Πακιστάν: Τι κάνει για να κερδίσει την εύνοια Τραμπ

Το Πακιστάν, αντιμέτωπο με οικονομικές δυσκολίες, προσπαθεί να αποτρέψει τους εμπορικούς δασμούς και να εμβαθύνει τη σχέση του με τον Λευκό Οίκο

Το Πακιστάν αυτοπροβάλλεται ως κόμβος εξόρυξης bitcoin, πηγή σπάνιων γαιών και προσφέρει την υποστήριξή του για ένα βραβείο Νόμπελ Ειρήνης στον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς το Ισλαμαμπάντ, που αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες, επιδιώκει να αποτρέψει τους υψηλούς εμπορικούς δασμούς και να εμβαθύνει τους δεσμούς του με τον Λευκό Οίκο.

Το υπουργείο Οικονομικών του αγωνίζεται να εξασφαλίσει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο εξαγωγικό εταίρο της χώρας, και ελπίζει να αποτρέψει τους δασμούς, οι οποίοι θα μπορούσαν να φτάσουν έως και το 29% στις 9 Ιουλίου.

Το Ισλαμαμπάντ ελπίζει ότι τα κρυπτονομίσματα και η εξόρυξη, καθώς και η υποψηφιότητα του Τραμπ για το Νόμπελ Ειρήνης, θα το βοηθήσουν να βρει την καλή του πλευρά, σύμφωνα με αξιωματούχους στο Ισλαμαμπάντ και αναλυτές.

«Το Πακιστάν ήταν αρκετά έξυπνο στο να τραβήξει την προσοχή της κυβέρνησης, αξιοποιώντας τα ευρύτερα παγκόσμια συμφέροντά του στα κρυπτονομίσματα και τα κρίσιμα ορυκτά», δήλωσε στους Financial Times ο Μάικλ Κούγκελμαν, ανώτερος συνεργάτης στο Ίδρυμα Ασίας-Ειρηνικού του Καναδά.

Οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το ένα πέμπτο των εξαγωγών από το Πακιστάν, το οποίο είναι μεγάλος παραγωγός υφασμάτινων ειδών.

Δασμοί Τραμπ

Οι διαπραγματευτές του Πακιστάν, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού κρυπτονομισμάτων, έφτασαν στην Ουάσινγκτον τη Δευτέρα για συνομιλίες με τον εμπορικό εκπρόσωπο των ΗΠΑ, Τζέιμσον Γκριρ. Πακιστανοί αξιωματούχοι λένε ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να περιλαμβάνει υποσχέσεις για αγορά βαμβακιού και σόγιας αμερικανικής προέλευσης – και μια «στρατηγική και επενδυτική» συνεργασία στον τομέα της εξόρυξης. Πακιστανοί αξιωματούχοι ήλπιζαν ότι μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ήδη από αυτήν την εβδομάδα.

Ο Ασίμ Μουνίρ, αρχηγός του στρατού του Πακιστάν, συζήτησε το εμπόριο και τις δυνατότητες της χώρας του για εξόρυξη bitcoin και σπάνιων γαιών σε γεύμα με τον Τραμπ τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με επίσημες αναφορές.

Η συνάντηση, κατά την οποία, σύμφωνα με πηγές, στον Μουνίρ παραδόθηκε ένα καπέλο Maga και το κλειδί του Λευκού Οίκου, ήταν το αποκορύφωμα μιας μηνιαίας επίθεσης γοητείας προς επενδυτές και επιχειρηματίες κοντά στον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Αξιωματούχοι λένε ότι τα κρυπτονομίσματα και η εξόρυξη θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μακροχρόνιας προβληματικής οικονομίας του Πακιστάν, σε τρόπους για την απασχόληση των νέων του και στην προσέλκυση νέων επενδύσεων για την απελευθέρωσή του από το αυξανόμενο δημόσιο χρέος του. Το Πακιστάν έχει δηλώσει ότι θα δημιουργήσει ένα «στρατηγικό» αποθεματικό bitcoin – με βάση αυτό που δημιούργησε ο Τραμπ τον Μάρτιο – και θα διαθέσει 2.000MW ηλεκτρικής ενέργειας για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων.

Τον Φεβρουάριο, το Πακιστάν ξεκίνησε ένα συμβούλιο κρυπτονομισμάτων για τη ρύθμιση του blockchain και των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Τον Απρίλιο, διόρισε τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Binance, Τσανγκπένγκ Ζάο, ως στρατηγικό σύμβουλο για τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων. Ο Ζάο πέρασε τέσσερις μήνες στη φυλακή πέρυσι, αφού δήλωσε ένοχος στις ΗΠΑ για μη θέσπιση κατάλληλων ελέγχων για ξέπλυμα χρήματος.

Τον Μάιο, το υπουργείο Οικονομικών του Πακιστάν δήλωσε ότι θα δημιουργήσει μια αρχή ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων για να «ρυθμίσει τις χρηματοοικονομικές υποδομές που βασίζονται στο blockchain».

Το Ισλαμαμπάντ υπέγραψε μια «επιστολή προθέσεων» με τους ιδρυτές του υποστηριζόμενου από τον Τραμπ ομίλου κρυπτονομισμάτων World Liberty Financial για συνεργασία στην υιοθέτηση του blockchain και των stablecoin, συμπεριλαμβανομένου του Ζακ Γουίτκοφ, γιου του απεσταλμένου του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ.

Πακιστάν και κρυπτονομίσματα

Τον Μάιο, ο Μπιλάλα μπιν Σακίμπ, υπουργός κρυπτονομισμάτων του Πακιστάν και σύμβουλος του WLF, δήλωσε σε ένα ακροατήριο του Λας Βέγκας, συμπεριλαμβανομένου του Βανς και του γιου του προέδρου Έρικ Τραμπ, ότι ήθελε να αναγνωρίσει τον Ντόλαντ Τραμπ ως «τον πρόεδρο που έσωσε τα κρυπτονομίσματα».

Ο Σακίμπ επισκέφθηκε αργότερα τον Λευκό Οίκο, συναντήθηκε με τον Μπράντον Λούτνικ, πρόεδρο της Cantor Fitzgerald και γιο του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, στη Νέα Υόρκη, και κάλεσε τον Τζάστιν Σαν, ιδρυτή της πλατφόρμας ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων Tron, με δεσμούς με την οικογένεια Τραμπ, να επισκεφθεί το Πακιστάν.

Ο Σακίμπ δήλωσε στους Financial Times ότι η κρυπτοδιπλωματία του Πακιστάν «μας επέτρεψε να αναδιαμορφώσουμε το Πακιστάν ως κατασκευαστή — όχι απλώς ως δικαιούχο — στο παγκόσμιο οικοσύστημα καινοτομίας».

Εκτός από τις επιχειρήσεις κρυπτονομισμάτων, ο Μουνίρ κάλεσε τους Αμερικανούς επενδυτές να τον βοηθήσουν να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτό που οι αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι είναι τρισεκατομμύρια δολάρια ανεκμετάλλευτου ορυκτού πλούτου στις ασταθείς δυτικές επαρχίες του.

Ο Ρόμπερτ Σάιντεν, δικηγόρος με έδρα τη Νέα Υόρκη που ασκεί πιέσεις για το Πακιστάν, δήλωσε στους FT ότι η Ουάσινγκτον και η Ισλαμαμπάντ βρίσκονται σε συνομιλίες για τη σύναψη μιας συμφωνίας για τα ορυκτά.

Τα ορυκτά βρίσκονται κάτω από δύο περιοχές που μαστίζονται από αιματηρές εξεγέρσεις. Πακιστανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα αποθέματα αντιμονίου του Πακιστάν.

Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα, ο Κούγκελμαν του Ιδρύματος Ασίας-Ειρηνικού δήλωσε ότι οι προτάσεις του Ισλαμαμπάντ για τα κρυπτονομίσματα και την εξόρυξη προσέφεραν «έναν τρόπο να κερδίσει έδαφος στην Ουάσινγκτον του Τραμπ, να κρατήσει το Πακιστάν στο προσκήνιο και να ανοίξει ευκαιρίες για μελλοντικές συζητήσεις».

Πηγή: ot.gr

Διαβάστε επίσης: JPMorgan: Αναδιαμορφώνει την ιδιωτική τραπεζική για τους υπερπλούσιους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ