Κυριακή Λουκά: Κάθε μέρα είναι αγώνας για όλες τις εργαζόμενες μητέρες

«Έχουν γίνει πολλές και σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν αυτά τα στερεότυπα για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στο επαγγελματικό πεδίο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να γίνονται» σημειώνει η Managing Director της Pandora Ogilvy Κυριακή Λουκά.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΛΟΥΚΑ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Με πολλή χαρά παρατηρούμε ότι τα τελευταία χρόνια η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι εξακολουθεί να παρατηρείται το φαινόμενο της γυάλινης οροφής, γεγονός που συνεχίζει να εμποδίζει την επαγγελματική τους ανέλιξη. Ως μια γυναίκα εργαζόμενη στον διαφημιστικό τομέα, έναν ιδιαίτερο απαιτητικό χώρο, με χαρά διαπιστώνω ότι στον δικό μας χώρο η αγορά είναι στελεχωμένη από ομολογουμένως ικανότατες γυναίκες, και η αξία τους αναγνωρίζεται και αυτό αποτυπώνεται στις υψηλές θέσεις που κατέχουν. Σε άλλους τομείς δυστυχώς η κατάσταση δεν είναι η ίδια. Η αντιμετώπιση θεωρώ ότι είναι διαφορετική. Οι άνδρες όχι μόνο υπερτερούν αριθμητικά στις υψηλότερες θέσεις, αλλά απολαμβάνουν υψηλότερους μισθούς για το ίδιο έργο που ενδεχομένως παράγει μια γυναίκα στην αντίστοιχη θέση. Παρόλα αυτά έχουν γίνει πολλές και σημαντικές προσπάθειες προκειμένου να αλλάξουν αυτά τα στερεότυπα για τον ρόλο και τη θέση της γυναίκας στο επαγγελματικό πεδίο, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις ίδιες τις εταιρείες και ευελπιστούμε ότι θα συνεχίσουν να γίνονται.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Η ημέρα αυτή ανήκει δικαιωματικά σε όλες τις γυναίκες οι οποίες εκτός από τον ρόλο της εργαζόμενης, καλούνται να ανταποκριθούν και στον ρόλο της μητέρας. Κάθε μέρα είναι αγώνας για όλες τις εργαζόμενες μητέρες που θέλουν να είναι συνεπείς στις ευθύνες που έχουν απέναντι στα παιδιά τους αλλά και στους εργοδότες τους.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Ομολογουμένως, η κυβέρνηση έχει κάνει πολλές προσπάθειες και σταθερά βήματα τα τελευταία χρόνια προκειμένου να ενισχύσει την παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης και όσον αφορά τα ανώτερα κυβερνητική στρώματα αλλά και όχι μόνο. Δεν μπορούμε να πούμε όμως ότι φτάσαμε τον επιθυμητό στόχο. Η κυβέρνηση έχει θέσει σαν προτεραιότητα την ενδυνάμωση της γυναίκας στους σύνθετους ρόλους που καλείται να εκπληρώσει. Αναγνωρίζουμε τα σημαντικά νομοθετήματα που έχουν ψηφιστεί και εναρμονίζουν πλήρως την εσωτερική μας νομοθεσία με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για την εφαρμογή της αρχής των ίσων ευκαιριών και της ίσης μεταχείρισης ανδρών και γυναικών σε θέματα εργασίας, αλλά παράλληλα επιβάλλεται αυτή η προσπάθεια να συνεχίσει και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες ανεξαρτήτως του φύλου τους.

Γυναίκα με μια λέξη…

Δύναμη

WhoisWho

Απόφοιτη του University of Indianapolis με σπουδές στο Marketing & Economics και του University of New Haven ως κάτοχος MBA με εξειδίκευση στο Management. Ξεκίνησε να εργάζεται στην εταιρεία Pandora Ogilvy το 1993 ως Media Director μέχρι τo 2011 που ανέλαβε καθήκοντα γενικής διευθύντριας. Το 2019 αναλαμβάνει καθήκοντα ως Managing Director της εταιρείας.

*Managing Director  Pandora Ogilvy

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ