Παρά το γεγονός ότι οι τιμές παραγωγού στο χοιρινό κρέας βρίσκονται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, οι καταναλωτές συνεχίζουν να το βρίσκουν στην αγορά σε πολύ υψηλότερες τιμές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν νέες αυξήσεις ενόψει των γιορτών.
«Το θέμα είναι πως λειτουργεί το παζάρι» - Η αγορά είναι ελεύθερη
Ο Κώστας Λειβαδιώτης , Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Κρεοπωλών, κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», μίλησε στην εκπομπή του ΣΙΓΜΑ «Μεσημέρι και Κάτι» και επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία του δημοσιεύματος είναι ακριβή. Ενδεικτικά:
- Χοιρινή μπριζόλα φιλέτο: από €5,87 σε €6,10/κιλό, αύξηση €0,23.
- Χοιρινός κιμάς: από €5,63 σε €5,61/κιλό, μικρή μείωση κατά 2 σεντ.
- Χοιρινός λαπάς: από €5,89 σε €5,81/κιλό, μείωση μόλις 8 σεντ/κιλό.
Τόνισε ότι «το θέμα είναι πως λειτουργεί το παζάρι». Δεν υπάρχει σχετική νομοθεσία που να βάζει «φρένο» στις τιμές των προϊόντων. Η αγορά είναι ελεύθερη δεν μπορεί κανένας να ελέγξει τις τιμές στην αγορά. Αυτό συμβαίνει σε άλλες χώρες της ΕΕ, όπου έχουν θεσπίσει σχετική νομοθεσία, σημειώνει.
«Νόμος προσφοράς- ζήτησης»
Τη δική της απάντηση έδωσε και η Προϊστάμενη του Κλάδου Ανταγωνισμού της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή Αλίκη Ιορδάνου, η οποία αρχικά τόνισε με τη σειρά της, ότι η αγορά είναι ελεύθερη. Οι τιμές ρυθμίζονται ανάλογα με το νόμο προσφοράς και ζήτησης.
Τα στοιχεία του «Φιλελεύθερου» συμπίπτουν πλήρως με εκείνα του Παρατηρητηρίου Τιμών που θα δημοσιευθούν τη Δευτέρα.
Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι κατά τον Οκτώβριο του 2025, όλα τα είδη χοιρινού κρέατος καταγράφουν αύξηση μικρή αύξηση, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2024, την ίδια στιγμή που η τιμή παραγωγού μειώνεται.
Στροφή στο κοτόπουλο και χοιρινό λόγω έλλειψης βοδινού
Υπάρχει αυξημένη παραγωγή για χοιρινό, υπάρχει πολλή διαθέσιμο χοιρινό στην αγορά, ιδίως με το τέλος της τουριστικής περιόδου. Εντούτοις, επειδή υπάρχει περιορισμένη προσφορά στο μοσχαρίσιο λόγω μειωμένης παραγωγής στην Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ελλάδα), υπάρχει πίεση στις τιμές. Είναι κατά 10% μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή στο βοδινό, αυξημένη κατά 13% περίπου η τιμή του βοδινού στην Ευρωζώνη.
Για το λόγο αυτό οι καταναλωτές στρέφονται προς στο κοτόπουλο και το χοιρινό, με αποτέλεσμα να υπάρχει αυξημένη ζήτηση που συνεπάγεται με αύξηση στην λιανική τιμή.

