Λουκία Βασιλειάδη: Χρειάζονται περισσότερες γυναίκες στην πολιτική

«Είναι σημαντικό οι γυναίκες να έχουν έναν ενεργό ρόλο στη διοίκηση της χώρας» υποδεικνύει η Marketing Manager της Leroy Merlin Λουκία Βασιλειάδη, τονίζοντας την ανάγκη για συμμετοχή περισσότερων γυναικών στην πολιτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΛΟΥΚΙΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, ιδίως όσον αφορά την απόκτηση περισσότερων δικαιωμάτων, αλλά ακόμα χρειάζεται να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος όσον αφορά τις κοινωνικές προσδοκίες που εξακολουθούν να υπάρχουν για τις γυναίκες. Η κοινωνία εξακολουθεί να αναμένει από τις γυναίκες να είναι αδύνατες, να είναι καλές μητέρες, καλές σύζυγοι και επίσης επαγγελματίες. Στον χώρο εργασίας, παρόλο που οι γυναίκες έχουν πλέον υψηλότερες θέσεις και βλέπουμε περισσότερες γυναίκες CEO, εξακολουθεί να υπάρχει η προσδοκία να «ισορροπήσουν» την επαγγελματική με την οικογενειακή ζωή.

Όσον αφορά τη «γυάλινη οροφή» η κατάσταση στον επαγγελματικό τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά και υπάρχει μεγαλύτερη Ισότητα. Αλλά αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χώρα που ζεις και επίσης από τη συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία εργάζεται κάποιος. Ορισμένες εταιρείες είναι πολύ πιο ανοιχτές στο να προσφέρουν στις γυναίκες ίσες ευκαιρίες, ενώ άλλες φαίνεται να συνεχίζουν να θεωρούν τις γυναίκες κατώτερες. Είμαι τυχερή που εργάζομαι σε μια εταιρεία που βλέπει τις γυναίκες να μη διαφέρουν από τους άνδρες, τόσο στον τρόπο που αντιμετωπίζονται όσο και ως προς το τι αναμένεται από αυτές.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που έχουν αγωνιστεί όλα αυτά τα χρόνια για τα δικαιώματά μας όπως η Emmeline Pankhurst η ηγέτης των σουφραζετών, η Rosa Parks, η Malala Yousafzai, η Frida Kahlo, η λίστα είναι ατελείωτη. Υπάρχουν όμως και γυναίκες σε όλο τον κόσμο που αγωνίζονται συνεχώς για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ορισμένα μέρη του κόσμου η εκπαίδευση εξακολουθεί να είναι αντρικό προνόμιο ή το δικαίωμα να επιλέξει ποιον θα παντρευτεί… έτσι υπάρχουν πολλές γυναίκες που εξακολουθούν να παλεύουν καθημερινά για τα βασικά δικαιώματα που εμείς τα παίρνουμε σαν δεδομένα. Έτσι, αυτή τη μέρα αφιερώνω σε αυτές τις γυναίκες, τις γυναίκες σε πολιτισμούς όπου οι γυναίκες εξακολουθούν να θεωρούνται πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που ακόμα δεν έχουν φωνή, επιλογή και το μέλλον τους εξαρτάται από τις αποφάσεις των αντρών.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Δυστυχώς, η πολιτική στην Κύπρο εξακολουθεί να είναι ένας πρωταρχικά ανδροκρατούμενος τομέας. Πολύ λίγες γυναίκες έχουν υψηλές θέσεις στην πολιτική –στην Κύπρο δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου– και αυτό είναι ένα από τα κύρια πράγματα που χρειάζεται να αλλάξουν. Είναι σημαντικό οι γυναίκες να έχουν έναν ενεργό ρόλο στη διοίκηση της χώρας. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εκπαίδευσης στην ΕΕ, είμαι σίγουρη ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες που είναι ικανές να χειριστούν πολιτικές θέσεις. Πρέπει να έχουμε περισσότερη ποικιλομορφία σε αυτή τη χώρα σε πολλά επίπεδα και να σταματήσουμε να είναι όπως ένα boys club.

Γυναίκα με μια λέξη…

Survivor

WhoisWho

Η Λουκία Βασιλειάδη γεννήθηκε στην Κύπρο, αλλά μεγάλωσε στο Μπαχρέιν. To 2003 έλαβε πτυχίο Αγγλικής Γλώσσας & Λογοτεχνίας από το Πανεπιστήμιο του Leeds. Την επόμενη χρονιά έλαβε το μεταπτυχιακό της με distinction στη Διαφήμιση και το Μάρκετινγκ από το Leeds Business School. Μετά τις σπουδές της επέστρεψε στην Κύπρο όπου μπήκε στον κόσμο της διαφήμισης, εργαζόμενη ως Senior Account manager για του Partners VMLY&R όπου διαχειριζόταν λογαριασμούς όπως Unicars, Eurolife, Lanitis κ.ά.. Το 2011, μετά από 6 χρόνια, αναλαμβάνει Marketing Manager της διεθνούς μάρκας home improvement LEROY MERLIN. Σ’ αυτή τη θέση είχε την ευθύνη να λανσάρει και να αναπτύξει το brand στην Κύπρο, προσαρμόζοντας διεθνείς στρατηγικές στις ανάγκες της τοπικής κυπριακής αγοράς.

*MARKETING MANAGER LEROY MERLIN

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ