Ανδρέας Αθανασιάδης: Η βιωσιμότητα μας επηρεάζει όλους

Ο κλάδος ασφάλισης συνεισφέρει πέραν του 4,5% της οικονομίας της Κύπρου. Το 2022 τα ασφάλιστρα ξεπέρασαν το €1 δις, ενώ οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφτασαν τα €466 εκατ.

«Η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι ταυτισμένη με την εξέλιξη και την τεχνολογία και ως σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας και της οικονομίας, πρωτοπορεί στην ψηφιακή επανάσταση» υπογραμμίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο περιοδικό Εconomy Today ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου (ΣΑΕΚ) Ανδρέας Αθανασιάδης. Προβαίνοντας παράλληλα σε ένα σύντομο απολογισμό για το 2022, ο κ. Αθανασιάδης είπε πως «ο κλάδος ασφάλισης συνεισφέρει πέραν του 4,5% της οικονομίας της Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα της χώρας».

Όπως εξήγησε, «το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεπεράσαμε για πρώτη φορά το 1 δις σε ασφάλιστρα, ενώ οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφτασαν τα €466 εκατ.». Όσον αφορά στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον υψηλό πληθωρισμό, στην αύξηση των επιτοκίων, στα κριτήρια ESG, στο πρόβλημα της υποασφάλισης, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει πως μέσω του digitalization, αυξήθηκαν δραματικά οι αποθήκες πληροφοριών τόσο σε όγκο, όσο και σε αριθμό.

Τέλος, αναφέρθηκε στα προϊόντα που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση καθώς και στα χαμηλά επίπεδα ασφάλισης ειδικότερα σε περιπτώσεις που αφορούν την ασφάλιση ευθύνης εργοδότη.

Το 2022 ήταν μια χρονιά με κύριο χαρακτηριστικό τον υψηλό πληθωρισμό. Πόσο επηρέασε τον τομέα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας;

Το 2022 ήταν ένα δύσκολο έτος γεμάτο προκλήσεις. Μετά από μια διετία στην οποία η πανδημία του κορωνοϊού κυριάρχησε στην παγκόσμια οικονομία, το έτος 2022 θεωρήθηκε ως έτος ανάκαμψης. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία όμως, προκάλεσε μια σειρά από αλυσιδωτές συνέπειες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ψηλές πληθωριστικές τάσεις, απότομη αύξηση των επιτοκίων και μια παγκόσμια αναταραχή στο οικονομικό σύστημα.

Η αύξηση του πληθωρισμού πίεσε τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών δημιουργώντας προβλήματα στην καθημερινότητα. Η αύξηση των τιμών δημιούργησε πιέσεις και στις ασφαλιστικές εταιρείες αφού οι αυξήσεις άγγιξαν το κόστος των εξαρτημάτων στα μηχανοκίνητα, των υλικών οικοδομής αλλά και το κόστος εργασίας. Παρόλα αυτά οι ασφαλιστικές εταιρείες, κατάφεραν να συγκρατήσουν το κόστος ασφάλισης, απορροφώντας τις αυξήσεις που προκάλεσε ο πληθωρισμός χωρίς να προβούν σε αντίστοιχες αυξήσεις στα ασφάλιστρα. Αναγκαστικά για να μην τεθεί σε κίνδυνο η κεφαλαιουχική επάρκεια των ασφαλιστικών εταιρειών, το 2023 έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιπτώσεις τα ασφάλιστρα, ενώ η μείωση του πληθωρισμού και του κόστους καυσίμων επέφεραν μια πιο ήρεμη κατάσταση στην αγορά. Αυτή τη στιγμή οι παγκόσμιες αγορές μπαίνουν στη δίνη μιας άλλης τραπεζικής κρίσης που προκάλεσε η κατάρρευση του κολοσσού Credit Suisse, κάτι το οποίο ευελπιστούμε ότι δεν θα προκαλέσει άλλες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ

Ποιες είναι οι κυρίαρχες τάσεις στον τομέα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας;

Η Ασφαλιστική Βιομηχανία εξελίσσεται και προσαρμόζεται συνεχώς στις ανάγκες της κοινωνίας. Στη σύγχρονη εποχή η χρήση της τεχνολογίας και η αξία των ψηφιακών δεδομένων έχουν αναπόφευκτα δημιουργήσει ασφαλιστικά προϊόντα που παρέχουν κάλυψη για σχετικούς κινδύνους. Μέσω του digitalization, αυξήθηκαν δραματικά οι αποθήκες πληροφοριών τόσο σε όγκο, όσο και σε αριθμό. Η συγκέντρωση πολύτιμων δεδομένων σε ένα σημείο, αναπόφευκτα επιφέρει κινδύνους διαρροής, αλλοίωσης ή απώλειας τους. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα για τους Οργανισμούς οι οποίοι συνέλεξαν και χρησιμοποιούν την πληροφόρηση, αλλά και για τα ίδια τα άτομα που αφορούν οι πληροφορίες. Η Ασφαλιστική Βιομηχανία έχει δημιουργήσει προϊόντα τα οποία παρέχουν καλύψεις στις παραπάνω περιπτώσεις, έτσι ώστε οι Οργανισμοί να μη βρεθούν εκτεθειμένοι σε περιπτώσεις έλευσης ενός από τους παραπάνω κινδύνους. Ανάγκες ασφάλισης προκύπτουν επίσης και στον τομέα των μηχανοκινήτων, με την εισαγωγή των νέων αυτόνομων και ημιαυτόνομων οχημάτων ενώ το συνταξιοδοτικό αποτελεί δικαίως έναν από τους πλέον αναπτυσσόμενους κλάδους.

Πώς έκλεισε το 2022 για την Ασφαλιστική Βιομηχανία και ποια ήταν η συνολική συνεισφορά στην κυπριακή οικονομία;

Ο κλάδος ασφάλισης συνεισφέρει πέραν του 4,5% της οικονομίας της Κύπρου, ενώ την ίδια στιγμή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητα της χώρας. Το 2022 σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ξεπεράσαμε για πρώτη φορά το 1 δις σε ασφάλιστρα, ενώ οι αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν έφτασαν €466 εκατ. Πέρα από τις αποζημιώσεις οι οποίες καταβάλλονται σε μετρητά στους συμπολίτες σε μια στιγμή που τα έχουν απόλυτη ανάγκη, η Ασφαλιστική Βιομηχανία στηρίζει χιλιάδες οικογένειες που ασχολούνται επαγγελματικά με την ασφάλιση. Η αύξηση του 9% που παρουσιάστηκε στα ασφάλιστρα αντικατοπτρίζει την εμπιστοσύνη που δείχνουν οι πελάτες μας προς τον θεσμό της ασφάλισης καθώς και την ανθρωποκεντρική προσέγγιση που επιδεικνύουν οι ασφαλιστικές εταιρείες μας.

Πώς κινήθηκε η αγορά το πρώτο τρίμηνο του 2023; Ποια η σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο;

Είναι πολύ νωρίς για να έχουμε αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2023, αφού τα στοιχεία του τριμήνου θα υποβληθούν στον ΣΑΕΚ σε μερικές εβδομάδες. Η Ασφαλιστική Βιομηχανία αφουγκράζεται τις ανησυχίες των πολιτών και προσαρμόζει τα προιόντα της έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα στον κάθε πολίτη να ασφαλίσει τους κινδύνους που βρίσκονται γύρω μας.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για το τρέχον έτος;

Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις της πανδημίας και του πολέμου έχουν αναπόφευκτα εκτοξεύσει τον πληθωρισμό μέχρι και 10%, δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα στην ασφάλιση αυτοκινήτου και της ακίνητης περιουσίας. Μία εξέλιξη που προκαλεί ανισορροπία στον κλάδο, καθώς ενώ το κόστος των αποζημιώσεων αυξάνεται, τα ασφάλιστρα παραμένουν χωρίς ιδιαίτερες αυξήσεις τα τελευταία χρόνια.

Παρά τις δυσκολίες, πιστεύουμε πως η σταθεροποίηση των επιτοκίων και η υποχώρηση του πληθωρισμού θα συμβάλει σημαντικά στην άμβλυνση της αβεβαιότητας, προσδίδοντας περισσότερη σταθερότητα στις αγορές, ενώ η τεχνολογική ανάπτυξη, καθώς και η σταθερή πορεία σε σημαντικούς τομείς της κυπριακής οικονομίας θα ενισχύσουν τις δραστηριότητες και τις προοπτικές του κλάδου μας.

Αναμένεται ότι ο κλάδος των συντάξεων θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ολοένα και περισσότεροι συμπολίτες μας ανησυχούν για τα έτη που θα ακολουθήσουν τη συνταξιοδότησή τους. Η μεγάλη αδυναμία του πρώτου πυλώνα των συντάξεων, δηλαδή της σύνταξης που παρέχει το κράτος, να καλύψει τις ανάγκες ενός συνταξιούχου για αξιοπρεπή διαβίωση, οδηγούν ολοένα και περισσότερους συμπολίτες μας να συνεισφέρουν σε ένα επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο το οποίο θα τους δώσει μια επιπλέον ανακούφιση όταν φτάσουν στο όριο της συνταξιοδότησης.

ΨΗΦΙΑΚΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΗ ΜΕΤΑΒΑΣΗ

Πώς ανταποκρίνεται η Ασφαλιστική Βιομηχανία στις προκλήσεις της Πράσινης και της Ψηφιακής Μετάβασης;

Στο παρελθόν όλες σχεδόν οι συναλλαγές απαιτούσαν φυσική παρουσία, ενώ για την επεξεργασία χρησιμοποιούνταν έντυπα και φάκελοι. Οι πληρωμές γίνονταν με επιταγή ή μετρητά και εκδίδονταν χειρόγραφες αποδείξεις. Πλέον αυτό δεν είναι ελκυστικό για τους πολίτες, οι οποίοι επιζητούν να εξυπηρετούνται πιο εύκολα και γρήγορα. Η εισαγωγή νέων μορφών επικοινωνίας και παροχής υπηρεσιών, εξοικονομούν ταυτόχρονα, χρόνο και χρήμα, ενώ καταργούν την ταλαιπωρία της φυσικής παρουσίας και των διαδικασιών πληρωμής και παραλαβής εγγραφών.

Η Ασφαλιστική Βιομηχανία είναι ταυτισμένη με την εξέλιξη και την τεχνολογία και ως σημαντικός πυλώνας της κοινωνίας και της οικονομίας, πρωτοπορεί στην ψηφιακή επανάσταση. Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η ψηφιοποίηση και η ανέπαφη εξυπηρέτηση δεν περιορίζονται στη διαδικασία πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων μέσω διαδικτύου. Αν και οι καταναλωτές στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές, στην ασφάλιση, μια κατεξοχή ανθρωποκεντρική βιομηχανία, η διαδικασία των πωλήσεων εξακολουθεί σε μεγάλο βαθμό να γίνεται με ανθρώπινη επαφή.

 

Ένα από τα προβλήματα της Ασφαλιστικής Βιομηχανίας είναι η υπασφάλιση. Πώς το σχολιάζετε και πώς μπορεί να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό;

Η αξία της ασφαλισμένης περιουσίας είναι ένα από τα πιο σημαντικά κριτήρια που καθορίζουν τόσο το ύψος του ασφαλίστρου το οποίο πρέπει να καταβάλλεται στην ασφαλιστική εταιρεία, όσο και το ύψος της αποζημίωσης, που αποτελεί και την κύρια ανησυχία του ασφαλιζόμενου.

Μία σημαντική λεπτομέρεια που στις μέρες μας λαμβάνει προεκτάσεις, ως συνέπεια των πληθωριστικών πιέσεων.

Σήμερα βρισκόμαστε ενώπιον σημαντικών προκλήσεων. Η κλιματική αλλαγή και τα ακραία τοπικά καιρικά φαινόμενα είναι πραγματικότητα που δεν μπορούν να αγνοηθούν, ενώ η αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία, αποτέλεσμα της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία μας αποδεικνύουν πως δεν είμαστε αποξενωμένοι από τις παγκόσμιες αναταράξεις.

Με τον κίνδυνο της υποασφάλισης να καραδοκεί, επιβάλλεται να εκπαιδευόμαστε και να είμαστε σε εγρήγορση, εάν επιθυμούμε επαρκή ασφαλιστική κάλυψη της περιουσίας μας. Τόσο ο υφιστάμενος, όσο και ο μελλοντικός ασφαλισμένος είναι αναγκαίο να γνωρίζει βασικές αρχές, για να έχει σαφή γνώση της προστασίας που λαμβάνει.

Η απρόσκοπτη συνέχεια της καθημερινότητάς μας μπορεί να διασφαλιστεί σε ένα μεγάλο βαθμό εάν θωρακίσουμε την οικογένειά μας και τον εαυτό μας με τις κατάλληλες καλύψεις. Οι ασφαλιστικοί σύμβουλοι και οι ίδιες οι ασφαλιστικές εταιρείες στέκονται δίπλα μας και μπορούν να μας βοηθήσουν ώστε να λάβουμε τις καλύψεις που πρέπει.

ΧΑΜΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Ποιοι κλάδοι παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ζήτηση;

Η ασφάλιση στην Κύπρο κινείται ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι πολλά αυτά που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε και πόσο μάλλον να ξεπεράσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ασφάλισης.

Με αυτά τα δεδομένα, ο μεγαλύτερος κλάδος από πλευράς ασφαλίστρων είναι ο μηχανοκίνητος, κάτι που ευνοεί φυσικά ο νόμος της υποχρεωτικής ασφάλισης. Αυτό όμως, δεν συμβαίνει και με την ασφάλιση ευθύνης εργοδότη, που αν και είναι υποχρεωτική η αδυναμία του κράτους να επιβάλει την εφαρμογή της νομοθεσίας, αφήνει τον κλάδο να κινείται σε χαμηλά επίπεδα ασφαλίστρων.

Για το 2022, σημαντική αύξηση σημείωσε ο κλάδος συντάξεων, με τα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά προϊόντα, γνωστά και ως Κλάδος 7, να σημειώνουν μεγάλη άνοδο μετά την εισαγωγή της ευρωπαϊκής οδηγίας που έθεσε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας για τα ταμεία προνοίας. Ως αποτέλεσμα, πολλά ταμεία προνοίας είναι ασύμφορο να λειτουργήσουν και μεταφέρονται σε ασφαλιστικά ταμεία του Κλάδου 7 τα οποία έχουν τις ίδιες φοροαπαλλαγές, προσφέρουν επιλογές σε επενδυτικά ταμεία, απρόσκοπτη πρόσβαση σε πληροφόρηση και γενικά αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για συνταξιοδοτικές αποταμιεύσεις.

Αυξητική τάση παρουσιάζει και ο κλάδος ζωής με τα ασφάλιστρα του κλάδου ζωής να σημειώνουν σημαντική αύξηση. Ο κλάδος υγείας σημειώνει μια σταθεροποίηση αφού η εισαγωγή του ΓεΣΥ προκάλεσε αρχικά μια πτώση στα ασφάλιστρα και στον αριθμό των ασφαλισμένων ατόμων.

ESG ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Πώς προχωρούν οι ασφαλιστικές εταιρείες στη νέα ESG εποχή; Γιατί είναι σημαντικό να εφαρμόζουν τα κριτήρια ESG;

Τα κριτήρια ESG είναι στην ατζέντα των ασφαλιστικών εταιρειών. Τον τελευταίο χρόνο η εκτελεστική επιτροπή της Insurance Europe στην οποία ο ΣΑΕΚ συμμετέχει, παρακολουθεί στενά το θέμα των κριτηρίων ESG σε Πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η στροφή προς επενδύσεις που συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG είναι μια διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν ήδη την πρόκληση αυτή και στον βαθμό που είναι δυνατόν στρέφονται προς επενδυτικές επιλογές που συμβαδίζουν με τα κριτήρια ESG. Η Βιωσιμότητα μάς επηρεάζει όλους και αναμφίβολα οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν θα μπορούσαν να είναι απούσες.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΑΕΚ ΓΙΑ ΤΟ 2023

Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας ως Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου για το 2023;

Βασική προτεραιότητά μας είναι να συνεχίσουμε να επιτελούμε τον πολυσήμαντο ρόλο μας ως ο επίσημος εκπρόσωπος των ασφαλιστικών εταιρειών. Με αίσθημα ευθύνης να προβάλλουμε τις συλλογικές θέσεις και τις προτάσεις των μελών μας προς την εκτελεστική και τη νομοθετική εξουσία και ταυτόχρονα να ενισχύουμε τον εκσυγχρονισμό του κλάδου, ακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις. Στις προτεραιότητές μας επίσης για το 2023 βρίσκονται σημαντικά και διαχρονικά θέματα που ταλανίζουν τα μέλη μας αλλά και τους ασφαλιζομένους και απαιτούν άμεσης διευθέτησης: τη βελτίωση της διαδικασίας διαβούλευσης με τη βιομηχανία για θέματα νομοθεσιών, την Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη και τη συμμετοχή μας στα κέντρα λήψης αποφάσεων για χρηματοοικονομικά θέματα.

Διαβάστε επίσης: Χριστόδουλος Χριστοδούλου: Η ηγεσία είναι στο DNA της Trust

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ