Οικονομικές πιέσεις στην Ευρώπη από Ρωσία και Τουρκία

Οι εξελίξεις στο μέτωπο της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία,

Επιμέλεια: Μαρία Νότη

Ο Πούτιν στηρίζει τις ελπίδες του για μεγαλύτερη πολιτικοστρατηγική ισχύ μέσω οικονομικών πιέσεων που μπορούν να ασκηθούν στη Δύση, ενώ η Τουρκία συνεχίζει τον υβριδικό πόλεμο κατά της Ελλάδας με εργαλείο της τους μετανάστες.

Στην εκπομπή «Μεσημέρι και κάτι» και τον δημοσιογράφο Κυριάκο Πενηνταέξ μίλησε χθες ο καθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ιωάννης Μάζης.

Τα θέματα στα οποία επικεντρώθηκε αφορούσαν αφενός τις εξελίξεις στον πόλεμο Ρωσίας- Ουκρανίας με αφορμή την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα και αφετέρου την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία και του εντοπισμού 91 μεταναστών στον Έβρο.

Όπως είπε αρχικά, η συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία σχετίζεται με τις εκλογές στη Ρωσία που θα πραγματοποιηθούν σε περίπου ένα χρόνο. Επομένως η αντιπαράθεση στο μέτωπο της Ουκρανίας μπορεί και να διαρκέσει για όλο αυτό το χρονικό διάστημα με δεδομένο ότι αν το εξετάσει κανείς από μια οπτική γωνία ο Πούτιν θέλει τη συσπείρωση των Ρώσων για τις επόμενες εκλογές.

Συνεπώς, χρειάζεται μια τελείως ψυχρή προσέγγιση των πραγμάτων και μάλλον πολιτική προσέγγιση των πραγμάτων όπως και στρατηγική προσέγγιση των πραγμάτων.

Όπως ανέφερε ο κ. Μάζης βάσει της στρατηγικής του, ο Πούτιν θέλει μικρές και σημαντικές νίκες από πλευράς στρατηγικής επί του εδάφους αλλά όχι ολοκληρωτικές γιατί οι ολοκληρωτικές μπορούν να οδηγήσουν σε μια μοιραία συνέχεια του πολέμου.

Ισορροπία οικονομίας

Σχετικά με το αν αντέχει η Ρωσία έναν μακροχρόνιο πόλεμο, ο κ. Μάζης σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία π.χ μειώνει τα διατιθέμενα  αποθέματα στην αγορά κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα πράγμα το οποίο πιέζει περισσότερο αντικειμενικά τη Δύση την ίδια ώρα που η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Εμιράτα κτλ αρχίζουν και προσανατολίζονται προς μια μεγαλύτερη σύνδεση με τους BRICS που έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις και το επόμενο βήμα ίσως είναι η διασύνδεσή τους με την Ευρασιατική ένωση.

Συνεπώς σε βάθος χρόνου ο Πούτιν ελπίζει ότι οι συγκοιρίες θα του προσδώσουν μία μεγαλύτερη πολιτικοστρατηγική, βασιζόμενος στις οικονομικές πιέσεις που μπορεί να ασκηθούν λόγω αυτών των γεγονότων στη Δύση. Από την άλλη μεριά βέβαια βλέπουμε ότι η Δύση δεν σταματά να στηρίζει την κυβέρνηση της Ουκρανίας και εδώ έχουμε την ισορροπία της οικονομίας.

Η Τουρκία εκφοβίζει την Ευρώπη

Καταληκτικά ο κ Μάζης τοποθετήθηκε σχετικά με τον υβριδικό πόλεμο της Τουρκίας και το μεταναστευτικό λέγοντας πως η Τουρκία εκείνο που ζητά και εκείνο που θεωρεί ότι κερδίζει είναι ότι πρώτον πιέζει την Ευρωπαϊκή Ένωση υπονοώντας ότι αυτοί οι πληθυσμοί ουσιαστικά θα διοχετεύσουν ένα μεγάλο μέρος τους στην Ευρώπη με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάτι το οποίο, όπως ανέφερε, είναι ατελέσφορο γιατί η Ευρώπη έχει κλείσει τα σύνορα της.

Επίσης, βαρύνουσας σημασίας είναι το γεγονός ότι δημιουργεί ένα υπόστρωμα κοινωνικής ανατροπής και ανισορροπιών στην ελληνική κοινωνία γιατί θέτει σε εφαρμογή ένα μεγαλύτερο σχέδιο αλώσεως κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, μέσω μιας διαδικασίας η οποία υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει από τις διερευνητικές συζητήσεις οι οποίες δεν θα είναι στην ουσία διερευνητικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ