Αρετή Αναστασιάδη: Να ανατρέψουμε συλλογικά τα στερεότυπα

«Δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαστε προοδευτικό κράτος, αν δεν δράσουμε για να ανατρέψουμε τη θέση μας στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας», τονίζει η διευθύνουσα σύμβουλος της TheWorx Αρετή Αναστασιάδη. Εκφράζει, επίσης, λύπη για το γεγονός ότι υστερούμε ακόμα στην Κύπρο στα θέματα Ισότητας.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΑΡΕΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Ως γυναίκα επιχειρηματίας και γυναίκα τρίτης γενιάς στην οικογένειά μου, που έχει αποκτήσει καριέρα, με λυπεί ιδιαίτερα που παρά τα πολλά κατορθώματα των γυναικών τόσων γενεών, ακόμη υστερούμε σημαντικά στην Κύπρο ως προς την Ισότητα των Φύλων στον εργασιακό χώρο. Για μία χώρα τόσο οικονομικά αναπτυγμένη είναι πραγματικά κρίμα το ότι είμαστε τόσο οπισθοδρομικοί στην ισότητα των γυναικών. Σε ποσοστό ανάπτυξης βρισκόμαστε στη 10η θέση βάσει του Ευρωπαϊκού Δείκτη, με το ΑΕΠ της χώρας μας να βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, βάσει του Ευρωπαϊκού Δείκτη Ισότητας των Φύλων είμαστε στην 21η, στην 24η θέση όσον αφορά ειδικότερα γυναίκες σε θέσεις εξουσίας και στην 26η όσον αφορά τις γυναίκες με ενεργό πολιτικό ρόλο, ενώ κατέχουμε την τελευταία θέση όσον αφορά το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Προσωπικά τιμώ όλες τις γυναίκες που έχουν δώσει και δίνουν ακόμη αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών. Τις τιμώ καθημερινά με κάθε μικρό ή μεγάλο αγώνα που δίνω και εγώ ως εργαζόμενη γυναίκα στον επιχειρηματικό χώρο. Είναι κάποιες γυναίκες όμως που πραγματικά έχουν κάνει την υπέρβαση στο ζήτημα της ισότητας, θέτοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή σε κίνδυνο. Ένα σπουδαίο παράδειγμα είναι η Μαλάλα Γιουσαφζάι, την οποία είχα την τιμή να παρακολουθήσω στο Διεθνές Φεστιβάλ Διαφήμισης των Καννών, όπου τιμήθηκε με το υψηλού κύρους Lionheart Award για τη συμβολή της σε θέματα διαφυλετικής Ισότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Μιλάμε για ένα κορίτσι από το Πακιστάν, που στα 11 της χρόνια αρνήθηκε να υποκύψει στις απειλές των Ταλιμπάν, όταν εκείνοι απαγόρευσαν στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο, με συνέπεια τον σοβαρότατο τραυματισμό της από πυροβολισμούς. Η Μαλάλα όμως δεν το έβαλε κάτω και συνέχισε να αγωνίζεται, συνέχισε να διαδηλώνει εναντίον ενός τυραννικού καθεστώτος. Μάλιστα, σήμερα πλέον μέσω του Malala Fund που έχει ιδρύσει παρέχει τη δυνατότητα εκπαίδευσης και σε άλλα κορίτσια, για να αξιοποιήσουν τις δυνατότητές τους και να προοδεύσουν, να γίνουν –γιατί όχι;– ισχυρές ηγέτιδες στις δικές τους χώρες. Χρηματοδοτεί εκπαιδευτικά έργα σε έξι χώρες και έχει διεθνείς συνεργασίες με σκοπό να επενδύσει σε καινοτόμες λύσεις διεκδικώντας παγκοσμίως ποιοτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση για όλα τα κορίτσια.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Πιστεύω ότι αυτό είναι ξεκάθαρο από την πρώτη μου απάντηση: δεν είναι δυνατόν να θεωρούμαστε προοδευτικό κράτος, αν δεν δράσουμε για να ανατρέψουμε τη θέση μας στον Ευρωπαϊκό Δείκτη Ισότητας. Είναι απαράδεκτο, είναι πραγματική ντροπή – και για να προοδεύσουμε ως κράτος θα πρέπει συλλογικά να αλλάξουμε αυτούς τους αριθμούς.

Γυναίκα με μια λέξη…

Είναι αδύνατον μία και μόνο λέξη να καθορίζει οποιαδήποτε γυναίκα. Εξάλλου… θα κάνατε ποτέ αυτήν την ερώτηση σε έναν άνδρα;

WhoisWho

Η Αρετή Αναστασιάδου είναι διευθύνουσα σύμβουλος της TheWorx, με αντικείμενο το Digital Marketing, PR, Influencer και Experiential Marketing.

Είναι κάτοχος πτυχίου Marketing & Advertising από το University of the Arts, London. Ξεκίνησε σε νεαρή ηλικία την καριέρα της στη διαφήμιση και ένα από τα πρώτα της επιτεύγματα, ήταν να καταφέρει να κερδίσει το λογαριασμό του The Royal Navy, στην start - up εταιρεία όπου εργαζόταν τότε στο Λονδίνο. Με πολυετή εμπειρία 19 χρόνων έχει εργαστεί για ένα ευρύ πελατολόγιο πολυεθνικών και τοπικών πελατών. Δραστήρια και με πάθος για τη διαφήμιση, η Αρετή είναι μέλος του Δ.Σ της Telia & Pavla BBDO και παράλληλα μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαφήμισης και Επικοινωνίας Κύπρου. Κοινωνικά ανήσυχη και θέλοντας να αξιοποιήσει τις γνώσεις της για το κοινό καλό, από το 2018 ανέλαβε καθήκοντα μέλους στο Συμβούλιο Εθελοντών του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος  και προσφάτως, στο Δ.Σ του The Junior & Senior School Alumni Association.

*ΔΙΕΥΘYΝΟΥΣΑ ΣYΜΒΟΥΛΟΣ THEWORX

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ