Ανδρέας Κωστουρής: Όλα γίνονται, θαυμάζω αυτόν που προσπαθεί

«Θαυμάζω αυτόν που προσπαθεί, που δεν χάνει την ελπίδα του, που αγωνίζεται και που τα καταφέρνει», μάς λέει ο επικεφαλής του Τμήματος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, Ανδρέας Κωστουρής.

Άρχισε την καριέρα του ως μάχιμος δημοσιογράφος σε Εντυπα και Ηλεκτρονικά Μέσα Ενημέρωσης. Τα τελευταία επτά σχεδόν χρόνια είναι υπεύθυνος του Τμήματος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Αν αναλογιστεί κανείς την πρόσφατη τραπεζική κρίση που βίωσε η χώρα μας, τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί πως για τον Ανδρέα Κωστουρή η μετάβαση αυτή ήταν ταυτόχρονα μια πρόκληση αλλά και μια ευκαιρία να μάθει και να δει τα πράγματα και από μια άλλη...σκοπιά!

Ως άτομο που στοχεύει στη συνεχή εξέλιξη και την ολοκλήρωση με επιτυχία της αποστολής του, με όπλα τον επαγγελματισμό, την εργατικότητα, τις νέες ιδέες, τον διαφορετικό τρόπο προσέγγισης των πραγμάτων έχει συμβάλει σημαντικά στη διαφοροποίηση του τρόπου επικοινωνίας και τη διαμόρφωση της δημόσιας εικόνας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, αλλά και γενικότερα θεμάτων που σχετίζονται με το τραπεζικό σύστημα.

Τι περιλαμβάνει το τυπικό πρόγραμμα μιας μέρας στο γραφείο;

Σίγουρα αρχίζει και τελειώνει με ενημέρωση, αφού η επικαιρότητα αποτελεί σημαντικό και αναπόσπαστο κομμάτι της δουλειάς μου. Συναντήσεις με στελέχη από τον τραπεζικό τομέα, επαγγελματίες από κρατικές υπηρεσίες, ανεξάρτητες αρχές και πολιτικά πρόσωπα αποτελούν επίσης βασικό μέρος μιας μέρας στο γραφείο. Ταυτόχρονα, μεγάλο μέρος του χρόνου αφιερώνεται σε επαφή με τα ΜΜΕ, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, επιμέλεια ή σύνταξη άρθρων, συνεντεύξεων και ανακοινώσεων. Ο ρόλος των social media και των νέων τεχνολογιών διαδραματίζουν πλέον κεντρικό ρόλο στην επικοινωνία, συνεπώς στην καθημερινότητά μου.

Ως υπεύθυνος Επικοινωνίας του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ποιες προκλήσεις καλείστε να διαχειριστείτε;

Το πλέον απαιτητικό κομμάτι της δουλειάς μου είναι να καταφέρω να διαχωρίσω την εικόνα, τη θέση, τη συνεισφορά και τον ρόλο του τραπεζικού τομέα του σήμερα με το παρελθόν και όλα τα κακώς κείμενα του παρελθόντος με αποκορύφωμα την οικονομική κρίση του 2013. Οι τράπεζές μας σήμερα έχουν εξελιχθεί σε κεντρικούς παράγοντες σταθερότητας, οικονομικής ανάπτυξης, τεχνολογικής εξέλιξης και κοινωνικής συνοχής και μάλιστα εν μέσω δυσμενών συνθηκών με κορυφαία την περίοδο της πανδημίας. Έχουμε όμως πολλά να κάνουμε στο πεδίο ανανέωσης των αντιλήψεων για τις τράπεζες από το κοινό, την ίδια την πολιτεία, τον πολιτικό κόσμο και τις επιχειρήσεις.

Ποιο είναι το δικό σας προσωπικό στοίχημα; Τι είναι αυτό που θέλετε να πετύχετε;

Στοχεύω πάντα στην επιτυχή ολοκλήρωση κάθε αποστολής που αναλαμβάνω ή να φέρνω θετικό αποτέλεσμα για κάποιο στόχο που προηγουμένως δεν πέτυχα. Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική για μένα, την οποία επιδιώκω μέσω υιοθέτησης νέων μεθόδων, κατάκτησης καινούργιων γνώσεων και  αξιοποίησης ψηφιακών εργαλείων επικοινωνίας.

Κεντρικός άξονας κάθε ενέργειάς μου, στο επαγγελματικό πεδίο, είναι να τίθενται οι θέσεις των τραπεζών αποτελεσματικά και δίκαια σε κάθε συζήτηση ή διαβούλευση που τις αφορά.

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Τμήματος σας για το τρέχον έτος; Σε ποιους άξονες θα κινηθεί η στρατηγική σας;

Η επικοινωνιακή μας στρατηγική κινείται σε τρεις βασικούς άξονες. Πρώτα και κύρια στις τράπεζες μέλη του Συνδέσμου, αφού χωρίς αυτές δεν θα υπήρχε το αντικείμενο, το περιεχόμενο και οι στόχοι στη δουλειά μας. Ο δεύτερος αφορά τους επαγγελματικούς, κρατικούς, ανεξάρτητους και πολιτικούς φορείς του τόπου, η συνεργασία με τους οποίους αποτελεί καίριας σημασίας σκοπό του Συνδέσμου Τραπεζών. Ο τρίτος και εξίσου σημαντικός άξονας επικοινωνίας αφορά τη δημόσια εικόνα και επικοινωνία μας μέσω των ΜΜΕ, τα οποία αποτελούν τον αναμεταδότη των μηνυμάτων μας προς την κοινωνία. Επιδιώκουμε η επικοινωνία μας σε κάθε έναν από τους τρεις άξονες να είναι τακτική, αποτελεσματική και έντιμη σε επίπεδο παραβολής θέσεων, απόψεων και αντιλήψεων με μια σαφώς πιο εξωστρεφή στάση σε σύγκριση με το παρελθόν. Το νέο που υιοθετούμε ολοένα και περισσότερο αφορά στα social media και την ηλεκτρονική επικοινωνία πεδία στα οποία επενδύουμε διαρκώς.

Ποιοι σταθμοί καθόρισαν την επαγγελματική σας πορεία;

Σίγουρα η εξασφάλιση της πρώτης μου δουλειάς στο περιοδικό IN Business αποτελεί τον πλέον σημαντικό σταθμό στην επαγγελματική μου σταδιοδρομία, αφού ήταν το εφαλτήριο για την καριέρα μου, τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως επαγγελματίας στον χώρο της επικοινωνίας. Η συγκεκριμένη θέση εργασίας προέκυψε διότι ως πρωτοετής φοιτητής πήγαινα αμισθί κάποια απογεύματα στην εφημερίδα «Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ», για να μάθω όσα περισσότερα μπορούσα για τον χώρο της Δημοσιογραφίας. Εκεί, κάποια άτομα, που εκτίμησαν το μεράκι που είχα για τη Δημοσιογραφία -και τα οποία για πάντα θα ευγνωμονώ- με συνέστησαν στους υπεύθυνους του νέου, τότε, περιοδικού IN Business από το οποίο έμαθα πάρα πολλά και εξασφάλισα τα πρώτα μου χρήματα ως δημοσιογράφος.

Ο δεύτερος μεγάλος σταθμός είναι βεβαίως η μετάβαση από τον κόσμο της Δημοσιογραφίας σε αυτόν των τραπεζών και της επικοινωνίας, πεδία τα οποία έχω μάθει εμπειρικά και όχι ακαδημαϊκά. Μάλιστα, βρίσκω αυτή την επαγγελματική συνθήκη πέρα από απαιτητική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, διότι σχεδόν σε καθημερινή βάση μαθαίνω κάτι καινούργιο από τον απέραντο και συναρπαστικό κόσμο των τραπεζών και της οικονομίας. Η οικονομία και δη οι τράπεζες συναντούν την τεχνολογία, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, τη νομική, την πολιτική ζύμωση και βεβαίως τις κοινωνικές συνθήκες μέσα σε έναν κόσμο που αλληλεπιδρά και αλλάζει διαρκώς και κυρίως μετά την πανδημία ακόμη πιο γρήγορα. 

Ποιες νέες συνήθειες έχετε αποκτήσει στον εργασιακό τομέα μετά την Covid-19 εποχή;

Δύο βασικές αλλαγές έχουν αυξήσει την παραγωγικότητα λόγω περισσότερου ωφέλιμου χρόνου. Οι δύο αυτές αλλαγές είναι οι τηλεοπτικές παρεμβάσεις από το γραφείο και όχι διά ζώσης και οι ηλεκτρονικές συναντήσεις με οποιονδήποτε από οπουδήποτε στην Κύπρο και στον κόσμο στον χρόνο που βολεύει καλύτερα όλους τους συμμετέχοντες σε μια συζήτηση, μια συνεδρία ή μια συνέντευξη. Αποτελεί πλέον καθημερινότητα, αλλά βρίσκω συναρπαστικό το ότι οι αποστάσεις στον πλανήτη έχουν εκμηδενιστεί, ιδίως εάν αναλογιστεί κανείς που ήμασταν πριν την πανδημία και πού βρισκόμαστε σήμερα.

WhoisWho

Παράλληλα με τις σπουδές μου στη Δημοσιογραφία, τις οποίες άρχισα το 2005 εργάστηκα σε διάφορα ΜΜΕ στην Κύπρο, τόσο Έντυπα όσο και Ηλεκτρονικά. Η πρώτη μου δουλειά ήταν στο περιοδικό «IN Business» και ακολούθως συνεργάστηκα με τον τηλεοπτικό σταθμό «Mega», την εφημερίδα «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και τις ιστοσελίδες «IN Business News» και «ΡΕΠΟΡΤΕΡ». Μετά από έντεκα χρόνια, ασχολούμενος κυρίως με το οικονομικό και επιχειρηματικό ρεπορτάζ έκανα μια μεγάλη αλλαγή και το 2016 εντάχθηκα στο δυναμικό του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Τα τελευταία εφτά -σχεδόν- χρόνια εργάζομαι ως υπεύθυνος Επικοινωνίας του Οργανισμού, σε μια από τις πιο δύσκολες αλλά και πιο δημιουργικές αποστολές μου ως επαγγελματίας.

5 ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ

Αγαπημένο βιβλίο:

«Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία» (του Νίκου Σαραντάκου)

Αγαπημένη ταινία: The Godfather 2

Προσωπικότητα που θαυμάζω:

Θαυμάζω αυτόν που προσπαθεί, που δεν χάνει την ελπίδα του, που αγωνίζεται και που τα καταφέρνει

Κάτι που θα ήθελα να αποκτήσω:

Ένα μικρό κομμάτι γης για να το καλλιεργώ

Κάτι που δεν αποχωρίζομαι ποτέ:

Το κινητό μου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Στέφανος Στεφάνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ