Χαρούλα Αρκάδη: Ο ρόλος της γυναίκας ηγέτη μπορεί να δώσει νέα προοπτική

«Πιστεύω, πως η μεγαλύτερη επένδυση πρέπει να γίνει στην ανάπτυξη και βελτίωση μιας κουλτούρας ισότητας και στο σωστό “tone at the top”, δηλαδή στη σημασία που έχουν τα μηνύματα από την κορυφή», εξηγεί η Χαρούλα Αρκάδη μιλώντας μας για τα θέματα ισότητας και για το πώς μπορεί να σπάσει η γυάλινη οροφή.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΧΑΡΟΥΛΑΣ ΑΡΚΑΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Κατά πόσο υφίσταται το φαινόμενο της γυάλινης οροφής σίγουρα εξαρτάται από τον τομέα, την κουλτούρα και τη δεκτικότητα προς τη διαφορετικότητα και την Iσότητα. Είναι γεγονός, ότι τα τελευταία δέκα χρόνια τουλάχιστον έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Μεγάλοι οργανισμοί σε όλους τους τομείς ειδικότερα στις βιομηχανίες χρηματοοικονομικών, τεχνολογίας και εστίασης έχουν ταρακουνήσει τα διοικητικά τους συμβούλια, ώστε να προβάλουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση προς την ισότητα, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά αριθμό γυναικών. Επίσης, έχουμε δει κανονισμούς να επιβάλουν τη διαφορετικότητα και να υποχρεώνουν τη συμμετοχή γυναικών σε διευθυντικές θέσεις. Παρόλα αυτά, χρειάζεται περισσότερη δουλειά, με μια πιο δυναμική προσέγγιση, καθώς έρχεται στο παιχνίδι η ανάγκη για νέες δεξιότητες και ταλέντα, όπου ο ρόλος της γυναίκας ηγέτη μπορεί να δώσει μια νέα προοπτική, τόσο στην αγορά εργασίας όσο και στην κοινωνία γενικότερα. Πιστεύω, πως η μεγαλύτερη επένδυση πρέπει να γίνει στην ανάπτυξη και βελτίωση μιας κουλτούρας ισότητας και στο σωστό «tone at the top» δηλαδή στη σημασία που έχουν τα μηνύματα από την κορυφή. Πρακτικές που ακολουθούμε και στην Grant Thornton Κύπρου και συμβάλλουν ουσιαστικά στην εξάλειψη του φαινομένου της ανισότητας.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Όταν στο σχολείο μας έγινε αναφορά στην ψήφο που κέρδισε η Λίλη Μάξγουελ (Lily Maxwell) ήταν η πρώτη φορά που αντιλήφθηκα πως κάτι διαφορετικό ισχύει για τις γυναίκες. Στην πορεία της καριέρας μου έδινα πάντα προτεραιότητα στην ισότητα και στα δικαιώματά μου ως γυναίκα, παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλες τις γυναίκες εκεί έξω που αξίζουν τον σεβασμό και τον θαυμασμό μας. Αυτές που υπήρξαν θύματα ψυχολογικής ή σωματικής βίας και κακοποίησης και βρήκαν τη δύναμη να αντιδράσουν, αυτές που βρέθηκαν μόνες τους να μεγαλώνουν παιδιά ή αυτές που γεννήθηκαν σε συγκεκριμένη χώρα ή κοινωνική τάξη που δεν τους προσφέρει καμία προοπτική εξέλιξης. Σίγουρα στη χρονιά που μας πέρασε, αυτό που με στιγμάτισε περισσότερο ήταν η δολοφονία της Μαχσά Αμινί (Mahsa Amin) και πως αυτό επηρέασε τον πλανήτη ολόκληρο και ακόμα διαφοροποίησε πολιτικές διαπραγματεύσεις. Σε προσωπικό επίπεδο αφιερώνω τη μέρα στις αδελφές μου Μαρία και Κωνσταντία που είναι πραγματικά πρότυπα εμπιστοσύνης και δικαίου.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Οποιαδήποτε κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση να επιδεικνύει ανοιχτό πνεύμα, περιεκτικότητα και να αντικατοπτρίζει την κοινωνία σε σύνολο και σίγουρα η σημασία που δίνει στην ισότητα είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Το μήνυμά μου όσον αφορά τις γυναίκες είναι ότι δεν είμαστε εδώ απλά για να ικανοποιούμε την αναμενόμενη ποσόστωση, ούτε τα μηνύματα περί διαφορετικότητας. Είμαστε εδώ, δυναμικά, με γνώσεις, ικανότητες και αξίες και αυτή πρέπει να είναι η βάση οποιασδήποτε απόφασης είτε αφορά τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας και στο πολιτικό προσκήνιο είτε σε πολιτικές αποφάσεις που αφορούν δικαιώματα και οφέλη.

Γυναίκα με μια λέξη…

Καινοτομία… επειδή πάντα βρίσκει τον τρόπο!

WhoisWho

Η Χαρούλα Αρκάδη είναι η Risk and Compliance Συνέταιρος της Grant Thornton Cyprus, καθώς και η υπεύθυνη Συνέταιρος για θέματα Δεοντολογίας. Επιπλέον, ενεργεί σαν συνεταίρος ποιότητας στους ελέγχους οντοτήτων δημοσίου συμφέροντος και άλλων μεγαλύτερων ελέγχων. Αναλαμβάνει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα συμμόρφωσης και είναι μέλος της ομάδας για υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου. Είναι μέλος του Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και μέλος της επιτροπής ΞΠΧ & Συμμόρφωσης του ΣΕΛΚ. Η Χαρούλα διετέλεσε για σειρά ετών ως Senior Practice Reviewer με το ACCA, υπεύθυνη για εποπτικούς ελέγχους εκ μέρους του ΣΕΛΚ.

*PARTNER, RISK AND COMPLIANCE GRANT THORNTON CYPRUS

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ