Η οικονομία της Γερμανίας ενδέχεται να μην σημείωσε ανάπτυξη κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, μετά την απροσδόκητα ισχυρή επέκταση στις αρχές του 2025, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank).
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης «πιθανόν να παρέμεινε στάσιμη», καθώς τα προσωρινά θετικά αποτελέσματα από την προαγορά προϊόντων εξαντλούνται, αναφέρει στην μηνιαία της έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη. Η τράπεζα περιγράφει τη βασική τάση της οικονομίας ως «συνολικά αδύναμη».
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι δασμοί ύψους 30% που απείλησε να επιβάλει ο Ντόναλντ Τραμπ, συνιστούν «σημαντικό καθοδικό οικονομικό κίνδυνο».
Η έκθεση δημοσιεύεται καθώς πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η γερμανική οικονομία μπορεί να εξέλθει από την πολυετή στασιμότητα, αν και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει αντίξοες συνθήκες, από τους εμπορικούς δασμούς μέχρι τους πολέμους.
Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του έτους, γεγονός που αποδόθηκε εν μέρει στις προσπάθειες επιχειρήσεων και εξαγωγέων να προλάβουν την επιβολή των αναμενόμενων αμερικανικών δασμών. Πολλοί οικονομολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρξει αναστροφή αυτής της τάσης, ενδεχομένως ήδη από το δεύτερο τρίμηνο.
Ωστόσο, η S&P Global Market Intelligence δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι γερμανικές επιχειρήσεις εμφανίζονται πιο αισιόδοξες για την οικονομία απ’ ό,τι από τις αρχές του 2022, και για πρώτη φορά εδώ και δύο χρόνια σχεδιάζουν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους — χάρη στα κυβερνητικά σχέδια για αυξημένες δαπάνες στην άμυνα και τις υποδομές.
Η Bundesbank επισημαίνει ότι η πρόσφατη βελτίωση των δεικτών επιχειρηματικού κλίματος μπορεί εν μέρει να αποδίδεται σε προσδοκίες για μια περισσότερο επεκτατική δημοσιονομική πολιτική.
«Ωστόσο, η θετική επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να έρθει με καθυστέρηση», σημειώνει, προσθέτοντας ότι «βραχυπρόθεσμα, ο γερμανικός εξαγωγικός τομέας αντιμετωπίζει πρόσθετους αντίθετους ανέμους λόγω της πολιτικής δασμών των ΗΠΑ».
Πηγή: newmoney.gr
Διαβάστε επίσης: Γιατί στο τέλος Ιουλίου μπορεί να βιώσουμε άλλο ένα ιστορικό sell-off στις αγορές