Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη: Το πρώτο βήμα απαιτεί θάρρος και τόλμη

Το μήνυμά μου προς τη νέα κυβέρνηση είναι πως πρέπει να ενεργεί με τέτοιο τρόπο ώστε οι γυναίκες να μη χρειάζεται να διεκδικούν, αναφέρει σε παρέμβασή της η κα Έλενα Μεγαλέμου Τριανταφυλλίδη, πρόεδρος του Συνδέσμου «Μωρά Θαύματα», η οποία αφιερώνει την Ημέρα της Γυναίκας σε αυτές που πρώτες άνοιξαν τον δρόμο για να ακολουθήσουν όλες οι άλλες.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΕΜΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ*

Παρόλο που η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας είναι αυξημένη, η συζήτηση για την Ισότητα των Φύλων παραμένει ακόμα ανοικτή και το φαινόμενο της γυάλινης οροφής εξακολουθεί να υφίσταται. Ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Διαπιστώνω δυστυχώς ότι όταν μια γυναίκα πετύχει στον επαγγελματικό τομέα αυτό, τυγχάνει αναφοράς ως εξαίρεση στον κανόνα και όχι ως κάτι το αναμενόμενο και το φυσιολογικό. Η επιτυχία και η ανέλιξη στην εργασία δεν πρέπει να έχει ως κριτήριο το φύλο. Μοναδικό κριτήριο θα πρέπει να είναι πάντοτε το ήθος και ο ψηλός βαθμός απόδοσης.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Αφιερώνω την 8η Μαρτίου σε όλες τις γυναίκες που πρώτες άνοιξαν δρόμους για όλες τις άλλες να ακολουθήσουν. Λόγω του ότι το πρώτο βήμα πάντοτε πέραν της ικανότητας απαιτεί και θάρρος και τόλμη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε στη νέα κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το θέμα της Ισότητας, της καταπολέμησης των διακρίσεων και της προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω στη νέα κυβέρνηση είναι να ενεργεί έναντι των γυναικών με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε οι γυναίκες να μη χρειάζεται να διεκδικούν, να μη χρειάζεται να αγωνίζονται για Ισότητα και δικαιώματα και να μη χρειάζεται να πολεμούν για να κερδίσουν τον σεβασμό και την εκτίμηση.

Πιστεύω ότι η θεωρία της ύπαρξης της ποσόστωσης για τις γυναίκες πολλές φορές λειτουργεί αρνητικά διότι τους αφαιρεί το κίνητρο για βελτίωση και ψηλή απόδοση αφού θεωρούν ότι έχουν τη θέση εξασφαλισμένη. Ίσως έφτασε η ώρα η θεωρία αυτή να επανεξεταστεί.

Γυναίκα με μια λέξη…

Θεμέλιο

WhoisWho

Γεννήθηκε στη Λευκωσία και έχει δύο παιδιά, την Ελίνα και τον Στέλιο και δύο εγγονάκια την Έρρικα και τον Στέφανο. Είναι παντρεμένη με τον Κρις Τριανταφυλλίδη. Σπούδασε στη Γαλλία και στην Αγγλία και με την επιστροφή της στην Κύπρο εργοδοτήθηκε στην Τράπεζα Κύπρου για 32 χρόνια σε διάφορες υπηρεσίες, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον τομέα της εκπαίδευσης προσωπικού.

Από το 2014-2017 ως Εγκεκριμένη Εκπαιδεύτρια Επαγγελματικής Κατάρτισης ασχολήθηκε με τον σχεδιασμό και παρουσίαση σεμιναρίων. Ως άνθρωπος με ποικιλόμορφα ενδιαφέροντα κατά τα μαθητικά της χρόνια διέπρεψε ως πανελληνιονίκης αθλήτρια του στίβου και μετέπειτα ασχολήθηκε με τις τέχνες από διοικητική κυρίως σκοπιά, σήμερα δε υπηρετεί το Θέατρο ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΘΟΚ. Το 2015 οργάνωσε με τη συνδρομή του φωτογράφου Γιάννη Κούρτογλου Έκθεση Φωτογραφίας, με θέμα «Πρόσωπα της Παλιάς Λευκωσίας», η οποία ήταν μοναδική στο είδος της και παραμένει μέχρι σήμερα σημείο αναφοράς.

Ο εθελοντισμός αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς της. Συμμετείχε και συμμετέχει σε σωρεία Σωματείων και Ιδρυμάτων με έντονο φιλανθρωπικό έργο, με πιο πρόσφατο σταθμό τον Σύνδεσμο «Μωρά Θαύματα» του Διοικητικού Συμβουλίου του οποίου προεδρεύει από το 2019. Ενός Συνδέσμου που ήρθε να καλύψει ένα τεράστιο κενό στον τόπο μας, εκείνο της βοήθειας και στήριξης προς τα πρόωρα μωράκια και τους γονείς τους.

*ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ «ΜΩΡΑ ΘΑΥΜΑΤΑ»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ