Η UBS βλέπει το παγκόσμιο μακροοικονομικό τοπίο να κινείται σε ρευστό έδαφος, καθώς η επαναφορά εμπορικών δασμών και οι δικαστικές αποφάσεις στις ΗΠΑ δημιουργούν σημαντική αβεβαιότητα. Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 9ης Ιουλίου για πιθανή εκ νέου επιβολή αμοιβαίων δασμών, και ενώ το Δικαστήριο Διεθνούς Εμπορίου ενδέχεται να ακυρώσει τα τρία τέταρτα των δασμών που είχαν επιβληθεί, η UBS προσαρμόζει διαρκώς τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη. Το παγκόσμιο ΑΕΠ εκτιμάται πλέον στο 2,8% για το 2025, ενισχυμένο σε σχέση με την περίοδο κορύφωσης των δασμών (2,5%), αλλά χαμηλότερο από τις αρχές του έτους (3%).
Η ανάκαμψη είναι άνιση γεωγραφικά. H αμερικανική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,6%, η Κίνα διατηρεί ένα σχετικά σταθερό 4%, ενώ η Ευρωζώνη παραμένει στάσιμη με οριακή ανάπτυξη 0,7%. Οι αβεβαιότητες γύρω από τη νομισματική πολιτική, τα εμπορικά μέτρα και την πολιτική σταθερότητα διαμορφώνουν ένα σύνθετο σκηνικό για τις αγορές.
Στις μετοχικές αγορές, η UBS διατηρεί θετική στάση απέναντι στα αμερικανικά blue chips, τα οποία δείχνουν αξιοσημείωτη αντοχή στις ευρύτερες αναθεωρήσεις κερδών. Οι τομείς της τεχνητής νοημοσύνης, των ημιαγωγών, της ενέργειας και των τραπεζών συγκαταλέγονται στους βασικούς ωφελημένους. Στην Ευρώπη, η εικόνα είναι μικτή: οι κλάδοι άμυνας σταδιακά χάνουν έδαφος έναντι των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της ηλεκτροκίνησης, ενώ ο τομέας των ειδών πολυτελείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης.
Στις αγορές κρατικών ομολόγων, η UBS διατηρεί long θέση στο αμερικανικό 10ετές, εκτιμώντας ότι η αγορά εργασίας είναι λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι υποδηλώνει η επίσημη πτώση της ανεργίας στο 4,1%. Αν και το ενδεχόμενο επανεμφάνισης των δασμών θα μπορούσε να ενισχύσει τον πληθωρισμό, η τράπεζα δεν αναμένει σαφές αποτύπωμα πριν την ανακοίνωση του δείκτη CPI του Ιουλίου (τον Αύγουστο). Παράλληλα, επισημαίνει ότι το δημοσιονομικό πακέτο (“Big Beautiful Bill”) που υπεγράφη πρόσφατα από τον πρόεδρο Τραμπ δεν αλλάζει ριζικά την εικόνα προσφοράς στις ΗΠΑ, καθώς η ουσιαστική αύξηση της έκδοσης ομολόγων μετατίθεται για το 2027.
Στην Ευρωζώνη, η UBS παραμένει long σε συμβόλαια Δεκεμβρίου 2025 της ΕΚΤ, καθώς εκτιμά ενίσχυση του ευρώ προς τα 1,23 μέχρι το τέλος του έτους. Παρά την πρόσφατη υποχώρηση των ευρωπαϊκών μετοχών κατά 1,5% σε σχέση με την αύξηση 4,7% στις ΗΠΑ, η απόδοση σε κοινό νόμισμα παραμένει συγκρίσιμη. Το ισχυρό ευρώ, ωστόσο, αρχίζει να ασκεί πίεση σε εξαγωγικές εταιρείες, γεγονός που η ΕΚΤ, διά στόματος του αντιπροέδρου Λουίς ντε Γκίντος, επιθυμεί να διαχειριστεί αποφεύγοντας το «overshooting».
Στο μέτωπο του συναλλάγματος, η UBS εκτιμά περαιτέρω αποδυνάμωση του δολαρίου, επικαλούμενη τρεις βασικούς λόγους: τις ροές αντιστάθμισης κινδύνου από μη-Αμερικανούς επενδυτές, την πιθανότητα ταχύτερων μειώσεων επιτοκίων από τη Fed σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, και την αλλαγή ηγεσίας στην κεντρική τράπεζα που θα μπορούσε να σηματοδοτήσει πιο ήπια νομισματική πολιτική. Πέραν του EUR/USD, η UBS προβλέπει την ισοτιμία USD/JPY να υποχωρεί στις 130 μονάδες ως το τέλος του 2025, εν μέσω επανεξισορρόπησης των τοποθετήσεων στην αγορά και ενδεχόμενης συμφωνίας εμπορίου μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας. Παράλληλα, η στερλίνα αναμένεται να αποδυναμωθεί έναντι του αυστραλιανού δολαρίου, καθώς η Τράπεζα της Αγγλίας οδεύει προς πιο “dovish” στροφή λόγω επιδείνωσης της αγοράς εργασίας.
Τέλος, στις αναδυόμενες αγορές, η UBS βλέπει ενίσχυση των εξαγωγών από την Κίνα προς τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, γεγονός που λειτουργεί αποπληθωριστικά αλλά δημιουργεί πιέσεις στα περιθώρια των τοπικών βιομηχανιών. Η τράπεζα προτιμά ενεργητική επιλογή τίτλων (stock picking) έναντι παθητικής στρατηγικής σε αυτό το περιβάλλον υψηλού κινδύνου. Στις νομισματικές τοποθετήσεις, προτιμά νομίσματα όπως την τουρκική λίρα, το βραζιλιάνικο ρεάλ, το ταϊλανδικό μπατ και το δολάριο Ταϊβάν, ενώ παραμένει αρνητική για το δολάριο Σιγκαπούρης , τη ρουπία Ινδονησίας και το κολομβιανό πέσο.
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Η Ημέρα της Κρίσεως για τις αγορές: 4 εξελίξεις, που μπορεί να ανατρέψουν τα πάντα