H συμμετοχή στα κέντρα αποφάσεων είναι ακόμη χαμηλή

Η Ανώτερη Διευθύντρια Χρηματοοικονομικών της CYTA, Αντιγόνη Μόδεστου, επισημαίνει πως η αντιπροσώπευση των γυναικών μπορεί να βελτιωθεί εάν διασφαλιστεί η ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των νέων γυναικών παράλληλα με την απόκτηση πείρας στο αντικείμενο.

Παρά το γεγονός ότι το επίπεδο μόρφωσης των Κυπρίων γυναικών έχει βελτιωθεί θεαματικά τα τελευταία χρόνια, η συμμετοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων παραμένει πολύ χαμηλή, αναφέρει η Αντιγόνη Μόδεστου, CFO της CYTA.

Η συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας στην Κύπρο είναι αυξημένη τις τελευταίες δεκαετίες. Ως εργαζόμενη στη σύγχρονη εποχή, ποιες είναι οι δικές σας διαπιστώσεις;

Το επίπεδο μόρφωσης των γυναικών της Κύπρου έχει βελτιωθεί θεαματικά τις τελευταίες δεκαετίες, όμως η συμμετοχή τους σε θέσεις λήψης αποφάσεων παραμένει πολύ χαμηλή. Ψηλότερο ποσοστό εντοπίζεται κυρίως σε προοδευτικούς Οργανισμούς/Εταιρείες όπως η Cyta ή οικογενειακές επιχειρήσεις. Η αντιπροσώπευση των γυναικών μπορεί να βελτιωθεί εάν διασφαλιστεί η ανάπτυξη των ηγετικών δεξιοτήτων των νέων γυναικών παράλληλα με την απόκτηση πείρας στο αντικείμενο.

Η 8η Μαρτίου είναι μέρα μνήμης και τιμής στους αγώνες που δόθηκαν για τα δικαιώματα των γυναικών. Σε ποια γυναίκα/γυναίκες θα αφιερώνατε τη μέρα αυτή και γιατί;

Στην επιστήμονα Μαρί Κιουρί, για τρεις λόγους:

Πρώτον, γιατί βάδισε με θάρρος σε ένα δρόμο γεμάτο αγκάθια. Αφού δεν μπορούσε να φοιτήσει σε πανεπιστήμιο στην πατρίδα της διότι δεν δέχονταν γυναίκες, μετανάστευσε στη Γαλλία όπου την αντιμετώπιζαν ρατσιστικά λόγω της πολωνικής καταγωγής της, ενώ οι άντρες επιστήμονες στην αρχή απαξιούσαν ακόμα και να διαβάσουν τα συγγράμματά της, λόγω του φύλου της.

Δεύτερον, για το πόσο ολοκληρωμένη προσωπικότητα ήταν, ακούραστη ερευνήτρια στη φυσική, χημεία και ιατρική, σύζυγος και μητέρα δυο παιδιών, με τεράστιο κοινωνικό έργο στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο (έστησε 250 ακτινολογικά κέντρα με τα χρήματα από τα δυο της Νόμπελ).

Τρίτον, διότι με σκληρή δουλειά και αφοσίωση, με έργα όχι λόγια, κέρδισε τη θέση της στις συνειδήσεις των ανθρώπων. Δεν είναι τυχαίο που ακόμα και πρόσφατα ψηφίστηκε ως η γυναίκα με τη μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία, αφού ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε δύο βραβεία Νόμπελ και ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε βραβεία Νόμπελ σε δύο διαφορετικές επιστήμες.

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν για να καταπολεμηθούν οι διακρίσεις και να προασπιστούν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία;

Πιστεύω ότι η αξιοκρατία διασφαλίζεται με ορθολογικές διαδικασίες, αποτελεσματικά συστήματα αξιολόγησης και διαφανή κριτήρια. Εφόσον τεκμηριωμένα διασφαλίζεται η πιστή εφαρμογή τους σε κάθε διορισμό ή προαγωγή, τότε οι γυναίκες θα διεκδικούν επάξια τον ρόλο που τους αξίζει και θα πολλαπλασιαστούν αυτές που θα είναι σε θέσεις λήψης αποφάσεων . 

Πώς θα χαρακτηρίζατε τον ρόλο των γυναικών στη σύγχρονη κοινωνία με μία λέξη;

Καταλυτικός.

Who is Who

Η Αντιγόνη Μοδέστου είναι μέλος του Επαγγελματικού Συνδέσμου Λογιστών ACCA, εξειδικευμένη στη διοίκηση, με μεταπτυχιακό τίτλο MBA. Είναι η ανώτερη διευθύντρια Χρηματοοικονομικών (CFO) της Cyta και προΐσταται των δυο Oικονομικών Διευθύνσεων του Οργανισμού. Έδωσε διαλέξεις σε αριθμό διεθνών συνεδρίων για έργα της στη Cyta, όπως τα συστήματα κοστολόγησης και επικερδότητας, ο επανασχεδιασμός δραστηριοτήτων και η ανάπτυξη λειτουργιών εσωτερικού ελέγχου. Είναι αντιπρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών – Κύπρου. Εξέδωσε τέσσερα μυθιστορήματα που παρουσιάστηκαν σε Αθήνα και Λευκωσία και απέσπασαν διεθνείς διακρίσεις. Έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, με έργα σε λάδι και ακρυλικό. Ανέθρεψε δυο αξιόλογες κοπέλες.

Διαβάστε επίσης: Η «γυάλινη οροφή» συνεχίζει να είναι μία πραγματικότητα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ