Κικούλα Κότσαπα: Η γυάλινη οροφή εξακολουθεί να υπάρχει

Με ένα λακωνικό μήνυμα προς τη νέα κυβέρνηση, για ίσα δικαιώματα στη ζωή ανδρών και γυναικών, η πρόεδρος του Δ.Σ του Ομίλου Εταιρειών ΚΕΑΝ Κικούλα Κότσαπα τιμά την 8η Μαρτίου και την αφιερώνει στη γυναίκα-επαγγελματία αλλά και στη γυναίκα που εργάζεται στο σπίτι.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΙΚΟΥΛΑΣ ΚΟΤΣΑΠΑ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Η γυάλινη οροφή και η μισθολογική διαφορά για το ίδιο επάγγελμα εξακολουθεί να υπάρχει όπως και ο διαχωρισμός τι είναι αντρικό και τι είναι γυναικείο επάγγελμα. Πιστεύω ότι όλα τα άτομα ανεξαρτήτως φύλου που έχουν τα ίδια προσόντα και ικανότητες μπορούν εξίσου καλά να κάνουν την ίδια εργασία και να αμείβονται δίκαια και ισόμισθα.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Θα αφιέρωνα την Ημέρα αυτή σε δύο κατηγορίες γυναικών. Στην επαγγελματία-επιχειρηματία γυναίκα που με την αξία της έχει καταξιωθεί στον χώρο εργασίας της. Επίσης, θα αφιέρωνα την 8η Μαρτίου στη γυναίκα που εργάζεται στο σπίτι ώρες ατελειωτες αμισθί και είναι σύζυγος, μάνα, γιαγιά και κρατά την οικογένεια δεμένη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Το μήνυμα που θα ήθελα να στείλω είναι το εξής:  Ίσα δικαιώματα στη ζωή ανδρών και γυναικών χωρίς ακρότητες, σεβασμός και ισομισθία για την ίδια ποιότητα εργασίας.

Γυναίκα με μια λέξη…

Η γυναίκα είναι αγάπη και τρυφερότητα.

WhoisWho

 Η Κικούλα Κότσαπα γεννήθηκε στη Λεμεσό. Φοίτησε στο Λανίτειο Γυμνάσιο και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης στην Ελβετία. Μετά την αποφοίτησή της συνεργάστηκε για ένα σύντομο χρονικό διάστημα με το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου της Ζυρίχης. Αποφάσισε ωστόσο να επιστρέψει στην Κύπρο όπου άρχισε να εργάζεται (μέχρι και σήμερα) στον Όμιλο Εταιρειών ΚΕΑΝ που ανήκει στην οικογένειά της. Είναι πρόεδρος του Δ.Σ. του Ομίλου Εταιρειών ΚΕΑΝ,  επίτιμη γραμματέας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Λεμεσού (ΕΒΕΛ) και μια εκ των εκπροσώπων του ΕΒΕΛ στο Δ.Σ. του ΚΕΒΕ. Είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), μέλος του Δ.Σ. της Green Dot Cyprus  Co. Ltd, μέλος και πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου του Σωματείου Φίλοι του ΤΕΠΑΚ, μέλος και πρώην πρόεδρος Κύπρου του BPW Cyprus και προηγούμενη γραμματέας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Διετέλεσε Σύμβουλος στο Εργατικό Δικαστήριο για επτά χρόνια. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος  για δύο θητείες στον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) και στην Κυπριακή Εταιρεία Πιστοποίησης (ΚΕΠ).

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΕΑΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ