Τάσια Γιανναρά-Γιαλλουρίδου: Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας

«Πρέπει να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, να έχουμε δυνατή και συλλογική φωνή, να διεκδικούμε και να προβάλλουμε τους σκοπούς και τα θέλω μας ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας την κοινωνία αλλά κυρίως το εργασιακό μας περιβάλλον, υπογραμμίζει σε συνέντευξή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας η πρόεδρος της BPW Cyprus, Τάσια Γιανναρά-Γιαλλουρίδου.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑΝΝΑΡΑ-ΓΙΑΛΛΟΥΡΙΔΟΥ

Στο μήνυμά της για την 8η Μαρτίου η κα Γιαλλουρίδου καλεί τις γυναίκες και τους άνδρες να εργαστούν μαζί για ένα καλύτερο μέλλον. Αν θέλω, μπορώ να βλέπω εμπόδια ή αν θέλω, μπορώ να βλέπω προκλήσεις.

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ως πρόεδρος της BPW Cyprus, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές εταιρείες και τομείς που λειτουργούν στη βάση ευρωπαϊκών προτύπων και όντως υπάρχει ισότητα. Εξακολουθεί όμως να υφίσταται σε μεγάλο βαθμό η ανισότητα. Στην BPW Cyprus (Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών και Επαγγελματιών) γινόμαστε πολύ συχνά μάρτυρες καταστάσεων που μας σοκάρουν. Είναι αδιανόητο να ακούμε από γυναίκες τον 21ο αιώνα στην κρατική μηχανή ή σε Ημικρατικούς Οργανισμούς να έχουν τύχει διάκρισης για προαγωγές. Να βλέπουμε γυναίκες σε οικογενειακές επιχειρήσεις να μη λαμβάνουν πλήρεις αμοιβές και ωφελήματα, γυναίκες σε θέσεις κλειδιά σε ιδιωτικές εταιρείες να μη διεκδικούν προαγωγές και αυξήσεις διότι είναι ταμπελωμένες ότι «έχουν παιδιά» ή μπορεί να «μείνουν έγκυες».

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων την 15η Νοεμβρίου 2022, το ποσοστό που έχει καταγραφεί για το χάσμα αμοιβών μεταξύ ανδρών και γυναικών για ίσης αξίας εργασία, ανέρχεται στο 9% σε σύγκριση με το περσινό που έφτανε το 10,4%. Παρά τον ισχύοντα νόμο 177(Ι)/ 2002 σχετικά με την Ίση Αμοιβή σε άνδρες και γυναίκες για Ίσης Αξίας Εργασία, το χάσμα στις αμοιβές μεταξύ των δύο φύλων εξακολουθεί να είναι πραγματικότητα για πολλές γυναίκες.

Καθοριστική αλλαγή και εξέλιξη συμβαίνει τώρα από τη γενιά των millenials και την γενιά Z αλλά ακόμα υπάρχει. Έστω και αν δεν συμβαίνει σε εμάς τις ίδιες οφείλουμε να το εξαλείψουμε.

Μειωμένη παραμένει και η εκπροσώπηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην πολιτική, παρά τις συνεχείς διακηρύξεις… Πού το αποδίδετε και πόσο εύκολο είναι να αλλάξει αυτή η κατάσταση;

Το αποδίδω σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο σκέψης γυναικών και αντρών. Ακολουθούμε αυτά που ξέρουμε, αυτά που μάθαμε, αυτά που μας λένε. Όταν όμως αποφασίσουμε να δούμε κατάματα τι είναι το σωστό και το δίκαιο και να το διεκδικήσουμε τότε επιτυγχάνουμε την αλλαγή και την πρόοδο. Δεν είναι εύκολο να αλλάξει μια πατριαρχική κοινωνία μέσα σε λίγα χρόνια. Παρόλο που οι αγώνες των γυναικών για Ισότητα είναι πολύ πρόσφατοι, έγιναν τεράστια βήματα προόδου. Αυτό που πρέπει να κάνουμε τώρα είναι να συνεχίσουμε. Με επιμονή και με φωνή. Η πρόοδος για την κατάργηση των στερεοτύπων και των διακρίσεων γίνεται με γεωμετρική πρόοδο, τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι εύκολο αλλά είναι απόλυτα εφικτό. Η φιλοσοφία της BPW Cyprus (KOΓΕΕ) είναι ότι η κατάρριψη των φαινομενικών και πραγματικών εμποδίων επιτυγχάνεται εφόσον θέλουμε να ορίζουμε τη ζωή μας και την πορεία μας. Πρέπει να ενδυναμώνουμε τις γυναίκες, να έχουμε δυνατή και συλλογική φωνή, να διεκδικούμε και να προβάλλουμε τους σκοπούς και τα θέλω μας ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας την κοινωνία αλλά κυρίως το εργασιακό μας περιβάλλον. Η ζωή μας είναι οι επιλογές μας! Αν θέλω, μπορώ να βλέπω εμπόδια ή αν θέλω, μπορώ να βλέπω προκλήσεις.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Θέλω να πιστεύω ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις προγραμματικές τις θέσεις σε θέματα Ισότητας των Φύλων. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το παράδειγμα με πράξεις και συμβολισμούς. Πόσες γυναίκες υπουργούς είχαμε, πόσες διευθύντριες υπουργείων, πόσες γυναίκες σε αξιώματα ή θέσεις κλειδιά υπηρέτησαν από τη θέση του γενικού εισαγγελέα ή βοηθού ή και σε άλλα τόσα πόστα σημαντικά με προβολή; Για να μπορέσεις να προστατεύσεις τις εργαζόμενες γυναίκες στην πράξη πρέπει να μπορούν να έχουν φωνή, να νιώθουν δύναμη, εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση ότι αν μιλήσουν και διαμαρτυρηθούν δεν θα έχουν επιπτώσεις, δεν θα βρεθεί μια φτωχή δικαιολογία και θα χάσουν την προαγωγή ή τη δουλειά τους. Νομοθετικές ρυθμίσεις, νόμοι, κανονισμοί υπάρχουν πολλοί, πρέπει να ψηφιστούν και άλλοι. Το παιχνίδι όμως θα αλλάξει πραγματικά όταν αυτά τεθούν σε εφαρμογή με μεγάλες αποφάσεις αλλά και κυρίως με μικρές καθημερινές κινήσεις και αλλαγές. Και αυτά όχι μόνο από πλευράς γυναικών αλλά και αντρών. Στο δρόμο της Ισότητας πρέπει να εργαστούμε μαζί. Δεν είναι γυναίκες εναντίον αντρών ή αντίστροφα, είναι μια νέα κοινωνία όπου όλοι διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον και μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολύ περισσότερα.

Ποιος είναι ο ρόλος σας ως BPW Cyprus και με ποιο τρόπο μπορείτε να στηρίξετε/βοηθήσετε τις εργαζόμενες γυναίκες;

Ως νέα πρόεδρος της BPW Cyprus θέλω να εκμεταλλευτώ την ευκαιρία αυτή και να προσκαλέσω όσες γυναίκες δεν είναι ήδη, να γίνουν μέλη μας και να συμβάλλουν η κάθε μια με τον δικό της τρόπο στην ενδυνάμωση του εαυτού της αλλά και άλλων γυναικών. Η BPW Cyprus είναι ένα δίκτυο γυναικών που έχει σαν αποστολή να εμπνεύσει, να φέρει κοντά και να παρακινήσει τις γυναίκες να διεκδικήσουν τα μπορώ και τα θέλω τους στην επαγγελματική τους πορεία.

Στην BPW Cyprus γίνεστε μέντορες ή/και να λαμβάνετε καθοδήγηση και motivation. Είμαστε όλες περήφανες γυναίκες με γεμάτα προγράμματα, με αμέτρητες υποχρεώσεις και ευθύνες αλλά και high achievers. Αξιοζήλευτες επιχειρηματίες και επαγγελματίες, ώριμες και νεαρές γυναίκες high performers, γυναίκες πρότυπα.

Η BPW Cyprus (Κυπριακή Ομοσπονδία Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών) μέλος του Παγκόσμιου Δικτυού της BPW έχει στην ατζέντα της:

Την Ισότητα των Φύλων, τις ίσες ευκαιρίες στον εργασιακό χώρο, την ίση συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων, την πρόληψη και την αποτροπή βίας στα κορίτσια και τις γυναίκες, τη συμφιλίωση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, την προώθηση της ισομισθίας και την εφαρμογή του έμφυλου προϋπολογισμού.

WhoisWho

Με σπουδές γλωσσολογίας στη Γερμανία εμποτίστηκε με τον ιό της επικοινωνίας από την αρχή της καριέρας της. Είναι μια από τις πιο γνωστές και κυρίαρχες προσωπικότητες στον χώρο της επικοινωνίας στην Κύπρο, με δυνατά χαρακτηριστικά τη στρατηγική σκέψη και συμβουλευτική. Η Τάσια Γιανναρά Γιαλλουρίδου θεωρείται ως μία από τις πιο γνώστες και αποτελεσματικές επαγγελματίες στον χώρο της Διαφήμισης και των Δημοσίων Σχέσεων, ειδικά στο χτίσιμο εικόνας και διαχείρισης κρίσεων. Επενδύει στις νέες τάσεις, στην εισαγωγή καινοτόμων ιδεών και επιχειρηματικών μοντέλων και το πάθος της είναι να εξελίσσει τα νέα ταλέντα. Είναι CEO των εταιρειών Partners και pr:partners. Η συμβολή της στον τομέα της EKE είναι μεγάλη. Από τον Μάιο του 2022 είναι πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών.

*Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Γυναικών Επιχειρηματιών Επαγγελματιών (BPW Cyprus)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ