η ισότητα ανδρών και γυναικών πρέπει να αποτελεί θεμελιώδη αξία του κάθε Οργανισμού που θέλει να πετύχει, να αυξήσει την απόδοση και την παραγωγικότητα αλλά και να δημιουργήσει ένα ισορροπημένο εργασιακό περιβάλλον. Προσωπικά είμαι τυχερή που εργάζομαι σε έναν Οργανισμό ο οποίος αποδεικνύει έμπρακτα ότι έχει ως βασικές αξίες την ισότητα, την ισορροπία, την αντικειμενικότητα, τον σεβασμό αλλά και την επαγγελματική ανέλιξη του καθενός χωρίς διακρίσεις, προκαταλήψεις και στερεότυπα. Η επίτευξη της πραγματικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων πρέπει να είναι συλλογική έτσι ώστε να επωφελούνται τόσο οι εργοδότες όσο και οι εργαζόμενοι συμβάλλοντας στην πρόοδο της αγοράς εργασίας αλλά και στην εξέλιξη της κοινωνίας.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στις γυναίκες που με θάρρος και αποφασιστικότητα αγωνίστηκαν για ίση μεταχείριση και έβαλαν τα θεμέλια για μια κοινωνία ίσων δικαιωμάτων. Αυτή τη μέρα θα την αφιέρωνα στις γυναίκες που με ήθος αγωνίζονται, που δημιουργούν, που διεκδικούν, που εμπνέουν με το έργο τους, που παρά τις αντιξοότητες αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες προκλήσεις και συνεχίζουν την πορεία τους, στις γυναίκες που παλεύουν καθημερινά να ανταποκριθούν τους πολύπλευρους ρόλους τους, στις γυναίκες που ξεχωρίζουν και πρωτοστατούν στον τομέα τους, που εργάζονται σκληρά, που κυνηγούν τα όνειρά τους, στις γυναίκες που αγωνίζονται για ένα καλύτερο αύριο και μία σύγχρονη κοινωνία για όλους.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Σύμφωνα με τον Δείκτη Ισότητας των Φύλων 2022 στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος κατέχει την 22η θέση με βαθμολογία 57,3 η οποία είναι 11 μονάδες χαμηλότερη από αυτή της ΕΕ. Η θέση που κατέχει η Κύπρος επιβεβαιώνει ότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών οφείλει να είναι θέμα ζωτικής σημασίας για τη νέα κυβέρνηση η οποία πρέπει με συλλογική προσπάθεια και με ουσιαστικές δράσεις να εξαλείψει τα έμφυλα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις σε όλους τους τομείς λαμβάνοντας υπόψη τις διεθνείς και ευρωπαϊκές οδηγίες και συμβάσεις. Η εκπροσώπηση των γυναικών στην πολιτική και στη δημόσια λήψη αποφάσεων βάσει δυνατοτήτων, η συμμετοχή των γυναικών σε ηγετικές θέσεις, η ισόρροπη συμμετοχή σε διάφορους τομείς της οικονομίας, η πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και η δημιουργία νέων δομών για τις εργαζόμενες μητέρες, είναι μέτρα πρωταρχικής σημασίας που πρέπει να προωθηθούν έτσι ώστε να πραγματευθεί η ισότητα στην πράξη και να καταπολεμηθούν οι φυλετικές διακρίσεις. Η ισότητα των φύλων είναι θεμελιώδες δικαίωμα για όλους καθώς και στοιχειώδης αξία για κάθε δημοκρατικό κράτος.

Γυναίκα με μια λέξη…

Πολυδιάστατη

WhoisWho

Η Ανδρονίκη Καμέρη εργάζεται στην εταιρεία NetU Consultants Ltd από το 2007. Στη σταδιοδρομία της έχει αναλάβει διάφορες θέσεις στον τομέα των πωλήσεων και σήμερα κατέχει τη θέση του Senior Bid Manager. Με περισσότερα από 16 χρόνια εμπειρίας στον τομέα της Πληροφορικής, διαθέτει άριστη γνώση της κυπριακής αγοράς. Έχει ασχοληθεί με τη διαχείριση σημαντικών πελατών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, στην Κύπρο και στο εξωτερικό, έχοντας εξειδίκευση στις δημόσιες συμβάσεις. Είναι κάτοχος πτυχίου Πληροφορικής από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού στη Διεθνή Διοίκηση και Μάρκετινγκ από το Πανεπιστήμιο του Leeds.

*Senior Bid Manager της NetU Consultants Ltd

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ